Mahmut Arslan: Taşeron köleliği reddediyoruz

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, meydana inmelerinin sebebinin seslerinin duyulması olduğunu söyledi. Arslan, “Bizi anlayın. Bizim acımız var, sancımız var. İsyanımız var. Önerimiz var. Taşeron köleliği reddediyoruz. Taşeron çalışmanın o

Mahmut Arslan: Taşeron köleliği reddediyoruz
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, meydana inmelerinin sebebinin seslerinin duyulması olduğunu söyledi. Arslan, “Bizi anlayın. Bizim acımız var, sancımız var. İsyanımız var. Önerimiz var. Taşeron köleliği reddediyoruz. Taşeron çalışmanın oluşturduğu mağduriyetler giderilmeli ve sorunlar çözülmelidir.” dedi. Mahmut Arslan, yeni bir anayasa istediklerini belirterek, darbe anayasasının sona erdirilmesi çağrısında da bulundu. 
 
Hak- İş Konfederasyonu 1 Mayıs'ı bu yıl Kayseri'de kutladı. 20 ilden gelen binlerce kişi meydandaki kutlama alanında toplandı. Kocaeli’nden gelen işçileri taşıyan otobüsün Kırşehir'in Mucur ilçesi yakınlarında devrilmesi sonucu 38 kişinin yaralanması nedeniyle kutlama biraz buruk geçti. Tören alanına Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de gelerek, Konfederasyon Başkanı ile sendika başkanlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Kürsüye çıkan Özhaseki, vatandaşları selamladıktan sonra ayrıldı. 
 
Halayların çekildiği, aşıkların atıştığı program mehter takımının konseri ile başladı ve ardından konuşmalara geçildi. Selamlara konuşmalarının ardından Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan konuşma yaptı. Konuşmasına işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayarak başlayan Mahmut Arslan, kutlamaya katılan sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür etti. Arslan, 128 yıl önce insanlık dışı çalışma şartlarına isyan edenlerin sembolü haline gelen bu günde Kayseri’de, Türkiye’de o insanları andıklarını belirterek, “Onları engelleyemediler. Onları durduramadılar. Onlar emeklerini taçlandırdılar” ifadelerini kullandı. 
 
Mahmut Arslan’ın konuşmasının büyük bölümünde taşeron işçilerin hakları, taşeron ve sözleşmeli işçilerin devlet kadrolarına alınmaması ile ilgili tepkileri vardı. Arslan, isyanlarının taşeron köleliğe olduğunu, bunu reddettiklerini, sorunların çözümünü istediklerini aktararak, şunları söyledi: “Örgütsüzlüğü, güvencesizliği, kuralsızlığı tetikleyen taşeron çalışanlarının yaşadığı mağduriyetler giderilmeli, sorunları çözülmelidir. Taşeron şirketlerde çalışanların sendikal örgütlenmelerinin önü açılmalıdır. Taşeron işçilerin hakları güvence altına alınmalıdır. Kamudaki statü karmaşasına son verilmelidir. Geçici işçiler ve mevsimlik işçiler ile aileleri daha fazla mağdur edilmemelidir.”
 
İş kazalarına da değinen ve iş kazalarında Türkiye’nin ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Arslan, şunları söyledi: “Acılarımızı, sorunlarımızı haykırmak için buradayız. Hayatının baharında kaybettiklerimiz, iş kazalarında kaybettiğimiz kardeşlerimiz için buradayız. İş kazalarında dünyada üçüncüyüz. Bunu hangi vicdan kabul eder. Ocaklar sönmesin, hükümete, işverenlere sesleniyorum. Bu acıyı hissedin, duyun ve çözün. Angaryaya dönüşen fazla çalışmaya ve çocuk işçilere hayır demek için buradayız. Sendikalar öcü değildir. Sendikalar birbirlerine rakip değildir. Sendikalaşmaların önündeki engeller kaldırılsın. Kadına yönelik şiddeti reddediyoruz. Tüm antidemokratik uygulamaları reddetmek için, oynanan oyunları reddetmek için alanlardayız."
 
Demokrasiden yana taraf olduklarını belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Darbelere karşı Türkiye bu yolda devam edecek ve biz de bunu desteklemeye devam edeceğiz. Mısır'daki idamlara itirazımız olduğu için alanlardayız. Bu katliamlara seyirci kalanlara yazıklar olsun. Bizim şikayetimiz, Mısır'da idam kararı verenlere itirazımız var. Suriye halkının yaşadıklarına isyanımız var.”
 
Hak- İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan kürsüden diğer sendika temsilcileri ile birlikte güvercin uçurduktan işçilere karanfil attı. 
 
EMEKÇİ DUASI EDİLDİ
 
Başkan Mahmut Arslan'ın da bulunduğu kürsüden bir sendikacı tarafından 'Emekçi Duası' okundu. Duada şöyle denildi: "Bugün bu muhteşem meydanda ve ülkemizin tüm alanlarda, 'İnsan için kendi emeğinin karşılığından başkası yoktur' ayetinin bereketi ve müjdesiyle toplandık. Burada senin rızan için toplanan emekçilerin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde, tüm emekçilerin Hak- İş mensuplarının emek ve alın teri mücadelesini kutlu eyle, bereketli eyle Ya Rabbi. Senin huzurunda alınları terli, elleri nasırlı, kalpleri temiz olarak dua eden emekçilerin dualarını kabul eyle. Sana açılan elleri bereketli kıl. Onlara; toplu sözleşme, iş güvencesi, adil ücret, iş güvenliği ve insan onuruna yaraşır iş yaşamı için kolaylıklar ihsan eyle. Ya Rabbi, alın teri ve emek mücadelesinde hayatlarını kaybedenlere, maden ocaklarında, tersanelerde, şantiyelerde meydana gelen iş kazalarında olmak üzere bütün hayatını kaybedenler olmak üzere bütün hayatını kaybedenlere mağfiret eyle. Kayseri'ye gelmekte olup kaza geçiren arkadaşlarımıza şifa eyle. Birlik ve bütünlüğümüz bozmak isteyenlere karşı, her türlü nifak ve fitne odalarına karşı bizleri muhafaza ve muzaffer eyle. Bu günü gerçek anlamına uygun olarak, tüm emekçilerin birlik, beraberlik, huzur ve barış içerisinde kutlamalarını nasip eyle. Bu yolda olanları daim eyle Ya Rabbi. Ya Rabbi, mücadelemizi kutlu eyle. Duruşumuzu kavi eyle. Emekçilerin akıbetini hayreyle."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam