Kabe'ye yeni düzen

Kâbe'deki tavaf alanınına geçici olarak çelik konstrüksiyondan yeni bir tavaf alanı inşa ediliyor. İşte Kâbe'den canlı yayında son durum. Suudi Arabistan hükümeti Kâbe'deki tavaf alanını genişletme çalışmalarında ilk etabın tamamlanmak üzere olduğunu bild

Kabe'ye yeni düzen
Kâbe'deki tavaf alanınına geçici olarak çelik konstrüksiyondan yeni bir tavaf alanı inşa ediliyor. İşte Kâbe'den canlı yayında son durum.
 
Suudi Arabistan hükümeti Kâbe'deki tavaf alanını genişletme çalışmalarında ilk etabın tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.
 
İnşaat çalışmaları kapsamında tavaf alanına geçici olarak çelik konstrüksiyondan yeni bir tavaf alanı oluşturulması için karar alındı. Bunun üzerine tavaf alanına çelik konstrüksiyonların montaj çalışmalarına başlanıldı.
 
Bu sayede Ramazan ve Hac'da tavaf rahatlığı sağlanmış olacak. Tüm inşaatlar bittiğinde bu yapılan geçici tavaf halkası sökülecek. Ramazan başlangıcından itibaren inşaat faaliyetleri duracak ve Hac'dan sonra kaldığı yerden devam edecek.
 
74 bin hacı adayını ''kontenjan'' korkusu sardı
Suudi Arabistan'ın hac kontenjanlarını yüzde 20 azaltma kararı uygulanırsa 74 bin hacı adayından 14 bin 800'ü bu sene hac görevini yerine getiremeyecek.
 
Suudi Arabistan’ın Kâbe’nin tavaf alanını genişletme çalışmaları ile ilgili olarak son anda bütün ülkelerin hac kontenjanlarında yüzde 20 azaltmaya gitmesi, Diyanet İşleri Başkanlığını ve Türkiye’yi zor durumda bırakırken, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in konu ile ilgili olarak yoğun temaslarda bulunduğu öğrenildi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ve Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel ise sorunun çözümü için Suudi Arabistan'a gitti.
 
Suudi Arabistan'ın bütün ülkelerin Hac kentenjanını yüzde 20 azaltmaya gitmesi kararı hakkında Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ı bilgilendirdiklerini ifade eden Keleş, sorunun çözümü için Suudi Arabistanlı yetkililerle görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
 
Açıklamada bulunan Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yoğun temaslarda bulunarak Suudi Arabistan’ın aldığı kontenjan indirimini durdurmaya çalıştığını belirtti.
 
Ekrem Keleş, Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Adil Sirac Merdat’ın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i ziyaret ederek, Kabe'nin etrafında devam eden genişletme çalışmalarının hacıların hayatını tehlikeye atmaması için bu kararın alındığını ilettiğini bildirdi.
 
Keleş, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ise protokol görüşmelerinde Kabe'deki inşaatı görerek ek kontenjan talebinde bulunmadığını ancak Türkiye’nin çok önceden 74 bin sayısına göre kur’a çekerek planlamalarını yaptığını ve çekilen kur’a sonucu 74 bin kişinin hac hazırlığında bulunduğunu hatırlatarak, böyle bir durumun nasıl sıkıntılar ortaya çıkaracağını ayrıntılı bir şekilde büyükelçiye ilettiğini dile getirdi.
 
Keleş, beraberinde Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel olduğu halde Suudi Arabistan’a gelerek Cidde ve Mekke’de Hac Bakanlığındaki üst düzey yetkililere, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetini ve önceden yapılan plan ve programlar çerçevesinde atılan adımları anlattıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
 
“Türkiye’de Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez kontenjanların eski durumu ile sürdürülmesi yönünde girişimlerine devam ediyor. Bizler de buraya gelerek yüz yüze gerekli temaslarda bulunuyoruz. Suudi Arabistan yetkilileri de bize konunun hassasiyetini anlatırken, özellikle Kabe’deki genişletmeler nedeni ile izdihamın meydana gelmemesi ve izdiham yüzünden ezilme vesaire herhangi bir olayın vuku bulmaması için Suudi Arabistan kralının emri ile bu uygulamayı tüm dünyaya bildirdiklerini ifade ettiler. Gerçekten bizler deKabe’deki bu genişletme çalışmalarını yerinde izledik  ve gördük. Yoğun bir çaba ile 24 saat boyunca çalışmalar sürüyor. Genişletme çalışmalarında kısmen yer alan Türk şirketi de büyük çaba harcıyor."
 
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Keleş, uygulamanın tüm ülkeler için geçerli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
"Dünya genelinde her ülkenin nüfusuna göre binde birlik bir kontenjanı bulunuyor. Türkiye’nin ise toplam kontenjanı 74 bin kişi. Suudi Arabistan’ın aldığı yeni karara göre bu durumda bizim 74 bin kişilik kontenjanımızdan yüzde 20’lik bir eksiltme  olacak.  Bu da  kur’ada çıkan ve kesin kayıt yaptıran 14 bin 800 kişinin bu yıl hacca gidememesi anlamına gelmektedir.  Suudi Arabistan ayrıca kendi ülkesinde bu kez yüzde 50 kontenjan indirimine gidiyor. Ancak son ana kadar umudumuzu kaybetmeden, yetkililerle ne yapılabilir konusunda görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”
 
Ekrem Keleş bu arada muhtemel bir durumda Suudi Arabistan’ın yüzde 20’lik kontenjan indirimini uygulamaları halinde ise nasıl bir adım atılacağını da şöyle anlattı:
 
“Eğer çabalarımız herhangi bir sonuç vermezse bu durumda şöyle bir yol izlemeyi planlıyoruz. Bu seneki toplam 74 bin kişi içinden yeni bir kura ile 14 bin 800 kişiyi mecburen çıkartacağız. Ancak bu 14 bin 800 kişiyi önümüzdeki sene öncelikle kur’asız olarak hacca götüreceğiz.  Tabii ki önümüzdeki sene daha önce aldığımız karar çerçevesinde 2007 yılından bu yana hacca gidemeyenleri  hacca götürmeyi  planlamış idik. Bu durumda onların bir kısmını  2015 senesine bırakma zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Böylece mağduriyetleri kısmen ortadan kaldırmaya çalışacağız.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam