İzzetbegoviç Trabzon'da anıldı!

Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 11’ci yıl dönümünde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı.Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde konuşmacı olarak Aliya’nın yakın arkadaşı Trabzonlu yaz

İzzetbegoviç Trabzon'da anıldı!

Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 11’ci yıl dönümünde Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde konuşmacı olarak Aliya’nın yakın arkadaşı Trabzonlu yazar Dr. Süleyman Gündüz’ün katıldığı ‘Medeniyetimizin Son Bilgesi’ konulu programa Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Büyükşehir Genel Sekreteri Davut Çakır, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programında açılışında konuşan Başkan Gümrükçüoğlu hekimlik döneminde Bosna Hersek ziyaretinde yaşadığı anıların kendisinde çok derin izler bıraktığını söyledi.

1-005.gifGümrükçüoğlu, “Bir tıbbı kongre münasebetiyle Bosna-Hersek’e gitmiştim. Aliya İzzetbegoviç rahmetli olmuştu. Soğuk bir kış günü ordaydık. O soğuk kış gününde Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret etmek istedim. Dar bir yoldan gece ışıkları altında geçerek kabri ziyaret ettik. Yolun bir tarafında Aliya’nın çok mütevazı bir kabri vardı. İçinde sadece birkaç direk ve üstünde bir küçük kubbe vardı. Bir devletin Cumhurbaşkanı böyle mütevazı bir kabir içinde ve etrafında da Bosna Hersek harbi sırasında şehit düşmüş olan yüzlerce gencin kabri vardı.

‘Buraya nasıl defnedilmiş diye sordum?’ Aliya’nın vasiyetini hatırlatarak dediler ki, “Ben öldüğümde beni evlatlarımın arasına koyun diye vasiyet etmişti’. Tabi insanın gözlerini dolduran bu söylemin sonrasında sokağın üst tarafına baktığımda Fatih Sultan Mehmet Han’ın Bosna Hersek’i fethettiğinde şehit düşenlerin kabirleri vardı. İlahi Kelimetullah’ı tüm dünyaya yaymak için o kadar mesafeleri kat eden ordunun şehitleri ile son çağın şehitleri yan yana kucak kucağa komşu haldeydiler” dedi.

Hayatı, kişiliği, Bosna Savaşı’ndaki tutumu, adalet anlayışı gibi yönleriyle Aliya’yı anlatan Gündüz, Aliya İzzetbegoviç’in yalnızca kendi toplumunu değil tüm İslam dünyasını etkileyen bir lider olduğunu belirtti.

Gündüz, Aliya İzzetbegoviç’in Boşnak halkının sınırsız güvenine sahip olan bir lider olduğunu kaydederek, “Aliya, ilkeleri olan bir adamdı. Halkı hiç kandırmadı. Bilge kral değil, bilge bir şahıstı. Çok mütevazıydi. Kendisinden asla abartılı bahsedilmesini istememişti. Aliya İzzetbegoviç bir ömür boyu onun elçisinin yeryüzündeki izlerini takip etti. Bizlerde Aliya’nın izlerini takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Aliya’nın sadece Bosna’ya ait bir şahsiyet olmadığını da aktaran Süleyman Gündüz, “O mücadelesine başladığı andan itibaren yeryüzündeki bütün mazlumlara ait bir şahsiyet oldu. Doğu ile batıyı dönüştürmeye çalışan bir şahsiyetti. Yürüttüğü mücadele ile bizim varoluşumuzun gerekçeleri aynı idi. Dolayısı ile onun mücadelesine kendimizi çok yakın hissettik.

Kendisi ile birçok düşünceyi paylaşmış olmaktan ötürü kendimi bahtiyar hissediyorum. O dönemde yeryüzünde tek bir slogan vardı; ‘Bosna biziz, bizler Bosnalıyız’. Aliya ayrıca şöyle diyordu; ‘Ben Müslüman’ım. Ömrümün sonuna kadar Müslüman kalacağım. Hiçbir zaman hak ve adaletten ayrılmayacağız. Savaşta dahi hak ve adaleti gözeteceğiz. Çünkü bizim medeniyetimiz bize bunu öğretiyor” diye konuştu.

Programın sonunda Başkan Gümrükçüoğlu Gündüz’e plaket vererek katkılarından dolayı teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler