SGK'dan Bağ-Kur açıklaması

Hakkari Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında detaylı bilgiler verdi.Açıklamada, “5510 sayılı kanuna aşağıdaki geçici

SGK'dan Bağ-Kur açıklaması

Hakkari Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında detaylı bilgiler verdi.

Açıklamada, “5510 sayılı kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan 4B (BAĞ-KUR) olanların SGK’ya kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını 1 Mayıs-31 Temmuz 2015 tarihleri arasında, yani üç ay içinde ödememeleri veya yapılandırmaları gerektiği hâlinde, daha önce ödemesi bulunan sigortalıların ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı hizmet verilecek prim ödemesi bulunmayanların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı (BAĞ-KUR) durdurulacaktır.

Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek olup borçları iptal edilecektir. 4B (BAĞ-KUR) kapsamında çalışmaya devam edenlerin ise 1 Mayıs 2015 itibarıyla tescilleri yeniden başlatılacak. Ancak, daha sonra sigortalı (BAĞ-KUR) ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir.

Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu kapsamda ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir.

İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılır. Sigortalılıkları durdurulanlarla bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 1 Ocak 2012 tarihinden 30 Mart 2015 tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam