Kibar: “Fındıkta Alan Bazlı Destek Devam Etmeli”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar, 2009 yılında uygulamaya konulan "fındıkta alan bazlı gelir desteğinin" bölge tarımı ve ekonomisi için çok önemli olduğunu ve 2014 yılında son kez ödenen desteğin biran önce uzatılması gerektiğini söyledi. Fat

Kibar: “Fındıkta Alan Bazlı Destek Devam Etmeli”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar, 2009 yılında uygulamaya konulan "fındıkta alan bazlı gelir desteğinin" bölge tarımı ve ekonomisi için çok önemli olduğunu ve 2014 yılında son kez ödenen desteğin biran önce uzatılması gerektiğini söyledi.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, son zamanlarda sürekli gündemde olan alan bazlı destek ödemelerinin uzatılmasına yönelik çalışmaların biran önce olumlu sonuçlandırılarak bu ödemelerin devam edeceğinin yetkili ağızlardan açıklanması gerektiğini ifade etti.

"BÖLGEMİZ EKONOMİSİNE CAN SUYU OLUYOR"

Ziraat Mühendisi Kibar, "Alan bazlı destek ödemeleri daha önceki yıllarda nisan aylarında ödendi ve bu ödemelerin yapıldığı dönemde bölgemiz ticareti hareketlendi, ödemeler esnaflarımıza ve çiftçilerimize can suyu olarak geldi. Nisan ayında yapılan ödemelerle üreticilerimiz gübre ve ilaç alıyor, bahçelerine bakım yapıyorlar. Ödemelerin yapılacağı zaman bu açıdan çok önemli" dedi.

"DEKAR BAŞINA 200 TL OLMALI VE 2 TAKSİT HALİNDE ÖDENMELİ"

Alan bazlı destek ödemelerinin uzatılması halinde dekar başına 200 TL olması gerektiğini ve ödemelerin 2 parça halinde yapılmasının bölge üreticileri ve tarımı açısından çok faydalı olacağını belirten Kibar, "İlk taksitin nisan-mayıs ayında, ikinci taksitin ise ağustos-eylül aylarında ödenmesi üreticilerimizi rahatlatacak ve fındığımıza değer katacaktır" diye konuştu.

"FINDIKTA DEVLET POLİTİKASI ÇOK ÖNEMLİ"

Başkan Kibar açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Ülkemiz her yıl ortalama dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılamaktadır. Karadeniz Bölgemizde yaklaşık 2,5 milyon insan geçimini fındıktan sağlamaktadır. Fındık dolaylı yönden 10 milyon kişiye gelir sağlayan bir üründür. Fındık, ülkemiz tarım ürünleri ihracatında 1. sırada ve yalnız başına ihracatın yüzde 15-20 sini karşılıyor durumdadır. Fındık ihracatından ülkemize yaklaşık yıllık 2.5-3 milyar dolar civarında döviz girdisi sağlanıyor. Ülkemiz ve bölgemiz acısından böyle stratejik bir üründe mutlaka devlet politikası belirleyerek bu politika üzerinde verim, kalite, pazarlama stratejileri çalışmaları yapılarak desteklemelere devam edilmelidir."

Kibar: “Fındıkta Alan Bazlı Destek Devam Etmeli”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler