Görme engelli kıza kılavuz köpek ayıbı

FRANSA'nın Bauvais iline bağlı Noyon Beldesi'nde yaşayan ve tatil için ailesiyle memleketi Aydın'a gelen doğuştan görme engelli Yıldız Gedikoğlu (25), kılavuz köpeği nedeniyle hiçbir yere alınmamasına tepki gösterdi. Fransa'da da köpekle pek çok yere giri

Görme engelli kıza kılavuz köpek ayıbı

FRANSA'nın Bauvais iline bağlı Noyon Beldesi'nde yaşayan ve tatil için ailesiyle memleketi Aydın'a gelen doğuştan görme engelli Yıldız Gedikoğlu (25), kılavuz köpeği nedeniyle hiçbir yere alınmamasına tepki gösterdi. Fransa'da da köpekle pek çok yere girilemediğini belirten Gedikoğlu, "Ancak, görme engelliler için özel eğitim olan kılavuz köpekleri her yere girebilir. 1958'den bu yana bu uygulama var. Bu çağda Türkiye'de kılavuz köpeklerinin alışveriş merkezlerine bile alınmamasını anlamak mümkün değil" dedi.

Annesi Ergül Gedikoğlu (48) ve kendisi gibi görme engelli kızkardeşi Zeliha Gedikoğlu (12) ile tatil için memleketleri Aydın'a gelen Fizyoterapist Yıldız Gedikoğlu, yaşamını kolaylaştırmak için Fransa'daki bir dernek tarafından kendisine verilen 'Galak' adlı özel eğitimli 'Golden Retriever' cinsi kılavuz köpeğini de yanında getirdi. Türk Hava Yolları'na ait uçakta sorunsuz şekilde Türkiye'ye geldiklerini belirten Gedikoğlu, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indiklerinden itibaren sorun yaşamaya başladıklarını söyledi.

'TAKSİLER ALMADI'

Köpeği ile taksiye binmek istediklerini, ancak taksicilerin köpeğini almak istemediklerini kaydeden Yıldız Gedikoğlu, "Saatelerce taksi aradık. Maalesef sadece bir taksi şoförünü kılavuz köpeğimle binebilmeye ikna edebildik. Aydın'a geldikten sonra da sıkıntılar bitmedi. Hiçbir alışveriş merkezi veya mağazada köpekle içeri girmeme izin vermedi"  diye konuştu. 

Fransa'da 1958 yılından bu yana, kör klavuz köpeği kullanıldığını ve engellilerin bu köpekleriyle tüm kamuya açık yerlere girebildiğini anlatan Gedikoğlu şöyle dedi:

"Türkiye'de engellilerin yaşam hakkının olmadığını bir kez daha gördüm. Fransa'da da köpekle pek çok yere girilemez. Ancak, görme engelliler için özel eğitim olan kılavuz köpekleri her yere girebilir. Bu çağda Türkiye'de kılavuz köpeklerin alışveriş merkezlerine bile alınmamasını anlamak mümkün değil."  

MAĞAZALAR ALMADI

DHA muhabiri ile birlikte Aydın'da bulunan bir alışveriş merkezine giden Yıldız Gedikoğlu, annesi ve kız kardeşinin kılavuz köpeği 'Galak'ın pasaportu ve aşı kartını göstermelerine rağmen "mağazamız kuralları gereği alamayız" denilerek içeri alınmadı. Bunun üzerine Gedikoğlu Ailesi, alışveriş merkezinden ayrılmak zorunda kaldı. Gedikoğlu Ailesi, bunun dışında gittikleri başka toplam 6 mağaza ve alışveriş merkezine alınmadı. Kızının da yaşama hakkı olduğunu söyleyen Ergül Gedikoğlu, "İki kızım da doğuştan görme engelli. Köpeğin pasaportu ve izin belgeleri olmasına rağmen maalesef kendi ülkemizde hiçbir mağazaya giremiyoruz. Yaşama hakları ellerinden alınıyor" diye tepki gösterdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler