İran Heyeti Trabzon'da!

İran'ın Maku şehri Valisi Şahin Alizadeh, "Komşularımız içerisindeTürkiye Cumhuriyeti, bizim için çok özel statüde olan bir ülkedir" dedi.Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen 4. Ekonomik İşbirliği anlaşması dolayısıyla ortak kültür

İran Heyeti Trabzon'da!

İran'ın Maku şehri Valisi Şahin Alizadeh, "Komşularımız içerisindeTürkiye Cumhuriyeti, bizim için çok özel statüde olan bir ülkedir" dedi.

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen 4. Ekonomik İşbirliği anlaşması dolayısıyla ortak kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Maku Valisi Alizadeh, Belediye Başkanı Menucehr Ferzi, Bazerhgan Belediye Başkanı Yousef Hatemi ve beraberindeki iş adamlarından oluşan 20 kişilik heyet, Trabzon Valiliğini ziyaret etti.

Heyeti, Valilik B Toplantı Salonunda kabul eden Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, Trabzon ile İran'ın ticari ilişkilerinin tarihi geçmişe dayandığını belirterek, "Komşu ülke olmamızdan dolayı ortak noktalarımız çok fazla. Trabzon'un liman ve ticaret şehri olması bu ilişkilerin sürekliliğini sağlamıştır. Geçmişteki ilişkilere nazaran bugüne baktığımızda ilişkilerimiz iki ülkenin ekonomisinin geliştirilmesini amaçlıyor" dedi.

Amaçlarının her iki ülke insanının refah ve mutluluğunu artırmak olduğunu ifade eden Koçoğlu, "Bizim enerjiye, doğalgaza ve petrole ihtiyacımız var. Ayrıca ticaret hacmimizi geliştirmek istiyoruz. Dolayısıyla hem komşu ülke olmamız hem de geçmişten gelen dostluğumuz nedeniyle imkanlarımızı ortak kullanıp insanlarımızın refah ve mutluluğunu artırmalıyız. Bu anlamda hedefimiz ticaret hacmimizi 2000 yılında 1 milyar dolar iken bugün hedeflenen 30 milyar dolara çıkarmaktır. Biz de Trabzon Valiliği olarak Maku şehriyle kültürel ve ekonomik faaliyetlerimizi artırmayı isteriz" diye konuştu.

Maku Valisi Alizadeh ise kültürel ve ekonomik işbirliği ve ortaklıkları canlandırmak amacıyla gezi düzenlediklerini kaydederek, "Komşularımız içerisinde Türkiye Cumhuriyeti bizim için çok özel statüde olan bir ülkedir. Hem komşu olmamız hem de derin tarihi ilişkilerimizden dolayı Türkiye Cumhuriyeti'ni dost ve kardeş olarak olarak görüyoruz" dedi.

Türkiye ile İran cumhurbaşkanları tarafından imzalanan anlaşmanın hedefinin, iki ülkenin ticaret kapasitesinin 30 milyar dolara çıkarılması olduğunu da belirten Alizadeh, şunları söyledi:

"Bizim ticari olarak müşterek çalışabileceğimiz ortak iş alanlarımız ve kaynaklarımız mevcuttur. Önemli olan bu iş alanlarını faal duruma getirmektir. Bu doğrultuda ticari potansiyelimizi artırarak saygıdeğer cumhurbaşkanlarımızın hedeflediği ticaret hacmini yakalamaktır. Buradaki potansiyeli çok iyi değerlendirerek canlandırmayı hedefliyoruz. Bu  potansiyel içerisinde çok cezbedici unsur olarak kaliteli ve çok ucuz iş gücünün yanı sıra çok uygun fiyata enerji, doğalgaz, petrol bulunmaktadır. Serbest bölgemizdeki avantajlı durumları hep birlikte değerlendirmek istiyoruz. Dost, kardeş ve komşu olarak gördüğümüz Türkiye Cumhuriyeti devletinin saygıdeğer sanayicilerini, iş adamlarını ülkemize davet ediyoruz. Bu imkanları hep birlikte kullanarak bölge ekonomisini daha da genişletelim, katkı sağlayalım."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam