İşadamlarına çifte pasaport

 İçişleri Bakanı Muammer Güler'in talimatı ile çalışma başlatıldı. Özellikle İran-ABD, İsrail-Arap Ülkeleri, Azerbaycan-Ermenistan ve Rusya-Gürcistan gibi ülkelerin uluslararası ihtilafları nedeniyle konsolosluklarda gündeme gelen vize sorununu gidermek i

İşadamlarına çifte pasaport

 

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in talimatı ile çalışma başlatıldı. Özellikle İran-ABD, İsrail-Arap Ülkeleri, Azerbaycan-Ermenistan ve Rusya-Gürcistan gibi ülkelerin uluslararası ihtilafları nedeniyle konsolosluklarda gündeme gelen vize sorununu gidermek için harekete geçildi.
 
İSRAİL ÖRNEĞİ
 
İçişleri Bakanlığı'na vize mağduriyetleri konusunda toplumun çeşitli kesimlerinden şikayetler yansıdı. Bir işadamı e-postalı şikayetinde "Bir iş görüşmesi nedeniyle İsrail'e gittim. Aynı pasaportumla Suudi Arabistan'a gitmek için vize talebinde bulundum. Suudi Arabistan konsolosluğu pasaportumdaki İsrail vizesini gerekçe göstererek vize talebimi reddetti" dedi.
 
Bakanlık, vatandaşların benzer mağduriyet yaşamamaları amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti. Bu ülkelere seyahat edecek kişilere istemeleri halinde ikinci bir pasaport verilecek. Geçerli mevcut pasaportları makul bir süre pasaport şubelerinde muhafaza edilecek. Böylece başta işadamları olmak üzere herkes talep etmeleri halinde ikinci pasaporta kavuşacak.
 
YAZILI TALEP ŞARTI
 
Uygulamadan; umuma mahsus, hususi damgalı ve hizmet damgalı pasaportu olan herkes yazılı talep etmesi halinde faydalanacak. Polis, ülke ayrımı yapmaksızın yurt dışına seyahat edecek kişilere ikinci pasaport çıkartacak.
 
İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan iki pasaport kullanma talebinin ana başlıkları ise şöyle: Talep eden kişiye geçerli pasaportu muhafaza altına alınarak ikinci pasaport çıkartılacak. Hususi pasaportlarda muhafazaya alma ve ya muhafazadaki pasaportunu değiştirme işlemi hak sahibi hazır bulunmasa da adına pasaport düzenlenmiş eş ve çocuklarınca yapılabilecek. Bir kişi adına en fazla iki adet geçerli pasaport düzenlenebilecek. İkiden fazla pasaporta izin verilmeyecek.
 
AYNI ANDA KULLANMA
 
Adına iki adet geçerli pasaport düzenlenmiş kişilerin aynı anda iki pasaportunu kullanma ihtiyacı gündeme geldiğinde bu durumu belgelemesi halinde talep ettiği süreye kadar buna izin verilecek. (Örneğin; bir pasaportun vize işlemleri için konsolosluğuna teslim edilmesi, diğer pasaportla seyahat edilmesi gibi) Bu durumdaki kişilerin zorunlu halleri ortadan kalktıktan sonra pasaportlarından birini yeniden Pasaport Şubelerine teslim edecek. Teslim etmeyen kişilere tebligat yapılacak.
 
SADECE ÇİPLİ PASAPORTTA GEÇERLİ
 
Uygulama eski tip pasaportları kapsamayacak. Sadece çipli pasaportları için geçerli olacak. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in bu konuda 81 İl Valisi'ne iki pasaport konusunda yazılı talimat göndereceği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam