İş başvurusu kabul edilmeyince bakın ne yaptı!

İstanbul'da 1959 yılında yaptığı iş başvurusu ilkokul mezunu olmadığı için reddedilen Mustafa Doğan, ilkokul ve ortaokul diplomasının ardından 68 yaşında lise diplomasına da kavuştu.Doğan ve Samsun'daki 6'sı görme engelli 743 kişinin açık öğretim lisesind

İş başvurusu kabul edilmeyince bakın ne yaptı!

İstanbul'da 1959 yılında yaptığı iş başvurusu ilkokul mezunu olmadığı için reddedilen Mustafa Doğan, ilkokul ve ortaokul diplomasının ardından 68 yaşında lise diplomasına da kavuştu.

Doğan ve Samsun'daki 6'sı görme engelli 743 kişinin açık öğretim lisesinden mezun olması nedeniyle Olgunlaşma Enstitüsü'nde mezuniyet töreni düzenlendi.

Yaşı ile dikkat çeken Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocukluğunun Çarşamba ilçesinde geçtiğini, yaşadığı köyde okul olmadığı için okuyamadığını söyledi.

Çalışmak için 13 yaşında İstanbul'a gittiğinde 1959 yılında yaptığı iş başvurusu ilkokul mezunu olmadığı için reddedildiğini bu durumun da okumak için kendisini teşvik ettiğini anlatan Doğan, "Bir okula gidip nasıl ilkokul diploması alacağımı sordum. Sonra bana dışarıdan bitirebileceğimi anlattılar. 1959 yılında ilkokulla başladım ve 2 yıl sonra mezun oldum. Hemen arkasından ortaokulu da bitirdim. Sonra hayat şartları nedeniyle emekli olana kadar okuyamadım. Emekli olduktan sonra içimde liseyi okumak uhde olarak kalmıştı ve 2007 yılında liseyi okumak için açık öğretim lisesine başvurdum. Bu yılın ocak ayında liseyi tamamladım" dedi.

Liseyi bitirir bitirmez üniversite sınavına başvurdu

Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye girmek için ilk basamak sınavına başvurduğunu belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Gece gündüz üniversitenin ilk basamak sınavına hazırlandım. Rahmetli eşim gece ders çalıştığımda 'Bu saatten sonra hangi sınava gireceksin' diyordu. Ben de üniversite sınavı olduğunu söyleyerek sınava gireceğim okulun kapısında beni beklemesini söyledim ama sınava iki gün kala eşim vefat etti. Sınavda sorular çok basit olmasına rağmen eşimi kaybetmemin üzüntüsüyle birçok soruya cevap veremedim. Bunun için ilk sınavı 5 puan ile kaybettim ama hedefim üniversite okumak. Bir sloganım var, 'ya üniversite beni alacak ya ben üniversiteyi alacağım."

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Açık Öğretim Lisesi Müdürü Osman Özdemir ise açık öğretim lisesine başvurmak için yaş aranmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Nitekim bugün 68 yaşında Mustafa Doğan amcamız mezun oldu. Mesleki açık öğretim lisesinde 70'li ve 80'li yaşlarında bir çok amcamız ve teyzemiz var. Ayrıca engelli öğrencilerimiz de var. Engelli öğrencilerimize özel sınav yapılmakta hatta evinden dışarıya çıkamayan engellilerimize evinde sınavlar yapılmaktadır. Bu şekilde her kesimden insanımızın mezuniyetleri yapılarak topluma kazandırılmaktadır. Türkiye'de 700'ün üzerinde merkezde açık öğretim lisesi sınavlarımız yapılmaktadır. 1 milyonun üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır ve bunların çoğunluğunu kadınlarımız oluşturmaktadır."

Konuşmaların ardından cübbesini ve kepini giyen Doğan, 743 kişiyle lise diplomasını aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam