Madde bağımlılığı geleceğimizi tehdit ediyor

Ortahisar Belediyesi Başkanı Av. Ahmet Metin Genç son yıllarda Trabzon'da artan madde bağımlığına karşı aileleri uyardı. Ortahisar Belediyesi'nin madde bağımlılığına karşı yürütmüş olduğu "Tehlikenin Farkında mısınız?" projesini anlatan Başkan Genç madde

Madde bağımlılığı geleceğimizi tehdit ediyor

Ortahisar Belediyesi Başkanı Av. Ahmet Metin Genç son yıllarda Trabzon'da artan madde bağımlığına karşı aileleri uyardı. Ortahisar Belediyesi'nin madde bağımlılığına karşı yürütmüş olduğu "Tehlikenin Farkında mısınız?" projesini anlatan Başkan Genç madde bağımlılığının özellikle genç nesillerin yaşamlarını tehdit ettiğini ve ilkokul çağındaki çocukların bile madde bağımlısı olduğu bir döneme girildiğine dikkat çekerek sağlıklı toplum yapısının oluşturulması için bu konuda Belediyelere de görev düştüğünü belirtti.

Belediyeciliğin sadece altyapı hizmetleri olarak algılandığını ama diğer kurum ve kuruluşlarla ortak amaçlarının sağlıklı bir toplumun ortaya çıkması olduğunu kaydeden Başkan Genç, "Belediyecilik hizmeti dendiğinde sadece altyapı hizmetleri olarak algılanabilir fakat diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte ortak amacımız sağlıklı toplumdur. Sağlıklı toplum oluşturulması, sağlıklı millet oluşturulmasını koruma altına alacaktır. Milletimizin ve devletimizin bekası için sağlıklı topluma ihtiyacımız var." dedi. 

Madde bağımlılığının günümüzün en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığına vurgu yapan Başkan Genç, "Her gün sentetik uyuşturucular, yeni maddeler çıkıyor. Gündelik hayatta kullandığımız ihtiyaç maddelerini, sentetik bağımlılık maddesi olarak gençlerimiz, çocuklarımız kullanıyor. Sonra bu daha güçlü uyuşturucu maddelere kadar uzanan bir bağımlılık sorunu oluşturuyor. Hepimiz böyle meselelere çevremizde şahitlik yapmışızdır. Sentetik maddelerin bir reçeteye ihtiyaç duyulmaksızın elde edilebiliyor olması ve çocuklarımızın kullanımına açık bulunması, geleceğimiz açısından bir tehdittir."

AİLELERE UYARILAR

Madde bağımlılığı konusunda ailelere de bir takım tavsiyelerde bulunan Başkan Genç, anne ve babaların çocuklarıyla iletişimini sevgi ve hoşgörü temelinde güçlü kurması gerektiğine vurgu yaparak açıklamasını şöyle sürdürdü:"İlk mesajımız ailelere. Aileler öncelikle çocuklarıyla konuşmalı. Çocukların aileleriyle kurduğu iletişim çok önemli. Eğer çocuklar ailesinden gerekli ilgi ve alakayı göremezlerse dışarıdaki kişilere yönelirler. Kendilerine değer veren kim varsa, onlarla birlikte olmaya başlarlar. Ailenin rol model olması, çocuğun kimlik gelişimi ve gelecekteki davranış kalıplarını belirlemesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle aileler çocuklarına sevgi ve ilgiyi eksik etmemeli. Çocuklarımızla dahi iletişim kurarken zaman zaman ses tonumuzu ayarlayamayabiliyoruz. Ya da küçük bir telkinimizde, onları öfkeli görebiliyoruz. Ebeveyn-çocuk iletişiminde bu yüzden üzülebiliyoruz. Oysa birbirimize karşı daha sevecen, daha samimi olmalıyız. Çocuklarımız konuşmalara, olaylara sert tepki veriyorsa, bunu bizden öğreniyorlardır. Sert tepki gösterdikleri kişi bazen de biz oluyoruz. Avrupa’da bugün birbirini tanımayan insanların bile, sokakta, asansörde birbirlerine gülümseyerek selam verdiklerine tanık oluyoruz. Medeni toplumların özelliklerinden biri de bu. Aslında dinimizin ve kültürümüzün bize emrettiği de birbirimize karşı nazik ve güler yüzlü olmaktır.Bütün uğraşlarına rağmen çocuklarının madde kullanımı ve bağımlılığına mani olamayan aileler çocuklarından desteğini esirgememeli, gerekli tedavinin yapılması hususunda yardımcı olmalıdır."

"TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?"

Ortahisar Belediyesi'nin madde bağımlılığına karşı yürütmüş olduğu "Tehlikenin Farkında mısınız?" projesinden bahseden Başkan Genç projeyle ilgili şunları aktardı: "Bizim sosyal sorumluluktan hareketle şu anda yürütmekte olduğumuz önemli bir projemiz var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteklediği Engelliler Destek Programı( EDES) kapsamında madde bağımlılığı konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan "Tehlikenin farkında mısınız?" başlıklı projemizi şu anda yürütüyoruz. On iki ay süreli proje ile ilimizdeki madde bağımlılarına ait 530 suç dosyası üzerinden yapılacak çalıştaylarla madde bağımlılığının ilimizdeki boyutlarının ortaya koymak ve elde edilen sonuçları ailelerle, öğretmenlerle, aile hekimleriyle, din görevlileriyle paylaşarak madde kullanımı konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladık. Madde kullanımı bir sebep değil sonuçtur.

Dolayısıyla bu sonuca götüren sebep ve sebeplerin ortadan kaldırılması için başta aileler olmak üzere hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Bu noktada ilk yapılması gereken de önleyici tedbirlerin alınmasıdır. Toplumun tüm kesimleri STK'lar, madde kullanımı ve bağımlılığı alanında çalışan meslek grupları, yerel yönetimler ve devletin ilgili organlarının katılımıyla sorunu çözme politikaları geliştirilmeli. Doğrudan bu konuyla ilgili olmasa da dezavantajlı gruplar olarak engelliler, kadınlar, gençlere yönelik düzenlediğimiz eğitim kurslarının sosyal içeriği dolayısıyla katkı sunan çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Yine ailelere yönelik psikolojik danışmanlık hizmetleri ve düzenlediğimiz panel ve konferansların bilinçlendirme anlamında katkı sunan etkinlikler olduğunu söyleyebilirim."

"MADDE BAĞIMLILIĞI 10 YAŞA KADAR DÜŞTÜ"

Yapılan araştırmaların madde kullanımına başlama yaşının 10 yaş düzeylerine düştüğünü gösterdiğini ifade eden Başkan Genç bunun son derece düşündürücü ve çözüm üretilmesi gereken bir konu olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, konunun vahameti açısından gerçekten düşünülmesi ve çözüm yolları aranması gereken bir durumla karşı karşıya olduğumuzu ortaya koymaktadır. bu noktada önceliğimiz bilinç düzeyini artırıcı çalışmalara ağırlık vermektir.

Tehlikeye dikkat çekmek yürüttüğümüz "Tehlikenin Farkında mısınız?" projemiz bu amacı gütmekte olup engelliliğin sebeplerinde olan madde bağımlılığı konusunda risk bölgeleri tespit ederek ailelerin, aile hekimlerinin, rehberlik öğretmenlerinin, din görevlilerinin bilgi ve bilinç düzeyini artırmak ve madde bağımlılığıyla mücadele alanında farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Burada dikkat ederseniz risk altındaki çocuk ve gençlerin etkileşim içerisinde olduğu toplumun tüm katmanları bilgi  bilinç düzeyinin artırılması hedeflenmiştir. Benim altını çizmek istediğim önemli bir husus, önlem alınması tedavi etmeye göre daha ekonomik hem de insancıl, hem daha etkili bir yöntem olduğudur. Bu nedenle önleyici tedbirleri başvurmak bunu yaygınlaştırmak gerektiği inancını taşıyorum. Ancak madde kullanımı gerek aile açısından gerekse kullanıcı açısından kabullenilmesi zor bir durum."

MADDE BAĞIMLILARINA UYARILAR

Konuşmasının son bölümünde madde bağımlılarına seslenen Başkan Genç madde bağımlılarına şu uyarılarda bulundu: "Bu konuda son mesajımız ise madde kullanmış olanlara ve kullananlara. Her  türlü sıkıntıyı ve problemi öncelikle anne babalarıyla paylaşmalı. Sevgi ve mutluluğu muhakkak kendi yuvalarında aramalı. Sorunların madde kullanımı ile çözülemeyeceğini iyi bilmeli. Çevresi tarafından kullanmaya davet edilen veya zorlananlar mümkün olduğunca aynı ortamları paylaşmamalı, uzak durmalı. Bir defa kullanmayı denemişse ve sürekli madde kullanıcısıysa profesyonel destek verecek birileriyle temasa geçmeli. Son söz olarak şunu belirtmek isterim ki; önleyicilik ve erken tanı madde kullanımı ile mücadelede en etkin yöntemlerden biri. Bir başka en etkili yöntem ise sevgi sözcüğünde gizlidir. Toplumsal hayatımızda her bir birey üstlendiği rolde, davranışlarıyla, yaklaşımlarıyla sevgiyi gösterir ve hissettirir ise madde kullanımı dahil birçok sorunun önüne geçilecektir diye düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam