Rus turistler artık gelmiyor!

Muğla'nın Bodrum ve Marmaris ilçelerindeki turizmciler, Rus rublesinin dolar karşısındaki düşüşü nedeniyle Rus turist sayısında azalma olduğunu dile getirdi. Turizmciler, düşüşün alternatif turizmle azaltılabileceğini, bu nedenle Antalya kadar etkilenmeye

Rus turistler artık gelmiyor!

Muğla'nın Bodrum ve Marmaris ilçelerindeki turizmciler, Rus rublesinin dolar karşısındaki düşüşü nedeniyle Rus turist sayısında azalma olduğunu dile getirdi. Turizmciler, düşüşün alternatif turizmle azaltılabileceğini, bu nedenle Antalya kadar etkilenmeyeceklerini belirtti.

Antalya'nın büyük ölçüde etkilendiği Rus turist pazarındaki düşüşün etkilerini, turizm sektörü temsilcileri değerlendirdi. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, Rusya'da geçen seneden bu yana rublenin dolar karşısında düşüşünün devam ettiğini, bunun da Rusya'da ve Rusça konuşan ülkelerdeki insanların tatil seçeneklerini yurt içine yönlendirdiğini belirtti. Özyurt, Bodrum'un yerli pazarda bir yıldız olduğunu vurgulayarak, Rus turistteki azalmanın, Bodrum genelinde küçük düşüşlerle atlatılacağını savundu. Özyurt şu bilgileri verdi,

"Rusya'da yaşanan ekonomik problemler nedeniyle, biz de durumu öngörerek çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle, Rusya'da, daha iyi tanıtım sağlayabilmek için tanıtım ofisi açtık. Mart ayında açılan bu ofisin elbette geri dönüşü olacaktır ancak, kısa sürede bir dönüş beklemiyoruz. Uzun vadede sonuç alırız. Rusya'daki ve Rusça konuşan ülkelerde, ekonomik problemin etkileri, yeme, içme ya da giyimini değil, ekstra tercihlerini etkiliyor. Yani tatillerini iç turizme göre değiştirdiklerini söyleyebiliriz. Rus turistler, yurtdışından dolar üzerinden tur satın alacakları için ödeyecekleri fiyat neredeyse iki katına çıkıyor ve Kırım Yarımadası, Soçi gibi yurtiçi pazarlarına yöneliyorlar. Bu nedenle de öncelikle, Rus turistlerin gözdesi Antalya olduğu için bu durum en çok Antalya'da sıkıntı yaşanmasına neden olur. Bodrum'da önemli bir sıkıntı beklemiyoruz. Bodrum'da da Mayıs ayında geçen yıllara göre Avrupalı turistte yüzde 10'luk bir düşüş var. Ümitsiz değilim. Bu süreci küçük düşüşlerle atlatabiliriz."

"BODRUM'UN FARKLILIKLARI ÖN PLANA ÇIKARILMALI"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, durumun sadece Rus pazarındaki düşüş olarak gözlenmemesi gerektiğine ve Avrupa pazarında da sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Gökbel, "Dünyada ve ülkemizde kritik süreçler yaşanıyor. Rusya'ya özgü siyasi ilişkiler mali krizi etkiledi ve Rus turistin tercihini değiştirdi. Antalya'nın bu düşüşten etkilenen yer olması çok normal, çünkü pazarın büyük payına sahip. Rusça konuşan ülkeleri sözü geçen sorunlar etkilemiyor. Bodrum olarak sahip olduğumuz değerleri kullanır ve Bodrum'un farklılıklarını ön plana çıkarırsak, dalgalanmadan etkilenmeyiz" dedi.

Ülke imajının doğru algılanmasını sağlayarak turizmdeki ivmenin yukarı çıkabileceğini kaydeden Gökbel, seçim sürecinin tamamlanmasıyla suların durulacağını ve turist sayısının artacağını ifade etti. Gökbel, "Kendi yanlışlarımız da var, bir otokontrol yapmalıyız. Turizm, sürekli yenilenmeyi isteyen, büyük hataların geri dönüşünün çok zor olduğu bir sistem. Mevcutlarımızı doğru kullanırsak, farklılıklarımızın farkına varırsak, gastronomi, sağlık, gençlik, sağlık, kültür, tarımsal turların çalışmalarını etkili olarak yaparsak ve geliştirirsek, etkilenmeyiz" dedi.

"FİYAT DÜŞÜŞÜNE NEDEN OLUR"

Otelcilikte olduğu gibi denizcilik sektöründe de genel bir düşüş olduğunu belirten Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, "Rus pazarında düşüş var. Antalya'nın Rus turist payı daha fazla olduğu için Bodrum'u o çok etkilemez, zaten genel anlamda da bir düşüş var. Bunun nedeni bizim ülkemizin farklı algılanması ya da kendi ülkelerindeki problemler olabilir. Talep azalmasına bağlı olarak, fiyat düşüşleri yaşanabilir. Bu da denizcinin zorlanmasına neden olur, ekonomik açıdan sorun yaşamasına yol açar. Sezonun başladığı günlerde talebi arttırmak için, acil farklı bir çözüm bulmak zor" dedi.

"DÜŞÜŞ MARMARİS'İ DE ETKİLEDİ"

Rus pazarında yaşanan yüzde 35'lik düşüşün Marmaris'te de etkisini hissettirdiğini belirten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, son dakika satışları ile bu eksiği kapatmaya çalışacaklarını söyledi. Özbozdağ, "Antalya'da yaşanan yüzde 35 lik düşüş Marmaris'te de yaşanıyor. Bu kayba rakamsal olarak bakacak olursak 70 bin civarında Rus turist Marmaris'i tercih etmeyecek. Antalya indirimler ve benzeri kampanyalarla iç pazara yönlenerek bu açığı karşılama yoluna girdi. Marmaris olarak biz iç pazara çok fazla pay ayırmadığımız izin biz de son dakika satışları ile bu açığı kapatmaya çalışacağız" dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam