Samsunlu Havva teyze 50 yıldır davul çalıyor

Çarşamba ilçesinde, çocukken kapı ve tenekelere vurduğunda çıkan sese duyduğu ilgi üzerine davul çalmayı öğrenen Havva Turan, 50 yıldır mahalle sakinlerine davul çalıyor.Kocalar Mahallesi'nde yaşayan Turan, yaptığı açıklamada, annesini küçük yaşta kaybett

Samsunlu Havva teyze 50 yıldır davul çalıyor

Çarşamba ilçesinde, çocukken kapı ve tenekelere vurduğunda çıkan sese duyduğu ilgi üzerine davul çalmayı öğrenen Havva Turan, 50 yıldır mahalle sakinlerine davul çalıyor.

Kocalar Mahallesi'nde yaşayan Turan, yaptığı açıklamada, annesini küçük yaşta kaybettiğini, 5 kardeşiyle bir arada büyüdüğünü söyledi.

Çocukken eğlence niyetine kapıları çaldığını anlatan Turan, önce kapıları daha sonra bulduğu tenekeleri çalarak davula merak sarmaya başladığını dile getirdi. 

İlk davulunu plastik malzemelerle yaptığını anlatan Turan, son yıllarda çaldığı orijinal davulu ise çocuklarının kendisine hediye ettiğini ifade etti.

Turan, davul çalmayı kendi kendine öğrendiğini belirterek, "Aslında kapıları çalarak başladım. Elimle kapılara vuruyordum. İlk davulum naylondan yapılmaydı, daha sonrasında bana gerçek davul aldılar. Ramazan manileri biliyorum. Görenler şaşırıyor" dedi. 

- "Yanımdan hiç ayırmıyorum"

Ölene kadar davul çalmak istediğini vurgulayan Turan, şunları konuştu:

"Aslında benim zamanım geçti ama gençler istediği için çalıyorum. Sağlığım elverirse ölene kadar çalarım davulu. Çocuklukta bunu buldum, bunu öğrendim, diğer müzik aletlerini görsem onları öğrenirdim. Bağlama öğrenmek isterdim ama onlar yoktu, kapıyı buldum onda öğrendim, teneke buldum teneke çaldım. Böylece davul çalmayı öğrendim. Bazen evimin önüne çıkar, davul çalarım. Yanımdan hiç ayırmıyorum. Alıştım davula, arada dışarı çıkarım, çalmaya başlarım, bütün komşular toplanır bahçeye. Gelirler kapıya beraber eğleniriz."

Turan'ın eşi 62 yaşındaki İlyas Turan ise amcasının kızı olan eşini küçüklüğünden itibaren tanıdığını söyledi.

Eşi davul çaldıkça insanların toplandığını, kendisinin de oldukça duygulandığını belirten Turan, "Destekliyorum eşimi. Geçen gün bir düğünde davulcudan davulu alıp çalmaya başladı. Beni duygulandırıyor, destekliyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler