Şehirlerin başı boş sorunu "Köpekler"

Eskişehir’de beslemek için gittiği sokak köpeklerinin saldırısı sonucu hayatını kaybeden hayvansever Erinç Pütün’ün ölümünün ardından şehirlerdeki başıboş köpeklerin neden olduğu sorunlar bir kere daha gündeme geldi.Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulun

Şehirlerin başı boş sorunu "Köpekler"

Eskişehir’de beslemek için gittiği sokak köpeklerinin saldırısı sonucu hayatını kaybeden hayvansever Erinç Pütün’ün ölümünün ardından şehirlerdeki başıboş köpeklerin neden olduğu sorunlar bir kere daha gündeme geldi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde Türkiye’deki gibi köpeklerin sokaklarda başıboş dolaşmadığını söyledi. Başkaya, “Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde Türkiye’deki gibi köpekler sokaklarda başıboş dolaşmazlar. Bırakın yaban hayatına verdikleri zararı, bugün burada insanlara verdikleri direk zarar olan saldırma, korkutma, yaralama, kuduz gibi hastalıklar bulaştırma veya öldürmeyi konuşsak yeter de artar bile. Türkiye’de bu konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ise bu sorunu maalesef köpekleri aşılayıp, markaladıktan sonra tekrar sokaklara salarak veya barınaklara doldurarak çözmeye çalışmaktadır. Bugünlerde bir furya halinde bu sorunu çözmek için birçok ilde milyonluk yatırımlar olan büyük tesisler halinde köpek barınakları yapılmaktadır. Bu sorunu, devletin köpeklere barınak yapıp onları orada bakarak çözeceğine inanan bir akıl ile karşı karşıyayız. Maalesef hiçbir gelişmiş ülkede bu sorun ile bu şekilde mücadele edilmemektedir" dedi.

"BAŞIBOŞ KÖPEKLER, BAŞIBOŞ BIRAKILAN BİR SORUNDUR"

Başıboş köpeklerin büyük sorun olduğuna dikkat çeken Başkaya, “Birisi bizlere sokaklarında köpeklerin dolaştığı bir ülke göstersin. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya… vs vs. Hangi ülkenin sokaklarında aşısı yapılmış, kulağı markalı köpekler dolaşıyor. Ünlü tenisçi Sharapova, İstanbul’da bir takımda basket oynayan nişanlısını ziyarete gelince 'Avrupa'ya dön. Burada kalır oynarsan seni ziyarete gelmem, uygar bir kentte köpekler tasmayla dolaşır, burada sürüler halinde dolaşıyorlar' diyerek tepki gösterdiği yazılmıştı. Ne değişti ki ? İstanbul, Trabzon, Erzurum veya Antalya hiç fark etmez, sorun her yerde aynı yerinde duruyor. Bilindiği üzere sokak köpekleri veya diğer hayvanlarla ilgili konularda bir tek bizim ülkemizde bulunan ve özellikle gelişmiş ülkelerde bile bizdekilerin benzeri bulunmayan ve adına hayvansever denilen kişiler ne derlerse, ilgili Bakanlık hemen bu doğrultuda adımlar atmaktadır. Ülkemizde gündüzleri sokaklarda yol değiştiren, geceleri belli saatlerde belli yerlerden geçemeyen, korku ile dolaşan, arada sırada ısırılan, bazen ölen ve kuduz olan insanları görmek normal hale geldi” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler