Hızlı trenin geçeceği iller ve ülkeler

Son yıllarda artan Yüksek Hızlı Tren (YHT) yatırımları sadece yurt içini değil yurt dışını da kapsama alanına aldı. Ankara-Sivas hızlı trenin hattının tamamlanmasının ardından Erzincan-Kars bağlantısı ile de Azerbaycan gibi diğer komşu ülkelere bağlantı y

Hızlı trenin geçeceği iller ve ülkeler
Son yıllarda artan Yüksek Hızlı Tren (YHT) yatırımları sadece yurt içini değil yurt dışını da kapsama alanına aldı. Ankara-Sivas hızlı trenin hattının tamamlanmasının ardından Erzincan-Kars bağlantısı ile de Azerbaycan gibi diğer komşu ülkelere bağlantı yapılması planlanıyor Ayrıca hızlı tren Ankara merkezli olmak üzere , Gaziantep, Diyarbakır gibi şehirlere de uzanacak.
 
Yeni yılda 5 milyar lira yatırım planlayan TCDD, YTH seferlerini komşu ülkelere kadar götürecek. 2015 programı kapsamında Kuzey Irak hattı gündeme gelecek.
 
Demiryollarına yönelik Yüksek Hızlı Tren (YHT) yatırımlarını artıran Türkiye, komşu ülkelere de açılıyor. 2015 yılında 5 milyar lira yatırım yapması beklenen TCDD Genel Müdürlüğü, YHT seferlerini komşu ülkelere götürmek için çalışmalara başladı.
 
Kalkınma Bakanlığı'nın onayı ile birlikte 2015 programı kapsamında 2 milyar lira yatırımla Nusaybin-Cizre-Habur demiryolu hattı döşenmesi planlanıyor. 140 kilometrelik hattın habur'a bağlanmasının ardından Kuzey Irak'ın da demiryolu hattı döşemesi ile birlikte iki ülke arasında hızlı tren seferleri başlatılabilecek. Ankara merkezli olmak üzere hızlı tren, Gaziantep, Diyarbakır gibi şehirlere de uzanacak.
 
 
1.759 kilometre yeni yol
Ankara-Sivas hızlı trenin hattının tamamlanmasının ardından Erzincan-Kars bağlantısı ile de Azerbaycan gibi diğer komşu ülkelere bağlantı yapılması planlanıyor. Türkiye'de son 12 yıllık dönemde demiryollarına yönelik yatırımlar katlanarak artıyor. Bu dönemde 22.8 milyar TL'lik demiryolu yatırımı gerçekleştirildi. Bin 196 kilometre YHT, 563 km de klasik hat döşendi. Bu dönemde toplam bin 759 kilometre yeni demiryolu hattı işletmeye alınmış oldu.
 
2015 yılında kamu ve özel sektör toplamda 174.5 milyar dolar yatırım gerçekleştirecek. Yatırımların 135.8 milyar doları özel sektör tarafından yapılırken, kamunun yatırımları arasında en yüksek payı yüzde 30.4 ile ulaştırma sektörü alacak. 2014 Yılı Yatırım Programı kapsamındaki kamu yatırım projeleri ile Yüksek Hızlı Tren Seti'nin (106 adet) projesi 9 milyar lira olarak belirlendi. Özelleştirmelerin devam edeceği üç yıllık program döneminde TCDD'nin de yeniden yapılandırılmasının tamamlanması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam