İsrafın böylesi! 5 milyon ekmek...

Türkiye’de her gün 4,9 milyon ekmeğin çöpe atıldığını hatırlatan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Yapılan araştırmalar her gün 4,9 milyon ekmeğin yüzde 51.4’ünün fırınlarda, yüzde 37.9’unu

İsrafın böylesi! 5 milyon ekmek...

Türkiye’de her gün 4,9 milyon ekmeğin çöpe atıldığını hatırlatan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Yapılan araştırmalar her gün 4,9 milyon ekmeğin yüzde 51.4’ünün fırınlarda, yüzde 37.9’unun hanelerde yüzde 10.7’sinin yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya koymuştur. Buna göre, günlük 5 milyon lirayı bulan bir serveti çöpe atıyoruz” dedi.

Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ekmek israfını önleyecek öneriler ve tarifler sundu.

EKMEK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ekmek alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

"Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini göz önünde bulundurarak alın.

-Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz.

-Ekmeği açıkta değil, poşet içerisinde saklayın.

-Ekmeği dilimleyerek tüketin.

-Toplu yemek tüketim yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalıdır."

TASARRUF SAĞLAYACAK TARİFLER

"Bayatlamış ekmekleri fırında hafif nemlendirip ısıtarak ya da kaynayan suyun buharıyla yumuşatabilirsiniz.

-Fazla ekmeği derin dondurucuda saklayabilir, ihtiyaç duyulduğu takdirde tost makinasında ısıtarak yemeklerinizin yanında sıcak olarak da tüketebilirsiniz.

-Bayat ekmekten galeta unu yapabilirsiniz.

-Bayat ekmeğin içinden çıkardığımız kısımları kurutarak, köfte yapımında kullanabilirsiniz.

-Bayat ekmekten küçük kanepeler hazırlayarak misafirlerinize sunum yapabilir, pizza veya omlet yapabilirsiniz.

-Kruton yapabilir ve çorbaların üzerine koyabilirsiniz. Bunun için bayatlamış ekmekleri küp küp kesip fırında kızardıktan sonra cam kavanozda 1 hafta saklayabilirsiniz.

-Bayatlamış ekmekleri dilimleyerek fırın tepsisine dizip, üzerine tereyağı, beyaz peynir, yumurta, doğranmış domates, yeşil biber karışımını sürdükten sonra fırında kızartırsanız, kahvaltılarda afiyetle yiyebilirsiniz.

-Bayatlamış ekmekten ekmek dolması yapabilirsiniz.

-Bayat ekmeklerden vişneli ekmek tatlısı yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmek tatlısı yapabilir ve üzerine muhallebi ya da puding de ilave edebilirsiniz."

ENERJİ VE PROTEİN KAYNAĞI

Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, sofralarımızın vazgeçilmezi ekmeğin aynı zamanda iyi bir karbonhidrat, protein ve posa kaynağı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gramlık bir ekmek günlük alınması gereken enerjinin yüzde 30-36’sını, proteinin yüzde 39-42’sini karşılar. Sağlığımız için tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Tam buğday unu, buğday taneciğini tamamen içeren undur ve buğdayın tabii yapısında bulunan birçok vitamini, minerali ve posayı dengeli olarak içerir. Rafine buğday unu ise işlenmiş olduğu için buğday taneciğinin bazı kısımlarını içermez."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler