Kilis'in başına talih kuşu kondu

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde arıtma tesisi için 10 bin tonluk su deposu temeli kazılırken dün sabah saatlerinde yaklaşık 12 metre derinliğine inildiği sırada asfalt görüntülü bir tabakaya ulaşıldı.Siyah ve parlak tabaka petrol olabileceği iddiasıyla

Kilis'in başına talih kuşu kondu

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde arıtma tesisi için 10 bin tonluk su deposu temeli kazılırken dün sabah saatlerinde yaklaşık 12 metre derinliğine inildiği sırada asfalt görüntülü bir tabakaya ulaşıldı.

Siyah ve parlak tabaka petrol olabileceği iddiasıyla durumu MTA Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Hasan Yıldız'a bildirildi. Bugün sabah Kilis'e gelen Hasan Yıldız, hafriyat çalışması yapılan bölgede incelemelerde bulundu.

 İncelemenin ardından Kilis Belediye Başkanı Ak Partili Abdi Bulut ile bir değerlendirme yapan Bölge Müdürü Hasan Yıldız, "Petrol, deniz canlıları ile planktonların kara parçaları içinde sıkışarak havasız kalmaları ile meydana gelen bir ürün olmakla birlikte, sıkıştıkları yerdeki muhtemel sızmalar bu gibi yüzeysel belirtilere sebep olabilmektedir.

Bu belirtiler bazen artezyen halinde yüzeye bile vurabilirler. Kıtaların oluşumu sırasında Arap yarımadası ile Anadolu topraklarının sıkışmasından meydana gelen Toroslar, Amanoslar ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyindeki Toroslar'ın uzantısını teşkil eden havzada petrol bulunabilir. Kilis ile İslahiye arasında petrol faylarının bulunduğunu biliyoruz.

Bununla birlikte Adıyaman-Kilis arasında da aynı fayların mevcudiyeti bilinmektedir. Nitekim bölgemde bulunan tüm illerin maden envanterini çıkartıldı" dedi.

Kilis'te bulunan madenin kesin olarak petrol olduğunu ifade eden Yıldız, "Ancak ilk planda bunun rezervi ne kadardır, gravitesi nedir, kaç metre derinliktedir ilk planda bunların belirlenmesi gerekmektedir. Nitekim daha geniş bir zamanda Kilis'e gelerek çevrede bir yüzey araştırması yapmak ve elde edilecek bulgulara göre hareket etmek gerekiyor" diye konuştu.

Belediye Başkanı Abdi Bulut ise Kilis'ten petrol çıkartılmasının kendilerini çok mutlu edeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam