Panik butonu tutukluk yaptı

 Adana’da panik butonu verilen bir kadının yardım sinyali takip merkezine geç düştü. Polis ekibi kadını bulamadı. Son yıllarda büyük artış gösteren kadına yönelik şiddet eylemlerinin azaltılması çalışmaları kapsamında Bursa ve Adana’da “pilot” olarak başl

Panik butonu tutukluk yaptı

 

Adana’da panik butonu verilen bir kadının yardım sinyali takip merkezine geç düştü. Polis ekibi kadını bulamadı.
 
Son yıllarda büyük artış gösteren kadına yönelik şiddet eylemlerinin azaltılması çalışmaları kapsamında Bursa ve Adana’da “pilot” olarak başlatılan panik butonu uygulamasında teknik sorun patlak verdi.
 
2013’te ülke çapında genişletilmesi planlanan uygulama öncesi yaşanan “tutukluk” İçişleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı acil önlem almak zorunda bıraktı.
 
Mahkeme kararıyla Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nce (ŞÖNİM) Bursa’da 3, Adana’da ise 2 şiddet mağduru kadına panik botunu verildi. Adana’daki kadın sokakta yürürken dayakçı eşine çok benzeyen bir kişiyi görüp korkudan panik butonuna bastı.
 
KADIN BULUNAMADI
 
Bir apartmana sığınan kadının gönderdiği sinyal Adana Emniyeti 155 Haber Merkezi’ndeki coğrafi bilgi sistemine geç düştü.
 
Acil yardım sinyalini alan Haber Merkezi, en yakın ekibi olay yerine sevk etti. Ancak bölgeye giden ekip yardım talebinde bulunan kadını bulamadı.
 
Cep telefonundan da kadına ulaşılamadı. Bir süre sonra şiddet mağduru kadın olay yerindeki Polis Merkezi’ne gidince panik butonundaki “tutukluk” ve “geç sinyal” düşmesi sorunu gündeme geldi.
 
Bu gelişme ileride doğabilecek benzer teknik arıza gibi sorunların yaşanmaması için ilgili bakanlıkları tedbir almaya itti. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) yetkilileri, Bursa ve Adana Emniyet Müdür Yardımcıları ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratlarıyla bir araya geldi. GSM şirketi yöneticilerinin de katıldığı toplantıda teknik sıkıntılarmasaya yatırıldı.
 
KAPI KİLİDİ SORUNU
 
Öte yandan, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması Hakkındaki Yönetmeliğin çıkmaması bazı sorunları da beraberinde getirdi.
 
Ordu’da kocası hakkında mahkemeden “tedbir” kararı aldıran bir kadın, “Eşim anahtarı ile elbise ve özel eşyalarını alma bahanesiyle eve gelip bana zarar verebilir. Kapı kilidimin değiştirilmesini istiyorum” deyip emniyete başvurdu. Ordu Emniyeti, “kapı kilidini kim değiştirecek” diye EGM’den görüş istedi. EGMde konunun yönetmelikte açıklığa kavuşacağını savunarak kilidin mağdur kadın tarafından değiştirilebileceğini belirtti.
 
2012’de 80 kadın öldürüldü
 
Bu yıl içindeki aile içi şiddet vakalarında 80 kadın cinayete kurbangitti. Ülke genelinde polis şiddet mağduru bin 380 kadın ile 18 erkeği “çağrı” üzerine korumaya aldı.İstanbul’da kocalarından dayak yiyen iki kadına ise “yakın koruma” tahsis edildiği öğrenildi. Korumaya alınan kadınların büyük bölümünü İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana oluşturdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler