İç güvenlik paketi görüşülecek

TBMM Genel Kurulu, görüşmeleri yarım kalan ve kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne devam edecek.  "Temel kanun" olarak iki bölüm h

İç güvenlik paketi görüşülecek
TBMM Genel Kurulu, görüşmeleri yarım kalan ve kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne devam edecek. 
 
"Temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülen Teklif'in 37 maddesi geçen hafta kabul edildi. Genel Kurul, teklifin görüşmelerine 2 Aralık Salı günü 38. maddeden devam edecek.  
 
Aramalarda "kuvvetli şüphe" şartı, "makul şüphe"ye dönüştüren Teklifle, adalet müfettişlerinin yanı sıra, HSYK müfettişlerine ve Adalet Bakanlığı iç denetçilerine de brüt aylık tutarlarının yüzde 5'i oranında ek ödemede bulunulacak. Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Bavşsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar ile diğer hakim ve savcılara (15 bin) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek. Düzenlemeye göre hakim ve savcı maaşlarında bin 154 lira artış olacak.  
 
Düzenleme yürürlüğe girdikten itibaren 15 gün içinde, 39 yeni Danıştay üyeliği için seçim yapılacak. Yargıtay'daki daire sayısı 38'den 46'ya çıkarılıyor; bu dairelerin 23'ü hukuk, 23'ü ceza dairesi olacak. Danıştay ve Yargıtay üyesi seçilebilmek için hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıllık kıdem şartı 17 yıla düşürülüyor.  
 
Adli yargı hakim ve savcılar ile idari yargı hakim ve savcılara, 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme cezaları bütün sonuçları ile affedilecek. Kınama ve kademe ilerleme cezaları af kapsamından çıkarıldı; ancak bu cezalar için HSYK Genel Kurulu'na başvurma imkanı getirildi.
Genel Kurul'da ayrıca 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı da görüşülecek. 
 
KOMİSYONLAR 
 
TBMM'deki komisyonlar da gündemlerindeki konuları ele alacak.  
 
İçişleri Komisyonu, kamuoyunda "iç güvenlik paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı 3 Aralık Çarşamba günü görüşecek.
 
Milli Savunma Komisyonu, askerlik yasalarında değişiklik yapan Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı, 4 Haziran Perşembe günü ele alacak.  
 
Dışişleri Komisyonu, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını 3 Aralık Çarşamba günü görüşecek.  
 
Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu, "şüpheli" sıfatıyla eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı dinleyecek. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler