Pınar Selek davasında flaş gelişme!

 Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davada sosyolog Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı.  Mahkemenin hazırladığı gerekçeli karar 407 sayfadan oluşu

Pınar Selek davasında flaş gelişme!

 

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davada sosyolog Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. 
 
Mahkemenin hazırladığı gerekçeli karar 407 sayfadan oluşuyor.
 
Pınar Selek ile ilgili aleyhte delillerin sıralandığı 407 sayfalık gerekçeli kararda Taksim'de bulunan sokak sanatçıları atölyesinde bomba yapımında kullanılan malzemelerin üzerinde Pınar Selek'in parmak izinin bulunduğu özellikle belirtiliyor.
 
Gerekçede ayrıca Mısır Çarşısı'ndaki patlamadan önce bombanın imal edildiği belirtlilen evde daha sonra bir arama yapıldığı ve evde bomba yapımında kullanılan TNT kalıntılarının da bulunduğu açıklanıyor.
 
Bir başka dikkat çeken ayrıntı ise Mısır Çarşısı'nda ölen işçilerin üzerinde bomba yapımında kullanılan malzemelerin de tespit edildiği ve bununla ilgili bilirkişi raporu bulunduğu belirtiliyor.
 
12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Mısır Çarşısı'nda 1998 yılında meydana gelen patlamayla ilgili olarak verdiği kararın gerekçesini açıkladı. 407 sayfalık gerekçeli kararda davanın özeti yapıldı. Daha sonra Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis verilmesinin gerekçeleri sıralandı. Selek'e beraat verilmesi yönünde oy kullanan Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ise 3 sayfalık muhalefet gerekçesi yazdı.
 
"SELEK ÖRGÜT İLE BAĞLANTILI"
 
Bazı sanıkların ifadelerinin değerlendirildiğini belirten Mahkeme, "Leyla" Kod sanık Pınar Selek'in PKK Terör Örgütünü incelemek amacıyla Fransa ve Romanya'ya gittiği, yöneticisi ve örgüt üyeleri bir araya geldiği, siyasi eğitim aldığı, onlara örgüt lideri Abdullah Öcalan'la görüşmek için Suriye'ye gitmek istediğini söylediği, başlangıçta bu talebinin kabul edilmediği" belirtildi.
 
"ÇANTASINDA BOMBA MALZEMELERİ BULUNDU"
 
Yakalanmadan önce Selek'in polis tarafından takip edildiğinin anlatıldığı kararda, "sanığın bu bürodan çıktıktan sonra yakalandığı, üzerinde taşıdığı çantasında yakalama ve el koyma tutanaklarında sayılan bomba malzemelerinin ele geçirildiği, yine sanığın faaliyette bulunduğu 'Sokak Sanatçıları' isimli atölyede tutanaklarda yazılı bombalar ve örgütsel malzemelerin bulunduğu belirtildi. Sanığın, polis, savcılık ve sorgu ifadelerinde örgütsel konumu ve patlayıcı madde bulundurma suçları yönünden beyanlarda bulunduğu ve atılı suçlamaları kabul ettiği vurgulandı
 
"SELEK EYLEM TALİMATLARI VERDİ"
 
Soruşturma aşamasında alınan adli raporlarında da Selek'te "darp ve cebir izine rastlanmadığının belirtildiği vurgusu yapılan kararda, "Sanık her ne kadar mahkememizdeki beyanlarında atılı suçlamaları kabul etmemişse de sanığın inkara yönelik savunmasının dosyadaki sanığın kolluk, savcılık, sorgu ifadeleri, aynı dosyada yargılanan ve mahkememiz kararında beyanları yazılı diğer sanıkların beyanları, müşteki ve tanık anlatımları, yakalama ve el koyma tutanakları, yüzleştirme tutanakları, ekspertiz raporları, hükme esas alınan bilirkişi raporları, yer gösterme tutanakları karşısında karşısında itibar edilemeyeceğinin anlaşıldığı, Leyla Kod sanık Pınar Selek'in bu dosya kapsamında yargılanan sanıkları organize ettiği, yönlendirdiği, eylem talimatları verdiği, onlara Kod adı verdiği, örgüt adına vehamet arzeden eyleme katıldığı, örgüt içerisinde yönetici konumunda olduğunun anlaşıldığı" ifadeleri yer aldı.
 
"MALZEMELERDEKİ PARMAK İZİ UYUMLU"
 
Mahkeme gerekçeli kararında, sanık Pınar Selek'in PKK terör örgütüne katılarak siyasi eğitim aldığı, örgüt içerisinde "Leyla" Kod adı kullandığı, bomba yapımı kullanımı konusunda eğitim aldığı, "Leyla"Kod sanık Pınar Selek"in üzerinde ve gösterdiği yerde bomba yapım malzemeleri ile iki adet bombanın ele geçirildiği, alınan ekspertiz raporuna göre bu malzemeler üzerindeki parmak izinin Pınar Selek'in parmak izleriyle uyum gösterdiği belirtildi.
 
"EYLEMİ SELEK GERÇEKLEŞTİRDİ"
 
Eylemin Selek tarafından gerçekleştirildiğinin belirtildiği kararda şu ifadelere yer verildi: "Sanıkların, Pınar Selek'in örgütte yönetici konumunda olduğu, 'Leyla' Kod adını kullandığı ve bombalama eylemlerini organize ettiği yönündeki beyanları, Maşallah Yağan'ın gösterdiği yerde kendisine Pınar Selek tarafından bırakıldığını ifade ettiği lav silahı ile bomba malzemelerinin bulunması, sanık Heval Öztürk'ün gösterdiği Osman Sayalı'ya ait işyerinde sanık Pınar Selek'in talimatıyla imal edilen ve ettirilen bomba yapımında kullanılan boruların ele geçirilmesi ve sanık Pınar Selek'in örgütle ilişkilerini anlattığı kolluk, Cumhuriyet Başsavcılığı ve sorgudaki anlatımları, dosyadaki diğer kanıtlarla birlikte değerlendirildiğinde Mısır Çarşısı Ünlüoğlu Büfe'de bomba patlatılması eyleminin, bulunduğu yere yurt dışında bulunup Fransa'da yaşayan Doğan Kod Berzan Öztürk'ün telefon talimatıyla, sanıklar Leyla Kod Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk tarafından birlikte gerçekleştirdiği hiçbir kuşkuya yer vermeksizin açıkça anlaşılmaktadır"
 
"LPG DEĞİL BOMBA"
 
Mahkeme, özetle gerekçeli kararında deliller incelendiğinde mısır çarşısında meydana gelen patlamanın LPG patlamasından değil, bomba patlamasından kaynaklandığı tespitini yaptı
 
MAHKEME BAŞKANININ ŞERH GEREKÇELERİ
 
Selek'e beraat verilmesi yönünde oy kullanan Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ise 3 sayfalık muhalefet gerekçesi yazdı. Neden beraat kararı verdiğini açıklayan mahkeme başkanı şunları kaydetti; " Hangi sanığın bu olaya katıldığından daha önemli ve öncelikli olan patlamanın bombadan mı yoksa başka sebepten mi kaynaklandığının tespitidir. Patlamanın bir bomba sonucu meydana geldiği tespit edilememiştir. Sanık pınar selek'in atılı suçu işlediğine dair kesin ve inandırıcı deliller elde edilememiştir"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler