LPG'li araç sahipleri DİKKAT!

Ölümlü patlamalarla gündeme gelen LPG’li otomobillere, çok yönlü denetim başlıyor. Bu amaçla öncelikle 10 yıllık LPG tankına sahip otomobillerin plakaları tek tek belirleniyor.Patlama riski taşıyan otomobiller; Emniyet, Jandarma ve Karayolları ekiplerinin

LPG'li araç sahipleri DİKKAT!

Ölümlü patlamalarla gündeme gelen LPG’li otomobillere, çok yönlü denetim başlıyor. Bu amaçla öncelikle 10 yıllık LPG tankına sahip otomobillerin plakaları tek tek belirleniyor.

Patlama riski taşıyan otomobiller; Emniyet, Jandarma ve Karayolları ekiplerinin üç koldan yapacağı yoğun denetimle trafikten çekilecek.

Bu otomobiller, LPG tanklarını yenileyecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Emniyet, Sanayi Bakanlığı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve sertifikasyon hizmeti veren TÜV ve Türkiye Sigorta Birliği’nin katıldığı toplantıda, LPG’li araçlara yönelik alınacak önlemler masaya yatırıldı.

DENETİM ZAAFI: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, otomobillerde LPG tankları için öngördüğü emniyetli kullanıma ilişkin sürenin, 10 yıl olduğu belirtilen toplantıda, 10 yılını dolduran otomobillere yönelik yaptırım odaklı denetimlerde ciddi zaaf olduğu vurgulandı.

PLAKA LİSTESİ ÇIKARILACAK: Emniyet Genel Müdürlüğü, 10 yıllık ekonomik ömrünü dolduran LPG tankına sahip otomobillerin, il il plakalarını belirleyecek. Bunların sayısı net olarak ortaya konulacak.

ÜÇLÜ DENETİM: Bu kategoriye giren otomobillere yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ve Karayolları ekipleri üçlü denetim başlatacak. Bu otomobillerin hızla trafikten çekilmesi sağlanacak. Bu otomobiller, LPG tanklarını yenileyecek. EPDK kaynakları, uygulamanın önemine dikkat çekerek, “Bu çalışma sonrasında trafikte, 10 yılını aşmış tanka sahip LPG’li araç kalmayacak” mesajını verdi.

ÖNCE SIZDIRMAZLIK, SONRA SİGORTA: LPG’li otomobillerin, kaza sonrası sigorta işlemlerinde de yeni uygulamalar gündeme gelecek. Hasarlı kaza yapan LPG otomobilin sahibi, öncelikle TMMOB’dan, tank için ‘sızdırmazlık’ raporu alacak. Sigorta ya da kasko şirketi, bu rapor sonrasında zararı tazmin edecek.

LPG’li araç sayısı 3 milyona dayandı

Motorin ve benzine gelen zamlar, LPG’li araç sayısını artırmaya devam etti. Toplantıda, son dönemdeki hızlı artışla birlikte LPG’li araç sayısının 3 milyon sınırına dayandığı kayıtlara geçirildi. Kaynaklar, özellikle benzinde zammın bu hızla devam etmesi halinde LPG’ye geçişin daha da hızlanacağına dikkat çekti.

Bir otomobil bayii, aynı zamanda benzin istasyonu da işlettiğini belirterek, “Benzin fiyatları uçuyor. İnsanlar, sıfır 4x4 sıfır jeeplere, garantisini kırdırıp, ertesi gün LPG tankı takıyor” dedi.

800 BİN HESAPLANIYOR

EPDK kaynakları, ‘güvenlik’ ve ‘sızdırmazlık’ yönünden sorunlu, standartları karşılamayan otomobil sayısına ilişkin bilgi vermezken, “Emniyet’in çalışmasının ardından rakam net olarak ortaya konulacak” demekle yetindi.

Sektöre yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye’de, standartları karşılamayan 800 bin dolayında LPG’li otomobil bulunuyor.

Bu araçlar, hem trafikte hem park ettikleri noktalarda, can ve mal güvenliği için ciddi bir tehdit olarak öne çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler