PKK’nın saldırı tarzı ve hedefi

 Böylece sadece Güneydoğu’da değil Batı illerinde de eylem yapabileceğini gösterdi.Kandil’den daha önce ilan ettiği gibi PKK, tüm gücüyle terör eylemlerini yaymaya çalışacak. Foça’da bunun işaretini verdi. İki hareket tarzı Ankara’ya ulaşan istihbarat bil

PKK’nın saldırı tarzı ve hedefi

 

Böylece sadece Güneydoğu’da değil Batı illerinde de eylem yapabileceğini gösterdi.

Kandil’den daha önce ilan ettiği gibi PKK, tüm gücüyle terör eylemlerini yaymaya çalışacak. Foça’da bunun işaretini verdi.

 

İki hareket tarzı

 

Ankara’ya ulaşan istihbarat bilgilerine göre PKK, yaz boyunca iki hareket tarzına yönelecek.

 

Birincisi Şemdinli’de yapmaya çalıştığı gibi Hakkâri-Şırnak bölgesindeki ilçelerde ayaklanma denemeleri yapacak. Bazı yerleşim yerlerini ele geçirme saldırıları düzenleyecek. PKK’nın bu amaçla köylere, mezralara ve ilçelere sivil görünümde teröristleri yerleştirdiği gelen haberler arasında.

 

İkinci hareket tarzı ise, kentlerde Foça’da dün yaptığı gibi terör eylemleri gerçekleştirmeye çalışacak. Kentlerde ve kent yollarında son dönemlerde ele geçirilen patlayıcılar, uzaktan kumanda düzenekleri de bunları gösteriyor.

 

Oslo sürecinin kesilmesinden sonra terör eylemlerini artıran PKK, Suriye’deki iç savaş ve Ankara-Şam, Ankara-Tahran ilişkilerinin bozulmasından da yararlanarak benzeri bir süreci Türkiye’ye taşımayı hedeflemiş görünüyor.

 

Türkiye kışa kadar terör eylemlerinin yaygınlaşmasına karşı hazırlıklı olmalı.

 

Şemdinli’de sonuç alamadılar

 

Şemdinli’yi düşürmek amacıyla saldırıya geçen PKK’nın bu amacına ulaşamadığı anlaşıldı. Şemdinli’den gelen bilgiler ve örgütten kaçan teröristlerin ifadeleri ışığında saldırının nasıl planlandığını dün Yeni Şafak’ta Abdülkadir Selvi detayıyla duyurmuştu.

Halkın içine sızan, yakın köy ve mezralara yerleşen, çevreyi uçaksavar, havan gibi ağır silahlarla donatan PKK’nın, güvenlik güçlerinin erken önlem almaları nedeniyle planladıkları çapta bir eylem yapamadıkları da bu bilgiler arasındaydı.

 

PKK’nın Şemdinli’ye hâkim olma planını bozan iki önemli unsurdan biri, güvenlik güçlerinin erken harekete geçmeleri, ikincisi ise halkın, teröristlerin planladığı gibi davranmamalarıydı.

 

Halkla güvenlik güçlerini sokak çatışmalarında karşı karşıya getirmek için çaba gösteren terör örgütü, bu hedefine ulaşamadı.

 

Hakurk kampına dönenlerin infaz edileceği, Şemdinli’de tutunmaları talimatı alan teröristlerin kırsal kesimde tutunmaya çalışmaları da planlarının tutmadığını gösteriyor.

 

Yine deneyecekler

 

Ankara’ya ulaşan bilgilere göre PKK, Şemdinli’de uygulamaya çalıştığı, “ele geçirme” girişimlerini başka ilçelerde de deneyecek. Şemdinli’den sonra sıranın Yüksekova’ya geleceği yolundaki propaganda, bizzat örgüt mensupları tarafından bu ilçede yapılıyor.

 

Şırnak ve çevresi için de aynı propaganda yürüyor.

 

PKK, bu il ve ilçelerdeki halkı baskı altına almak için yoğun çaba sarf ediyor.

 

KCK örgütlenmesi

 

Güvenlik birimleri, PKK’nın Şemdinli’de sonuç alamayışında KCK örgütlenmesinin operasyonlar nedeniyle etkisini kaybetmeye başlamasının önemli faktör olduğunu belirtiyorlar.

 

KCK örgütlenmesinin esas itibarıyla yerleşim yerlerinde bu tür ayaklanma denemeleri için yürütüldüğü bilgisini veren güvenlik yetkililerine göre, aynı zamanda paralel devlet kurumlarının oluşturulmasına da ağırlık veriliyordu.

 

Öz savunma güçleri, mahkemeler, gümrük, vergi ve dağa göndermek üzere askere alma birimleri oluşturan terör örgütü, Şemdinli’de bu tarz bir yönetim kurduklarını açıklamaya hazırlanıyordu; ancak saldırıda başarı sağlayamayınca bu plan da çökmüş oldu.

Güvenlik birimlerine göre PKK, Şemdinli’de başarı sağlayamamış olsa da yaz boyunca bu tür girişimlerde bulunmayı sürdürecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler