İHD 333'üncü Kez Kayıplar İçin Toplandı

 İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınların 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 333’üncüsü gerçekleştirildi. İHD ve Kayıp yakınların “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her haf

İHD 333'üncü Kez Kayıplar İçin Toplandı
 İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınların 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 333’üncüsü gerçekleştirildi. 
İHD ve Kayıp yakınların “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 333'üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, 1993 yılında katledilen DEP eski Milletvekili ve İHD üyesi Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar ile kayıp yakınları katıldı. Eylemde, 1984 yılında Hakkari’nin Çukurca ilçesi Narlıda köyüne düzenlenen baskında askerlerce gözaltına alınan ve 25 gün sonra ailesine ölü olarak teslim edilen Mustafa Erdal’ın faillerinin yargı önüne çıkarılıp cezalandırılması talep edildi.
Eylem öncesi konuşma yapan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu üyesi Nigar Kocaman, kesintisiz bir şekilde gerçekleştirdikleri oturma eylemlerinin 333'üncü haftasına ulaştıklarını belirterek, adalet talep ettiklerini yineledi. Kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması ile ilgili devlet arşivlerinin açılmasını talep ettiklerini ifade eden Kocaman "333'üncü haftadır bu ısrarımızı sürdürüyoruz. Çünkü bu ülkenin suçsuz, günahsız insanları bir gece evlerinden alınarak ya da sokak ortasında vurularak öldürüldü. Görgü tanıklarının anlatımlarından anlaşıldığı kadarıyla faillerin devlet tarafından belirlenmiş kişiler olduğu tespit edilmiştir. Bunlarla ilgili başvurular, suç duyuruları yapılmasına rağmen, şimdiye dek herhangi bir açıklama ya da bir yargılama olmamıştır" dedi. 
İzmir Merkez Komutanlığı emrinde görevli asker olan Osman Karadeniz isimli gencin 2 haftadır kayıp olduğuna da değinen Kocaman, "Osman Karadeniz isimli Diyarbakırlı bir gencimiz askerde iken kayıplara karıştı. Biz aslında 80’lerde, 90’larda kaybedilen insanların akıbetinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz ama Osman ile birlikte devletin kayıplar konusundaki tutumunun, geçmişteki kaybetme suçlarının hala devam ettiği görmekteyiz" diye konuştu. 
Yapılan konuşmaların ardından Mustafa Erdal ve tüm kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam