Medeniyette merhamet şarttır!

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, toplumda merhametin önemine değinerek, ''Medeniyetin merkezinde merhamet varsa orada ezilen olmaz'' dedi.Trabzon İl Müftülüğünce, ''Kutlu Doğum Haftası'' dolayısıyla kent merkezindeki 19 Mayıs

Medeniyette merhamet şarttır!

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, toplumda merhametin önemine değinerek, ''Medeniyetin merkezinde merhamet varsa orada ezilen olmaz'' dedi.

Trabzon İl Müftülüğünce, ''Kutlu Doğum Haftası'' dolayısıyla kent merkezindeki 19 Mayıs Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz, yaptığı konuşmada, ''Kur'an-ı Kerim'in Mekke'de doğduğunu, İstanbul'da yazıldığını, Trabzon'da ise ezberlendiğini'' ifade ederek, bu yılki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin temasının ''Peygamber ve merhamet'' olduğunu söyledi.

Merhametin toplumda çeşitli söylemlerle yıpratılan bir unsur haline geldiğine dikkati çeken Yılmaz, insanda şiddet ve merhamet olarak iki temel içgüdü olduğunu anlattı. Yılmaz, merhametin çok güzel bir duydu olduğunu, muhabbetin, iyiliğin ve yardımseverliğin ondan doğduğunu dile getirerek, şiddetin ise çok kötü bir içgüdü olduğunu ve saldırganlığından da bu içgüdüden kaynaklandığını vurguladı.

Hz. Muhammed'in de merhametli olduğunu ve ''Siz birbirinize karşı merhametli olmadıkça cennete gidemezsiniz'' dediğini anımsatan Yılmaz, ''Peygamberimiz burada tüm canlılara merhametli olmayı kastetmiştir. Peygamberimizin hayatında şiddet ve intikam almak duygusu yoktu. Toplumdaki şiddetin panzehiri merhamettir. Medeniyetin merkezinde merhamet varsa orada ezilen olmaz'' diye konuştu.

Yılmaz, anne ve babalara da seslenerek, çocuklarını hasta, mezarlık, fakir ve mağdur ziyaretlerine götürerek, onlara merhamet duygusunu aşılamalarını istedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar Yiğit de Hz. Muhammed'in, kadınlar, diri diri gömülen kız çocukları, mazlumlar ve tüm canlılar için rahmet olduğunu ifade ederek, günümüzde toplumların en çok ihtiyaç duyduğu duygunun merhamet olduğunu vurguladı.

''Günümüzde hak, hukuk ve adaletin adeta yerlerde sürünür hale geldiğini'' söyleyen Yiğit, insanı insan yapan bu kavramların tekrar hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yiğit toplumda şefkat eli uzatılacak çok kişi olduğunu, kirlenen yürek ve gönüllerin temizlenmesi gerektiğini anlatarak, ''Toplumdaki cinayetler, şiddet ve hak hukuk tanımamazlık gibi olumsuzlukların hepsinin temelinde merhametsizlik yatıyor. Bizim her hareketimizin bir sınırı olduğunu bilmemiz gerekir'' dedi.

Trabzon İl Müftüsü Veysel Çakı da Trabzon'un Fatih'in fethettiği, Yavuz'un valilik yaptığı, Kanuni'nin doğduğu bir kent olduğunu ve bir çok alim ile din adamı yetiştirdiğini ifade ederek, Kutlu Doğum Haftası'nı bu kentte kutlamanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti sergilendi.

Türk Tasavvuf Musikisi konseri de verilen etkinliğe, Trabzon İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, çevre illerin bazı il ve ilçe müftüleri ile aralarında çocukların da olduğu çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte 3 yetim çocuğa da Trabzon Müftülüğünce çeşitli hediyeler verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam