Kutudaki ''organlar'' yere düştü

Antalya Akdeniz Üniversitesi’ndeki Türkiye’nin ilk yüz naklinin ardından Türkiye'yi gururlandıran bir haber de Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden geldi. Sabah saatlerinde başlayan yüz nakli operasyonu şu sıralarda halen devam ediyor. Geçirdiği kazada haya

Kutudaki ''organlar'' yere düştü

Antalya Akdeniz Üniversitesi’ndeki Türkiye’nin ilk yüz naklinin ardından Türkiye'yi gururlandıran bir haber de Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden geldi. Sabah saatlerinde başlayan yüz nakli operasyonu şu sıralarda halen devam ediyor. Geçirdiği kazada hayatını kaybeden N.K'nın yüzü, 5 yaşında televizyonun patlaması sonucu yüzünün yüzde 70’i hasar gören 25 yaşındaki Cengiz Gür’e naklediliyor. İlk yüz nakli olan Uğur Acar'dan sonra Türkiye'nin ikinci yüz nakli kahramanları N.K ve Cengiz Gür oldu.

NİYET ÇOK ÇOK İYİ AMA TAŞIMA ÇAĞDIŞI

İzmir’de bir trafik kazası geçiren hastanın beyin ölümü gerçekleşince yakınları yüzü dahil tüm organlarını nakil için bağışladı. Bu haberi alan Hacettepe uzmanları derhal İzmir’e uçtu. Bağışçının yüzü, iki kolu ve bacakları nakledilmek üzere alındı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde bu organlar özel olarak kutulandı. Yine özel uçakla Ankara’ya oradan da Hacettepe Üniversitesi’nin kapısına kadar getirildi. Doktorlar, hasta bakıcılar tüm hastane seferberdi. Ancak kötü bir sürpriz oldu. Organ kutularından birinin taşıma sırasında altı çıktı ve yere düştü. Görevliler anında müdahale etti. Ancak akıllara, ‘Keşke bu tür hayati organların taşınmasında karton kutular yerine daha özel araç gereç kullanılsa’ sorusu geldi.

İKİNCİ YÜZ NAKLİ 25 YAŞINDAKİ CENGİZ GÜR’E 

Antalya Akdaniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Uğur Acar’a Türkiye’nin ilk tam yüz naklinin yapılmasının ardından ikinci yüz nakli, Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleşiyor. İzmir’de beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki N.A.’nın 2 kolu, 2 bacağı ve yüzü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde getirildi. Yüz nakli, 25 yaşındaki Cengiz Gür’e yapılıyor.

Bugün saat 11.00 sıralarından operasyonla alınan N.A.’nın 2 kolu, 2 bacağı ve yüzü, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne ulaştırıldı. Kol ve bacakların, 1998 yılında elektrik akımına kapılan 27 yaşındaki Şevket Çavdar’a, yüzün ise 5 yaşında televizyonun patlaması sonucu yüzünün yüzde 70’i hasar gören 25 yaşındaki Cengiz Gür’e naklediliyor.

ORGANLARIN BULUNDUĞU TORBA YERE DÜŞTÜ

Bu arada organların taşınması sırasında telaştan aksilikler de oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeng etirilen N.K.’nın organlarından bacaklarının bulunduğu torba ambulanstan alınıp hastaneye taşındığı sırada girişte karton kutunun altının açılmasıyla yere düştü. Torba hemen tekrar kutuya konulup, ameliyatın yapılacağı bölüme götürüldü.

Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi’nde Türkiye’nin ilk yüz ve kol naklinin ardından ikinci yüz nakli İzmir’den yapılan bağışla Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştiriliyor.

Uşak’da Ahmet Kaya’nın yüz, kol ve bacakları ailesi tarafından bağışlanmış ve böylece Türkiye’nin ilk yüz, ikinci kol nakli ameliyatı 21 Ocak’ta Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilmişti. İkinci yüz nakli ameliyatı hazırlığı haberi bu kez Hacettepe Üniversitesi’nden geldi. İzmir’in Çeşme İlçesi’nde 10 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 40 yaşındaki N.A.’nin tedavi gördüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşti. N.A.’nın ailesi tüm organlarının bağışlanmasını kimliğinin açıklanmaması kaydıyla kabul etti. Aile kimliğin açıklanmaması için hastaneye dilekçe de verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam