Osmanlı hanedanı Kureyş'ten mi?

  Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Pelin Çift'in "Osmanlı hanedanı Kureyş'ten mi" sorusunu cevapladı.  Ekinci şöyle konuştu:  İNGİLİZLER FİTNEYİ HZ. PEYGAMBER'İN HADİSİYLE ÇIKARMAYA ÇALIŞTILAR: "HALİFELER KUREYŞTENDİ

Osmanlı hanedanı Kureyş'ten mi?

 

 Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Pelin Çift'in "Osmanlı hanedanı Kureyş'ten mi" sorusunu cevapladı. 
 
Ekinci şöyle konuştu: 
 
İNGİLİZLER FİTNEYİ HZ. PEYGAMBER'İN HADİSİYLE ÇIKARMAYA ÇALIŞTILAR: "HALİFELER KUREYŞTENDİR"
 
"Osmanlı hanedanının Kureyş'ten olup olmamasını düşünmek belki garip ama, İslam amme hukukunda bir prensip var. O da Hz. Peygamber'in bir sözüne dayanıyor: Halifeler Kureyşten'dir. 
 
Öyle olunca, Osmanlı padişahları da, Yavuz Sultan Selim'den beri halife ünvanını taşıyorlar. Ama Kureyş'ten değiller. Kureyş'ten Emeviler var, Abbasiler var. Osmanlılar bir Türk aşiretinden gelen bir hanedan. O zaman Osmanlılar'ın halifeliği meşru değildir. 
 
Bu iddiayı gündeme getiren İngilizler olmuştur. 19. asırda. İngiliz emperyalizminin dorukta olduğu yıllarda. Neden gündeme getirildiği tahmin edilebilir. Çünkü İngilizlerin en önemlilerin kolonileri Mısır, Hindistan, Yemen, Basra... Bunlar müslümanların yaşadığı ülkeler. Buralarda, Osmanlı padişahının halife sıfatıyla bir nüfuzu var, gücü var. Bunun kırılması lazımdı. Bunu da, Osmanlı hanedanının aslında meşru halife olmadığını iddia ederek kırmaya çalıştılar. 
 
ARAP ALİMLERİ İNGİLİZLERE DELİLLERLE CEVAP VERDİ!
 
Buna ilk reaksiyon, Osmanlılardan değil, Osmanlı ülkesinde yaşayan Arap ulemasından geldi. Normalde Arap ulemasının bu iddiayı desteklemesi gerekirdi. Onlar tam tersini yaptı. Dediler ki; Halife olmak için Kureyş'ten olmak şart değil. Hz. Peygamber o sözü ilk dört halife için söylemiştir. 
 
"OSMANLI HANEDANININ KURUCUSU KUREYŞ'TENDİ"
 
Arap tarihçlilerinin bazı iddiaları var. Osman Gazi'nin mensup olduğu hanedanın kurucusunun Araplar arasında yaşanan Moğol fitnesinde ve daha önceki sıkıntılarda Türkler arasına göçtüğünü, aslında Kureyş kabilesinden olduğunu, Osman isminin Hz. Osman'dan geldiğini, bu geleneğin devam ettirildiğini söylemişler. 
 
Bu iddiaları ispatlamak çok zor. Çok eski bir tarih. Ama bizim ispatlayabildiğimiz bir tarih var. Çok daha yakına ait. 
 
"BEŞİNCİ PADİŞAHTAN İTİBAREN KUREYŞ SOYU OSMANLI'DA SABİTTİR"
 
Yıldırım Sultan Bayezit. Dördüncü Osmanlı Padişahı. Germiyanoğlu'nun kızı Germiyan prensesiyle evlendi. Bu kızın adı Devlet Şah hatun. Annesi Mevlana Celaleddin Rumi'nin torunuydu. Bu bilinen bir hakikat. Onun soyu Hz. Ebubekir'e dayanıyor. Babaanne, anneanne, anne soyuyla da Hz. Ömer'e ve Hz. Hüseyin'e, yani Hz. Peygamber'e kadar giden bir soyu var. 
 
Hal böyle olunca, Osmanlı Padişahları, Çelebi Sultan Mehmet'ten, yani beşinci padişahtan itibaren Hz. Muhammed'in, Hz. Ebubekir'in, Hz. Ömer'in soyundan geliyorlar. 
 
Evet belki baba soyuyla değil ama, anne soyuyla mensuplar. Zaten Hz. Peygamber'in soyu da kızından yürümüştür. Yani kızdan yürümek de buna mani değildir. 
 
Çelebi Sultan Mehmed'e Çelebi denmesi de zaten, Mevlana soyundan gelenlere Çelebi dendiği içindir. Böyle bir tarihi bilgi var."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam