Rize su sıkıntısı! yüzde 52'si

Rize İl Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, Rize’deki kaynak suların yüzde 52’sinin kirlilik nedeni ile içilmeyecek durumda olduğunu söyledi.Rize İl Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, Rize’de son günlerde artan ishal vakaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede çar

Rize su sıkıntısı! yüzde 52'si

Rize İl Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, Rize’deki kaynak suların yüzde 52’sinin kirlilik nedeni ile içilmeyecek durumda olduğunu söyledi.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, Rize’de son günlerde artan ishal vakaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede çarpıcı bir gerçeğe de dikkat çekti. Tepe, Türkiye’nin en zengin su kaynaklarına sahip olan Rize’de içme sularının büyük bir kısmının kirli olduğunu açıkladı.

Tepe yaptığı açıklamada, artan ishal vakalarının tedbir alınmaması halinde salgıda dönüşebileceğini vurgulayarak, “Genelde mevsimsel ve bazı durumlarda bölgesel artış gösterebilen ishallerin en yaygın bulaşma yolu temiz olmayan suların ve besinlerin tüketilmesidir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ishal vakaları günlük olarak takip edilmekte ayrıca şebeke içme kullanma suyu analizleri ve bakiye klor düzeyleri düzenli olarak takip edilmektedir. Rize merkez ve ilçe su şebekesi kontrol noktalarından düzenli olarak alınan su numuneleri sonuçları incelenmiş olup, suların kullanıma uygun olduğu tespit edilmiştir. Ancak ne yazık ki ilimiz genelinde kullanılan köy sularımızın yaklaşık yüzde 52’lik bir kısmı kirlidir. Dolayısı ile bu suların özellikle içme suyu olarak kullanılmaması gerekmektedir. Ancak vatandaşlarımızın su temininde zorluk yaşayabilecekleri dikkate alındığında söz konusu bu sularımızın en azından iyice kaynatılıp soğutulduktan sonra içilmesi şarttır. Hangi köylerimizin sularının kirli olduğu Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresine bildirilmekte, İl özel İdaresi üzerinden ilgili köy muhtarlarına bildirilmektedir” dedi.

Tepe, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen yerlerin dışında denize girilmemesi gerektiğini de hatırlatarak, “İlimiz sahil şeridi boyunca deniz suyundan örnekler alınarak güvenli yüzme alanları tespit edilmektedir. Yüzme mevsimi olduğu dikkate alındığında ilimiz genelinde; Fındıklı- Kıyıcık Plajı, Fındıklı-Yeniköy Plajı, Ardeşen-Karaoğlu Plajı, Pazar-Hamidiye Plajı, Pazar-Sivrikale Plajı, Çayeli Halk Plajı, Çayeli-Limanköy Aile Plajı, Çayeli-Saklıbahçe Aile Plajı, Merkez-Alipaşa Plajı, İyidere-Sarayköy Plajı, İyidere-Yalıköy Plajı sürekli olarak su numunesi alınarak kontrol edilmektedir. Buralarda yüzmenin sağlık açısında sakıncası yoktur. Belirlenen bu yerler dışında özellikle liman içlerinde ve sahil şeridinin büyük bir kısmı dolgu olduğundan kayalık dolgu alanlarında denize girmek kesinlikle tehlikelidir. Özellikle dalgalı havalarda söz konusu bu dolgu kıyı kesimleri yosun tutmuş kaygan kayalar sebebi ile yüzme bilinse dahi ne yazık ki boğulma vakalarına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple belirlenen 11 yüzme noktası dışında kesinlikle yüzülmemelidir. Yine anne babalar çocuklarını kendi başlarına veya arkadaşları ile başlarında büyükleri olmadan katiyen denize göndermemelidirler. Özellikle dalgalı havalarda bu durum çok daha büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam