Görücü usulü evlilik bakın neye yol açıyor

Ardahan Bölge Barosu avukatlarından Atakan Sabur, kentte geçen yıl meydana gelen 120 aile içi şiddet olayında 27 kadın hakkında koruma kararı verildiğini söyledi.Aile içi şiddetin nedenlerinin başında görücü usulu evlilikler ve ekonomik nedenlerin geldiği

Görücü usulü evlilik bakın neye yol açıyor

Ardahan Bölge Barosu avukatlarından Atakan Sabur, kentte geçen yıl meydana gelen 120 aile içi şiddet olayında 27 kadın hakkında koruma kararı verildiğini söyledi.

Aile içi şiddetin nedenlerinin başında görücü usulu evlilikler ve ekonomik nedenlerin geldiğini belirten Atakan Sabur, "Kişilerin birbirini yeterince tanımadan evlendirilmesi, eğitimsizlik, güvenmemeleri şiddete neden oluyor. Bunların önüne eğitimle geçilir" dedi.

Aile içi şiddetin son yıllarda arttığını ifade eden Atakan Sabur, Kars’ta geçen yıl 120 olan aile içi şiddetin 2014 yılının ilk 5 ayında 55'i bulduğunu söyledi. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Kars'ta da kadına ve çocuklara yönelik şiddetin sürekli arttığını anlatan Sabur, "Şiddetin nedenlerinin başında yöremizde görülen görücü usulüyle evlilik ve ekonomik sebepler geliyor. Bunların yanında şahısların eğitimsiz oluşu, kuşkucu, güven duymayan psikolojik sebeplerden de kaynaklanmaktadır. Bunların önüne nasıl geçilir, tabii ki eğitimle" diye konuştu.

'HİÇBİR ŞEKİLDE MAKUL GÖRÜLMEMELİ'

Şiddet olaylarının hiçbir şekilde makul görülmemesi gerektiğini kaydeden Sabur, televizyon ve internetteki şiddet içerikli programların denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Atakan Sabur şöyle konuştu:

"Şiddet olayı tarihsel bir gerçek. Amaç güç kullanarak hakimiyet sağlayabilmek. Bu şiddete maruz kalan aile, eşler ne yapabilir? 4320 sayılı ailenin korunması hakkındaki kanun uyarınca aile mahkemesine başvurarak, konutlardan uzaklaştırılması ya da çocukların okuluna giderek oradan alınmasını engellemek gerek. Eğer şiddeti alkol ve uyuşturucuların tesiri altında yapıyorsa, bunu kullanan kişilerin kesinlikle eve yaklaştırılmaması önem arz etmektedir. Ancak yasamız bunu 6 ay süreyle kısıtlamıştır. Mahkemeye tekrar başvuru olması halinde 6 ay daha uzatabilmekte. Mahkeme kararına riayet etmeyen eş, herhangi bir şikayet olmaksızın cumhuriyet savcılığına bildirildiği an Sulh Ceza Mahkemesine dava açılarak hapis cezası çıkartılma yolu vardır.

'BAROYA BAŞVURSUNLAR'

Şiddetin çocukların psikolojisini de bozduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Avukat Sabur, şöyle devam etti:

"Zaten şiddete meyilli insanlara baktığımızda, çoğunun şiddet ortamında yaşadığını görürüz. Şiddete maruz kalan eş ya da çocuk genelde güçsüz olmaları nedeniyle onlara şiddet uygulanıyor. Şiddete maruz kalanlar Kars ve Ardahan Bölge Baromuza başvurabilirler. Devlet tarafından ücretsiz avukat tayin edilebilmektedir. Böylelikle hukuki olarak ücretsiz yararlanabilmektedirler. İlimizde 2013 yılında 120 olay yaşanmış 27 kadın hakkında koruma kararı verilmiş. 2014 yılının ilk 5 ayında da 55 olay yaşanmış. Hepsinde koruma kanunu uygulanmamış ama ilk 5 ayda 55 olay, şiddetin arttığını gösterir. Eminim ki şiddet daha fazla ama bireyler çekindikleri için kolluğa ya da adli makamlara başvurmamaktadır. Bu da bizim şiddetin kesin boyutuna ulaşmamızı engelliyor. Bizleri büyütüp bu yaşa getiren özellikle annelerimiz ve bizlere yarenlik yapan eşlerimizi korumalıyız. Eğer şiddetle karşılaşırlarsa mutlaka bize başvurmalarını tavsiye ediyorum. Böylece şiddeti uygulayanların kadını sahipsiz görmeyip şiddet eğilimini azaltacağını düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler