Merkür gittikçe küçülüyor

NASA araştırmacıları, 2011 yılından bu yana Merkür'ün yörüngesinde dönen uzay aracı Messenger'ın gözlemlerini kullanarak, gezegenin boyutunun küçüldüğü sonucuna vardı.Messenger'in çektiği resimler, Merkür'ü kaplayan yegane kayalık tabakanın nasıl "büzüştü

Merkür gittikçe küçülüyor

NASA araştırmacıları, 2011 yılından bu yana Merkür'ün yörüngesinde dönen uzay aracı Messenger'ın gözlemlerini kullanarak, gezegenin boyutunun küçüldüğü sonucuna vardı.

Messenger'in çektiği resimler, Merkür'ü kaplayan yegane kayalık tabakanın nasıl "büzüştüğünü" ilk kez eksiksiz biçimde gözler önüne serdi.

Sonuçları Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmada, Güneş'e en yakın gezegen Merkür'de yüzey sıcaklığının 430 dereceyi bulabildiğine dikkat çekilirken, Washington Üniversitesi'nden Dünya ve Gezegen Bilimleri Bölümü'nden Profesör William McKinnon, Merkür'ün "doğal görüntüsünün kelimenin tam anlamıyla büzüştüğünü gördüklerini" açıkladı.

Merkür'e Messenger'dan önce yaklaşabilen tek uzay aracı Mariner 10 olmuştu. Mariner 10, 1974 ve 1975 yıllarında üç kez gezegenin yakınından uçmuş ve yüzeyinin yüzde 45'ini görüntülemişti.

Mariner 10'un bulguları, gezegenin çapının yaklaşık 4 milyar yıl önce, ilk oluştuğu dönemde asteroid yağmuruna tutulduğundan o zamana kadar 2 ile 6 kilometre daraldığını göstermişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler