Karadeniz'de denge bozuldu

Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normalle üzerinde seyretmesi balık avını olumsuz yönde etkiliyor.Trabzon’da yaklaşık 10 gün önce tezgahlarda 1-2 TL’den satılan hamsi bugünlerde 4-6 TL arasında satılırken, Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliğ

Karadeniz'de denge bozuldu

Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normalle üzerinde seyretmesi balık avını olumsuz yönde etkiliyor.

Trabzon’da yaklaşık 10 gün önce tezgahlarda 1-2 TL’den satılan hamsi bugünlerde 4-6 TL arasında satılırken, Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, bu sezon şu ana kadar yapılan avcılığın balıkçıyı tatmin etmediğini söyledi.

1-144.jpgHamsinin fiyatının yükselip düşmesinin arz ve talep meselesi olduğunu belirten Mutlu, “Hamsinin fiyat anlamında biz her zaman şunu söylüyoruz. Bu arz talep meselesi. Yani hamsi bol olduğu zaman fiyat aşağı gelir çok olduğu zaman fiyat yukarı çıkar. Son günlerde hamsinin fiyatı 5-6 milyona kadar çıktı. Bir hafta 10 gün önce önce fiyatı 1 TL kadar düşmüştü. Muhakkak ki hava iklim olayı çok önemli. İklimde bir istikrar yok. Deniz suyu sıcaklığı istenilen düzeyde olmadı. Kıyıya yakın bir avcılık yok. 20 milin üzerinde yapılan açık avcılık var. Bu da balık göçünün çok çabuk devam ettiği gözlemini ortaya koyuyor. Söylentiler de öyle. Ben yine de karamsar değilim. Hava tekrar soğuduktan sonra hamsinin parça parça olacağını düşünüyorum” dedi.

Balığın artık eskisi gibi kıyıya gelmediğini de ifade eden Mutlu, “Dünyada küresel bir ısınma var. Zaten bilimsel toplantılarda hocalar bize hamsinin çok olacağı sinyalini vermemişti. Bu da demek oluyor ki hamsiyi iyi değerlendirmemiz lazım. Şu anda gelinen tablo tatmin edici değil. Fabrikalara henüz istenilen düzeyde hamsi götüremedik. Zaten bu sene en fazla hamsi avlama izin belgesi alan yaklaşık 250 tekne var. Balık eskisi gibi kıyıya gelmiyor. İklimden dolayı aşırı bir göç var. Balık yerinde durmuyor. Bu etkenlerin içerisinde hep iklim diyoruz ancak şu bir gerçek ki dengeyi bozduk” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler