Öldürülen terörist sayısı açıklandı

KCK'nın temmuzda "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından terör örgütü PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış

Öldürülen terörist sayısı açıklandı
KCK'nın temmuzda "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından terör örgütü PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen eylemlerine devam ediyor.
 
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, son 77 gündeki (7 Temmuz-21 Eylül) terör saldırılarında 125 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit oldu, biri İran uyruklu 29 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 357 kişi yaralandı.
 
Çoğunluğu tırlardan oluşan 270 araç teröristlerce ateşe verildi. Bu süreçteki çatışmalarda 145 terörist etkisiz hale getirildi, 25'si yaralı 90 terörist yakalandı.
 
Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere, terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda, 2 bin 624 kişi gözaltına alındı, bunlardan 742'si tutuklandı.
 
TSK'NIN OPERASYONLARI
 
Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği operasyonlarda, bin 294 terörist etkisiz hale getirildi. Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.
 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Irak'ın kuzeyindeki Sinat-Haftanin'de bulunan PKK hedeflerine karşı 15 Eylül'de düzenlediği hava harekatında, terör örgütünün kullandığı mağara, ağaç altı çadırları, özel korunaklı barınma alanları, lojistik ve mühimmat depoları ile yer üstü sığınaklar tam isabetle vuruldu.
 
Telsiz görüşmeleri, bölgedeki haber kaynakları ve hava fotoğrafları üzerinden yapılan ilk tespitlerde en az 55-60 teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi.
 
Ayrıca Muş'un Varto ilçesinde eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek ve sözde bölücü terör örgütü mezarlarıyla ilgili Valilikçe alınan yıkım kararının uygulanması amacıyla başlatılan operasyonda bölgede tespit edilen 2 sığınak Türk Hava Kuvvetlerince imha edildi. Operasyonda 2 terörist ölü, 2 terörist de yaralı ele geçirildi.
 
Kolan köyü bölgesinde bulunan sözde bölücü terör örgütü mezarlığı alanındaki 2 binada yapılan incelemede mezarlık çevresinde tuzaklanmış el yapımı patlayıcı de imha edildi. Elde edilen teknik istihbarat neticesinde çok sayıda örgüt mensubunun etkisiz hale getirildiği değerlendirildi.
 
Sığınaklarda yapılan aramada, 34 Kalaşnikof tüfek ve bu tüfeklere ait 168 şarjör, 1 biksi ağır makineli tüfek, 5 biksi şeridi, 3 She marka makineli tabanca, 1 el yapımı demir eğitim tabancası, 2 tabanca, 1 kanas keskin nişancı tüfeği ve bu tüfeğe ait 1 şarjör, 1 RPG7 roketatar, 8 roket mühimmatı, 15 el bombası, 8 telsiz, 1 akü, 3 bin 350 çeşitli silahlara ait fişek, 80 uçaksavar mühimmatı, 50 metre kablo, 42 pil, 1 üst arama dedektörü, 4 sırt çantası, 300 kilogram amonyum nitrat, 500 kilogram gıda maddesi, 2 sim kart, 1 M-16 dipçiği, 1 el bombası taşıma kılıfı, 1 gaz maskesi, gece görüş dürbünü ve 2 telsiz şarj aleti ile 80 örgütsel doküman ele geçirildi.
 
GARA BÖLGESİNDEKİ HEDEFLER BOMBALANDI
 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin 11 Eylül'de Irak'ın kuzeyine düzenlediği hava harekatında çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi. Harekat, insansız hava araçlarınca (İHA) görüntülendi.
 
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgi ve görüntülere göre, Türk Silahlı Kuvvetlerince Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde bölücü terör örgütüne ait hedeflere 11 Eylül'de hava harekatı düzenlendi.
 
İnsansız hava araçları ve diğer istihbarat kaynaklarından elde edilen bilgiler doğrultusunda Irak'ın kuzeyinde tespit edilen bölücü terör örgütü mensuplarının barındığı mağara jetler tarafından etkisiz hale getirildi. Hava taarruzu İHA'larla gözetlendi.
 
Harekatla mağaradaki çok sayıda terörist etkisiz hale getirilirken mühimmat da infilak etti. İHA'lar tarafından da kaydedilen hava harekatı sırasında mağarada çok sayıda patlama gerçekleşti.
 
Mağaradaki mühimmattan dolayı zincirleme patlamalar gerçekleşirken teröristlerin barındığı mağaradan yükselen alevler de görüntüler arasında yer aldı.
 
TUNCELİ'DEKİ OPERASYONLAR
 
Öte yandan, Tunceli'nin Ovacık ilçesinde eylem hazırlığı içerisinde olan bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik "Şehit Polis Memuru Aydın Nazillioğlu" adıyla 16 Eylül tarihinde düzenlenen hava operasyonunda 4 terörist ölü olarak ele geçirildi.
 
Ölü olarak ele geçirilen teröristlerden birinin "Baran Dersim" kod adını kullanan sözde "Dersim saha komutanı" İsmail Aydemir olduğu belirlendi.
 
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR
 
Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Hakkari Dağlıca'daki hava harekatında bölücü terör örgütünün mühimmat ve akaryakıt deposu olduğu belirlenen hedeflerin imha edildiği, 5 teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.
 
Açıklamada Bitlis'te kamyoneti gasp etmeye çalışan terör örgütü üyesinin yapılan müdahale sonucunda etkisiz hale getirildiği, Şırnak'ta ise vatandaşların ihbarı üzerine terör örgütü üyesi 2 kişinin yakaladığı bildirildi. Ayrıca, Suriye'de faaliyet gösterirken bölücü terör örgütünden kaçan 2 terörist ise Şanlıurfa ve Mardin'de güvenlik güçlerine teslim oldu.
 
Tunceli Nazımiye ilçesinde Dereova Jandarma Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında jandarma ekiplerine bir grup bölücü terör örgütü mensubunca ateş açıldı. Jandarma ekiplerinin anında karşılık vermesiyle çıkan kısa süreli çatışmada, 2 teröristin yaralı olarak kaçtığı tespit edildi. Bölgede çatışma sonrası yapılan arama faaliyetinde de 1 kalaşnikof uzun namlulu silah, 1 şarjör, 2 sırt çantası ve muhtelif gıda maddeleri ele geçirildi.
 
Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada ise, 19 Eylül'de Nusaybin kırsal alanında icra edilen operasyonlarda terör örgütü PKK mensuplarının kullandığı 4 sığınak ile çeşitli barınma alanları tespit edildiği belirtildi. Sığınaklarda bol miktarda yaşam malzemesi ve örgütsel doküman ele geçirildiği kaydedilen açıklamada, vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak maksadıyla terör örgütü mensupları ile iş birlikçilerine yönelik operasyonların devam edeceği ifade edildi.
 
AİLELERİYLE ALIŞVERİŞ YAPAN KÖY KORUCULARINA SALDIRI
 
Şırnak'ın Silopi ilçesi Çalışkan beldesinde geçici köy korucusu olan Vatan Mahallesi Muhtarı Osman İnal ve Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Lezgin Yağız (32), ilçe merkezinde aileleriyle bayram alışverişi yaptıkları sırada terör örgütü PKK mensuplarının silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda korucu Osman İnal olay yerinde şehit oldu, ağır yaralanan Lezgin Yağız ise 112 Acil Servis ekiplerince kaldırıldığı Silopi Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.
 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör örgütü PKK'nın yola döşediği patlayıcı, bölgede devriye görevi yapan zırhlı polis aracının geçişi sonrasında infilak etti, olayda can kaybı ve yaralanan olmadı. Patlamanın etkisiyle 15 metre genişliğinde, 4 metre derinliğinde çukur oluşurken polis aracında hasar meydana geldi, Orman ve Cumhuriyet mahallelerinde çok sayıda ev ve iş yerinin kapı ve pencereleri kırıldı, elektrik tesisatları zarar gördü. Güvenlik güçleri, teröristlerin yakalanması için operasyon başlattı.
 
Mardin'in Nusaybin ilçe merkezinde, bir grup terörist, Devrim Mahallesi İsmail Irmak Bulvarı üzerindeki Hastane köprüsünün altına yerleştirdiği patlayıcıyı infilak ettirdi. Meydana gelen patlamada köprünün ayaklarından biri yıkıldı. Patlama nedeniyle çevredeki yaklaşık 30'a yakın ev ve iş yerinde hasar oluştu. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin yakalanması için çalışma başlatıldı.
 
Mardin'de Nusaybin-Cizre karayolunun Duruca mevkisinde, terör örgütü üyeleri menfeze yerleştirdiği el yapımı patlayıcıyı infilak ettirdi. Ölen ya da yaralanın olmadığı saldırıda patlamanın şiddetiyle yolda 10 metre genişliğinde çukur oluştu.
 
Kars'ta, terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği yol kesme, araç yakma, gasp, tehdit ve silahlı saldırılarını önlemek amacıyla 1 Ağustos'ta alınan kararla ulaşıma kapatılan Kağızman-Karakurt karayolunda güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla yol güvenliği yeniden sağlanmasının ardından tekrar ulaşıma açıldı.
 
ADLİYEDE KEŞİF YAPAN TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ YAKALANDI
 
Terör örgütü DHKP/C'nin emniyet veya adliye birimlerine yönelik eylem hazırlığında olduğu istihbaratı üzerine çalışma başlatan İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu Adliyesi'ndeki güvenlik kamera kayıtlarında yaptıkları incelemede, 16 Eylül'de polis kıyafetli bir kişinin adliye binasına girdiğini ve bir süre keşif yaptıktan sonra binadan çıkarak, taksiyle uzaklaştığını tespit etti. Taksinin güzergahındaki MOBESE kameralarının görüntülerini izleyen polis, şüphelinin, terör örgütü DHKP/C adına eylemlere katıldığı için emniyette kaydı bulunan Cemil K. olduğunu ve Gebze'de bir evde saklandığını belirleyince düzenlenen operasyonla bu kişiyi yakaladı. Evde, polis kıyafeti, sahte polis kimliği ve örgütsel dokümanlar ele geçirilirken eylem hazırlığı için keşif yaptığı bildirilen Cemil K. sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı.
 
Van'da son iki ayda (20 Temmuz- 20 Eylül tarihlerinde) güvenlik güçlerinin terör örgütüne yönelik operasyonlarında gözaltına alınan 189 kişiden 56'sı tutuklandı.
 
Operasyonlarda 14 uzun namlulu silah, 2 RPG- 7 roketatar, 2 roketatar başlığı, roketatar sevk fişeği, 6 el bombası, 9 tabanca, 20 av tüfeği, 9 kurusıkı tabanca, 14 el yapımı patlayıcı, mayın, 8 boru tipi bomba kalıbı, 100 kilo amonyum nitrat, 420 adet patlayıcı yapımında kullanın pil, 26 saniyeli fitil, 3 telsiz, 190 molotofkokteyli, 200 hava fişek, 2 bin 290 mermi, susturucu, 4 avcı yeleği ve beraberinde muhtelif kıyafet, kütüklük, 38 şarjör, 13 molotofkokteyli yapımında kullanılacak boş şişe ile çok miktarda örgütsel doküman ele geçirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler