Ördeğe tecavüz davasında şok ceza!

Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi'nde, kayınpederi S. A.’'ya ait ördeğe, aşırı alkollü iken tecavüz ettiği iddia edilen 50 yaşındaki damat A.Ç.’ye Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Hayvanları Koruma Kanunu’na göre 437 TL ceza kesildi.Olay geçen Eylü

Ördeğe tecavüz davasında şok ceza!

Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi'nde, kayınpederi S. A.’'ya ait ördeğe, aşırı alkollü iken tecavüz ettiği iddia edilen 50 yaşındaki damat A.Ç.’ye Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Hayvanları Koruma Kanunu’na göre 437 TL ceza kesildi.

Olay geçen Eylül ayında merkez Osmangazi İlçesi Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde meydana geldi. 77 yaşındaki S.A. ve eşi D.A.’nın damadı olan 4 çocuk babası A.Ç., eve aşırı alkollü olarak geldi. Yaşlı çift, kızı ve torunlarını rahatsız etmemesi için, damatlarına, ördek kümesinin de bulunduğu terasta yatak hazırladı.

Ertesi sabah ördeklere yem vermek için terasa çıkan S. A., kümesteki 3 ördekten birisinin kanlar içinde olduğunu ve yürüyemediğini gördü. Eşiyle birlikte, ördeği de yanlarına alarak Emek Polis Merkezi’ne gidip damatlarının hayvana tecavüz ettiğini iddia etti. A.Ç.'nin sabah erkenden ayrıldığı eve gelen polis, terasta inceleme yaparak yataktan kan örneği aldı. Ördek de Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne gönderildi. Burada yapılan ilk incelemede ördekte tecavüz bulgularına rastlandı.

Karakolda ifade veren yaşlı çift, daha sonra şikayetlerini geri alınca damat A.Ç. serbest bırakıldı. İnşaat işçisi A.Ç., iddiaları reddedip, iftiraya uğradığını öne sürdü. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde tedavisi yapılan ördek, polisler tarafından alınıp kayınpeder S.A.’ya teslim edildi. S.A., "Bu ördekten artık fayda gelmez" diyerek onu kesti.

Savcılık olayla ilgili inceleme başlatılırken alınan DNA örneklerinden A.Ç.’nin ördekle 'ilişki kurduğu' tespit edildi. Türk Ceza Kanunu’nda hayvanlarla cinsel ilişkiye girme suçu hakkında bir hüküm bulunmaması üzerine dosya savcılık tarafından görevsizlik kararı verilerek Kabahatler Bürosu’na sevk edildi. Dosya buradan da idari para cezası uygulanması için Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Son olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü’ne gönderilen dosya kapsamında A.Ç.’ye Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14-J maddesindeki 'Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak' suçundan 437 lira para cezası kesildi.

Verilen cezayı değerlendiren Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, “Bu karar, ‘21. yüzyılda hayvan haklarında ülkemiz nerede?’ sorusunu da akıllara getirmiştir. 21. yüzyılda artık bugün reddedemeyeceğimiz hayvan hukukundan bahsetmek gerekirse, dünyada hayvan mutluluğu ve refahı üzerinde çalışmalar yapılırken bizde ise haklar esasına bir türlü geçemedik. Hak kavramına; acı çekmeme, zulüm görmeme, işkenceye uğramama, yaşamını devam ettirme, gereksiz yere öldürülmeme ve tecavüze uğramama hakkı girmektedir” dedi.

“BİR AN ÖNCE HAYVAN HAKLARINI KORUYAN BİR KANUN ÇIKARTILMALIDIR”
 
Mukayeseli hukukta sevimli hayvanların can olarak görüldüğünü ifade eden Babacan, “Avrupa'da hayvanlara karşı işlenen suçlardan dolayı, hürriyeti bağlayıcı cezalar vardır. Bizde ise henüz böyle bir yaptırım bulunmamaktadır. Hala hayvanlara karşı işlenen suçlarda Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılıp Türk Ceza Kanunu’na sokulmamıştır. Suçların işlenmesini önlemek için cezaların caydırıcı olması gerekir. Ülkemizde hayvanlara yönelik işlenen suçlarda hürriyeti bağlayıcı cezai yaptırımların olması, cezanın ertelenmemesi, adli sicile işlenmesi, bu suçların azalmasında önemli rol oynayacaktır. Hayvan hakları siyasetin üstünde olan insani bir konudur. Bunun için sivil toplum örgütleriyle beraber çalışarak hayvan haklarını gerçekten koruyan bir kanun bir an önce çıkarılmalıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler