Hayat normale dönüyor

Silvan Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş, olaylar sırasında bir heyet kurarak arabuluculuk yaptıklarını belirterek, "Yaşanan olaylar nedeniyle Silvan'dan dün 5-6 bin kişinin ilçeden ayrıldığını öğrendik. Bu olaylar devam ederse daha fazla insan Silvan'

Hayat normale dönüyor
Silvan Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş, olaylar sırasında bir heyet kurarak arabuluculuk yaptıklarını belirterek, "Yaşanan olaylar nedeniyle Silvan'dan dün 5-6 bin kişinin ilçeden ayrıldığını öğrendik. Bu olaylar devam ederse daha fazla insan Silvan'dan gider ve 90 yıllarda yaşananlar dönülebilir. Biz bir an önce olayların bitmesini istiyoruz" dedi.
 
Silvan ilçesinde dün hendek kazan, barikat kuran YDG-H üyelerine yönelik polisin yaptığı operasyon sırasında çatışma çıkmış, kaymakamlık ise Mescit, Tekel ve Konak mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Dün saat 12:00'da cami hoparlörlerinde anons edilen sokağa çıkma yasağı çatışmaların sona ermesinden sonra bugün sabah saatlerinde kaldırıldı. Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından ilçe merkezinde hayat normale döndü. İlçedeki esnafların büyük çoğunluğu işyerlerini açarken, olayların yaşanmadığı yerlerde vatandaşlarda sokağa çıktı.
 
HDP HEYETİ SİLVAN'DA
 
HDP Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Feleknas Uca'nın da aralarında bulunduğu bir heyet Silvan'da incelemelerde bulundu. Çatışma yaşanan yerleri gezen heyet ilçe merkezinde esnaflarla sohbet ederek, yaşanan olaylar hakkında bilgi aldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, "15 günden beri Silvan'da bir devlet terörü var. Silvan'da sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti bunun sebebi de, vatandaşın can ve mal güvenliği korumasıydı. Ama burada vatandaşının can güvenliğinin çok büyük tehdit altında olduğunu gördük. Demek ki, yapılan operasyonda vatandaşın can ve mal güvenliğini gözetleyen bir durum yok. Bir birimizi anlamıyoruz esas sorun bu halkın bir talebi var. Onun için bu eylemi Gerçekleştiriyor. Bunu anlamaktansa buradaki durumu şiddet yoluyla bastırmaya çalışıyor. Sorun bu şekilde çözülemez. İç güvenlik paketi bunun için çıkarılmıştı. İç güvenlik yasa tasarısının arkasında sığınılarak vatamdaşın talepleri görmezden gelinerek sorun çözülemez. Çözüm sürecindeki tıkanma mevcut durumun yaşanmasının önemli bir nedenidir. Çözüm sürecinde bir adım atılması gerekiyor. Tüm bunları durduracak tek bir güç var İmralı ve Sayın Öcalan'dır. Hükümetin çözüm ve barış için İmralı kapılarını açmaya davet ediyoruz"dedi.
 
Silvan'da çatışmaların yaşandığı mahallelerde ise, enkaz yığınları durmaya devam ediyor. Sokaklardaki hendek ve barikatlar polis tarafından dağıtılırken, Silvan belediyesi kalıntıları temizlemeye başladı. Çok sayıda ev ve işyerinin isabet aldığı Mescit, Konak ve Tekel Mahallelerinde ise, sokaklarda çok az sayıda insan bulunuyor. Silvanlı esnaflar huzur ve barış istediklerini belirterek, artık olayların sona ermesi gerektiğini söylediler. Mescit Mahallesinde yaşayan 77 yaşındaki Remziye Sarılı, "Artık çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Biz barış istiyoruz. Ne polis, ne asker, ne gerilla ölmesin analar ağlamasın. Devlet bizden ne istiyor. Biz barışı herkes için istiyoruz. Asker ve Polislerin gelip burada ölmesini istemiyoruz. Bir an önce bu işe çözüm bulsunlar" dedi.
 
Silvan'da çok sayıda kişi yaşanan olaylar nedeniyle ilçe merkezinden bölgedeki illere ve daha güvenli yerlere gitti. Özelikle çatışmaları yoğun yaşandığı üç mahallede yaşayan vatandaşların ilçe merkezini terk ettikleri belirtildi. Silvan Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş, olaylar sırasında bir heyet kurarak arabuluculuk yaptıklarını belirterek, "Yaşanan olaylar nedeniyle Silvan'dan dün 5-6 bin kişinin ilçeden ayrıldığını öğrendik. Bu olaylar devam ederse daha fazla insan Silvan'dan gider ve 90 yıllarda yaşananlar dönülebilir. Biz bir an önce olayların bitmesini istiyoruz" diye konuştu.Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından Silvan'da sessizlik hakim olurken, çatışmaların yaşandığı ara sokaklarda ise vatandaşlar çatışmaların izlerini silmeye çalışıyor. Bu arada Silavn'da bulunan tarihi Azizoğlu konağı da çatışmalar nedeniyle hasar gördü. Mescit Mahallesi'nde bulunan tarihi konağın duvarına roket mermisi isabet ettiği ve duvarda takılı kaldığı görüldü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler