Otomotiv sektöründe önemli yükseliş!

Otomotiv sanayii, üretim, satış ve ihracat olmak üzere üç kulvarda rekora koşuyor. Yılın ilk 6 ayında otomotiv sanayii üretimi yüzde 18.4 artışla 668 bin adet, ihracatı yüzde 7.5 artışla 486 bin adet, iç pazar satışları ise yüzde 49 artışla 455 bin adet o

Otomotiv sektöründe önemli yükseliş!

Otomotiv sanayii, üretim, satış ve ihracat olmak üzere üç kulvarda rekora koşuyor. Yılın ilk 6 ayında otomotiv sanayii üretimi yüzde 18.4 artışla 668 bin adet, ihracatı yüzde 7.5 artışla 486 bin adet, iç pazar satışları ise yüzde 49 artışla 455 bin adet olarak gerçekleşti. İlk 6 aylık sonuçlara göre, otomotiv sanayii daha şimdiden rekoru garantiledi. Tahminler gerçekleşirse, otomotiv sanayii 2011'deki bir milyon 190 bin adetlik tarihi üretim ve 911 bin adetlik iç pazar rakamlarını sollayacak. 2008'deki 910 bin adetlik ihracat rekorunu ise yenileyecek.

Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, ilk 6 aylık üretim, pazar ve ihracat rakamlarına bakarak 2015'in üretim ve ihracat açısından rekor bir yıl olması ihtimalinin gittikçe güçlendiğini söyledi. İhracatın 2014'ün üstünde bir performansla 925 bin adedi aşmasını beklediklerini kaydeden Önen, üretimin ise bir milyon 225 bin adedin üzerinde gerçekleşeceğini ifade etti.

PAZAR 1 MİLYONU ZORLAR
Pazarın büyümeye devam ettiğini hatırlatan Önen, "Türkiye bu yıl bir milyonluk pazarı görmeyi hak etti. Matematiksel olarak büyük bir negatif dış etken olmazsa, bir milyonluk pazarı görebiliriz" dedi. 2014'te tamamlanan yeni model ve kapasite yatırımlarının, 2015'in ilk yarısında üretim ve ihracatın artmasını sağlayan en büyük etken olduğunu söyleyen Önen, şöyle devam etti: "Otomotiv, tarihinin en büyük yatırım dönemini yaşıyor. Seçim sonrası atmosferinin sona ermesi ve ekonominin normale dönmesiyle otomotiv sanayiii, ihracatta birinciliğini uzun yıllar sürdürecek yatırımlara imza atmaya devam edecek." 2015'te başlayan yeni yatırımlarla üretim kapasitesinin 1.8 milyon adedin üzerine çıkacağını belirten Önen, kurulu kapasitenin 2 milyon adedin üzerine çıkmasının çok uzak olmadığını ifade etti. Önen, bu yıl devreye alınacak projelerle Türkiye'nin hafif ticari araç üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa'da önemli merkez olma yolunda olduğunu sözlerine ekledi.

İHRACATIN DA LOKOMOTİFİ OLDU
Haziran 2015 itibariyle, otomotivin Türkiye genel ihracatındaki payının yüzde 17 gibi yüksek bir seviyeye yükseldiğini söyleyen Önen, "İhracat yüzde 7.5 artmasına rağmen, Euro/Dolar paritesi sebebiyle değer bazında yüzde 10 azalma yaşandı. Euro bazında yüzde 11, miktar bazında ise yüzde 18 artış var. Otomotiv ihracatın lokomotifi konumunu devam ettiriyor" şeklinde konuştu.

ARTIK ABD'SİZ HEDEF YOK
Türk otomotiv sanayiinin ABD'ye adım atarak önemli bir başarı yakaladığını söyleyen Önen, "Otomotivde her zaman nihai hedef ABD pazarına girmek. Çok büyük bir pazar olduğu için orada olmak önemli. Bu saatten sonra ABD pazarında olmama gibi bir durumuz yok. Bundan sonra ürünlerimizin mutlaka ABD ayağı olacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler