Meslek seçiminize dikkat edin!

Aslan, Hak-İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ortaklığında Trabzon'da gerçekleştirilen ''İş Sağlığı ve Güvenliği'' konulu eğitim seminerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, orman varlığının ülkelerin en değerli varl

Meslek seçiminize dikkat edin!

Aslan, Hak-İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ortaklığında Trabzon'da gerçekleştirilen ''İş Sağlığı ve Güvenliği'' konulu eğitim seminerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, orman varlığının ülkelerin en değerli varlıklarından biri olduğunu belirterek, ''Çevre ve orman işçilerimiz, bu hayati değerimizi korumak ve geliştirmek için çalışmaktadır. O bakımdan işçimizin emeği değerlidir. Sadece emeği değil, onların canı ve sağlığı da bizim için değerlidir'' dedi.

Sendika olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunu bir ''çalışma kültürü'' olarak algıladıklarını ifade eden Aslan, ''Bu kültürü ne ölçüde oluşturabilirsek, iş kazası ve meslek hastalıklarını da o ölçüde azaltacağımıza inanıyoruz'' diye konuştu.

İş kazası konusunda yaygın bir farkındalık eğitimine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Aslan, ''Çünkü her yıl yaşanan on binlerce iş kazası ve meslek hastalığı vakası, bu konudaki bilinçsizlik yüzünden, iş kazası ve meslek hastalığı istatistiklerine bile girmemektedir'' dedi.

Aslan, her yıl yüzlerce insanın koruyucu önlemler alınmadığı ya da ihmal edildiği iş yerlerindeki kazalara kurban verildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

''Birçok arkadaşımız, önlenebilecek bu kazalar neticesinde hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 2.2 milyon işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla hayatını kaybetmektedir. Ayrıca her yıl 270 milyon insan iş kazalarına, 160 milyon insan da meslek hastalıklarına maruz kalmaktadır. Bu rakamlar azımsanacak rakamlar değildir.''

Settar Aslan, iş kazası ve meslek hastalıklarının oluşturduğu maliyetlerin, bunları önlemek için alınacak tedbirlerin maliyetinden çok daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, ''Maliyetler dikkate alındığında iş güvenliği tedbirlerinin kazanç hanesinde olduğu görülecektir. İşletmelerimizin bu bilince erişmesi, sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır'' diye konuştu.

     -2008'DE 72 BİN 903 İŞÇİ İŞ KAZASI GEÇİRDİ-

ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün de Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2008 yılında 8 milyon 803 bin sigortalı işçiden 72 bin 903'ünün iş kazası geçirdiğini belirterek, ''Bunların ne yazık ki 896'sı ölümle sonuçlanmıştır. Bunun sonucunda 1 milyon 795 bin 46 gün kaybedilmiştir. İş kazalarının ülkemize yıllık maliyeti yaklaşık 35 milyar lira olmaktadır'' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından işçilere eğitim semineri verildi.

Törene, Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir ile Trabzon Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu da katıldı.

''Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği Bilincinin Artırılması'' projesi kapsamında orman işçilerine yönelik düzenlenen seminer, daha önce Elazığ ve Kastamonu'da yapılmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler