Gurbetçinin sandık çilesi bitiyor

 Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde konsoluslukların dışında okullarda da sandık kurulması için çalıştıklarını açıkladı. Türkiye, 2014 ve 2015'te, önce Cumhurbaşkanlığı ardından milletvekili seçimlerine hazırlanırken siyase

Gurbetçinin sandık çilesi bitiyor

 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde konsoluslukların dışında okullarda da sandık kurulması için çalıştıklarını açıkladı.
 
Türkiye, 2014 ve 2015'te, önce Cumhurbaşkanlığı ardından milletvekili seçimlerine hazırlanırken siyasette gözler yurtdışındaki seçmene yöneldi. Seçim Kanunu'nda yapılan ve 18 Mayıs 2012'de yürürlüğe giren değişikliklerle gurbetçi seçmenin, gümrüklerde oy kullanma çilesi sona ermişti. Son değişikliklerle, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının sadece gümrüklerde oy kullanmasına yönelik çileye son verilerek, bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanmalarına imkan sağlandı.
 
KONSOLOSLUKLARDA SORUN YOK
 
Hükümet, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanmaları için temaslarını arttırdı. Gurbetçi vatandaşların büyükelçilik ve konsolosluklar dışındaki mekanlarda da oy kullanabilmeleri için yoğun temaslar sürdürülüyor. Özellikle Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve Danimarka gibi ülkeler başta olmak üzere, ülke yönetiminin izin vermesi durumunda, "okullar ya da spor salonları" gibi önceden belirlenmiş alanlarda da oy kullanmanın önünün açılması için çalışmalar yürütülüyor.
 
HÜKÜMETLERLE GÖRÜŞÜYORUZ
 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hükümetin bu çalışması ile ilgili BUGÜN'ün sorularını yanıtladı. Bozdağ, son düzenlemenin ardından yurtdışındaki vatandaşların artık konsolosluklarda kurulacak sandıklarda oy kullanabileceğini belirterek şöyle dedi:
 
"2014 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yurtdışındaki vatandaşlarımız bulundukları ülkelerde oy kullanabilecekler. Büyükelçilik ve konsolosluklarda kurulacak sandıklarda oy kullanılması konusunda bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak biz konsolosluk dışındaki mekanlarda da ilgili ülkenin izin vermesi durumunda oy kullanması için çalışmalarımızı, temaslarımızı sürdürüyoruz. Amacımız özellikle Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı ülkelerde bunu sağlayabilmek. Vatandaşlarımız seçimlerde sıkıntıya ve eziyete girmeden bulundukları ülkelerde oy kullanma imkanına kavuşacak. Hem Dışişleri Bakanlığı hem de Yüksek Seçim Kurulu bu konuda yoğun çalışmalar yürütüyor."
 
CHP: 300 BİN SEÇMENE BİR VEKİLLİK İSTEDİ
 
Yurtdışı seçmenle ilgili dikkat çekici bir adım CHP'den de geldi. CHP Bilim Yönetim ve Platformu (BYKP) tarafından hazırlanan "yurtdışı seçim çevresi" başlıklı politika notunda, yurtdışında yaşayan her 300 bin seçmen için bir milletvekilliği verilmesi önerildi. Politika notunda, yurtdışında yaşayan vatandaşların sayısının 4 milyonu geçtiği, 3 milyon vatandaşın ise seçmen yaşında bulunduğuna dikkat çekilirken, 12 Haziran seçimlerinde gümrüklerde 128 bin geçerli oy sayıldığını, sayının seçmen sayısına göre çok düşük kaldığı belirtildi.
 
SONUÇ FARKLI OLURDU
 
CHP'nin notunda, bu nedenle genel seçim tablosunun ve illerin çıkardığı milletvekili sayısının etkilenmediği ifade edilirken, "Oysa yurt genelinde kullanılan oylara, yalnızca 128 bin değil de söz gelimi 2 milyon dolayında oy eklenseydi sonuçlar çok farklı olabilirdi. Bir ilde ortaya çıkan sandık aritmetiği il dışından gelen oylar sonucu ciddi bir değişikliğe uğramış olacaktı" denildi. CHP'nin politika notunda, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) önümüzdeki milletvekili seçimlerine yönelik gerekli önlemleri ivedilikle alması istendi. CHP notunda, "Yurtdışı Seçim Çevresi" oluşturulması ve yurtdışında oy veren her 300 bin seçmene bir milletvekilliği verilmesi önerisi yer aldı.
CHP, 300 bin seçmen sayısı önerisinin azaltılıp, artırılabileceğini vurguladı.
 
CHP'nin önerisi anayasaya aykırı
 
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, CHP'nin "yurtdışı seçim çevresi" oluşturulması önerisi ile ilgili olarak da BUGÜN'e değerlendirmede bulundu. Bozdağ, önerinin Anayasa'ya aykırılığına dikkat çekerek, "Anayasamızda, seçim çevresi il esasına göre düzenlenmiştir. Anayasa'ya göre milletvekili, ilde alınan oylara göre seçiliyor. Zaten seçilen milletvekilleri seçildikleri bölgeyi değil, tüm Türkiye'yi temsil ediyorlar. Yurtdışındaki seçmenlerimizi de 550 milletvekilinin tamamı temsil etmektedir" dedi.
 
Bozdağ, CHP'nin politika notundaki "yurt genelinde kullanılan oylara 2 milyon oy eklenseydi sonuçlar çok farklı olabilirdi" değerlendirmesine ise, "Yurtdışındaki  seçmen CHP'ye oy vermez. CHP arazide olmadığı için bu durumu değerlendiremiyor. Çünkü yurtdışı seçmeni Türkiye'deki değişimi çok iyi fark ediyor. Ancak CHP, bu değişimi fark edemiyor. Son seçimde de sandıklara bakıldığında oyların yüzde 60'dan fazlası Ak Parti'ye çıktı" şeklinde yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler