ILS CAT II sistemi kuruldu

 Sisli ve karlı havalar gibi görüş mesafesinin çok düşük olduğu zamanlarda uçakların inişlerini büyük ölçüde kolaylaştıran InstrumenLandingSystem (ILS- CAT II) sistemin önümüzdeki nisan ayında Erzurum Havalimanı'na kurulacağı bildirildi.Mevcut ILS sistemi

ILS CAT II sistemi kuruldu

 

Sisli ve karlı havalar gibi görüş mesafesinin çok düşük olduğu zamanlarda uçakların inişlerini büyük ölçüde kolaylaştıran InstrumenLandingSystem (ILS- CAT II) sistemin önümüzdeki nisan ayında Erzurum Havalimanı'na kurulacağı bildirildi.

Mevcut ILS sisteminde uçaklar 800 metre mesafeden Erzurum'a iniş yapamazken, kurulacak sistemle bu mesafe 350 metreye düşerek, uçakların Erzurum'u yüzde 80 'pas' geçmesinin önüne geçilmiş olacak.

Havalimanındaki ILS CAT II sisteminin yetersiz kalması nedeniyle yolcu uçakları yoğun sis ve kar nedeniyle Erzurum'a iniş yapamayıp 'pas' geçiyordu. Bu kış mevsiminde de Erzurum'a güvenilir iniş yapamayan çeşitli firmalara ait yaklaşık 30 uçağın Erzurum'u pas geçerek Trabzon'a mecburi iniş yaptığı ifade edildi. Uçakların elverişsiz hava şartlarında alçak bir biçimde piste yaklaşması ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlayan ILS sisteminin yetersiz kalması nedeniyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü harekete geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ILS CAT II sisteminin görüş mesafesi ölçer (Transmisyometre) cihaz kurulumunu ihalesini yaptı. Uçakların düşük görüş mesafesinde Erzurum'a iniş yapabilmesi ve 'pas' geçişlerin önüne geçilebilmesi için görüş Transmisyometre cihazının önümüzdeki nisan ayında kurulumunun gerçekleştirileceği bildirildi.

Eski Sağlık Bakanı ve Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, Erzurum Havalimanı'na uçakların 'pas' geçmeden iniş yapabilmesi ve yolcuların mağdur edilmemesi için ihalesi yapılan sistemin ilkbahar aylarından itibaren kurulumunun gerçekleştirileceğini kaydetti. Akdağ, geçen yıl sistemin kurulmasının planlandığının ancak iklim nedenleriyle bunun 2013'ün nisan ayına sarktığını dile getirdi.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise ILS CAT II sisteminin kurulmasıyla birlikte uçakların Erzurum'a daha güvenilir sefer yapacağını dile getirdi. Öztürk, ILS CAT II sisteminin yoğun sis ve karlı havalarda pilota istikamet ve süzülüş bilgisi verdiğini kaydetti.

Devlet Hava Meydanı İşletmeleri (DHMİ) yetkilileri de söz konusu sistemin kurulması halinde 800 metre olan görüş mesafesinin 350 metreye ineceğini ve bunun da sisli havalarda pas geçişini yüzde 80 azaltacağına vurgu yaptı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam