Gastronomi turlarının ilk tercihi Karadeniz mutfağı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda, tatil planı yapanların büyük ilgi gösterdiği gastronomi turları kapsamında ilk akla gelenlerin başında Karadeniz mutfağı geliyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı fırsat bilen ve 20

Gastronomi turlarının ilk tercihi Karadeniz mutfağı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda, tatil planı yapanların büyük ilgi gösterdiği gastronomi turları kapsamında ilk akla gelenlerin başında Karadeniz mutfağı geliyor.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı fırsat bilen ve 20 Mayıs Cuma günü de izin alarak 4 günlük "mini tatil" planı yapanlar için gastronomi turları "farklı bir tatil" imkanı sunuyor.
 
ABD, Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan'da önemli bir gelir kaynağı haline gelen gastronomi turları son yıllarda Türkiye'de de ilgi görüyor. Deniz, kum ve güneş dışında, değişik kültürler ve farklı lezzet arayanların tercih ettiği turlarla da tatilcilere mesafe ve gün sayısına göre çeşitli alternatifler sunuluyor. İlk etapta Adana, Hatay ve Gaziantep gibi yöresel tatlarıyla öne çıkan illere yönelik turlarda, her keseye uygun seçenekler bulunuyor. Turlara katılmak isteyenlerin 600 ila 4 bin lira arasında ücret ödemesi gerekiyor.
 
KARADENİZ MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ HAMSİ
 
Karadeniz mutfağı denilince akla ilk gelen lezzetlerin başında "hamsi" geliyor. Karadeniz'de mısır çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, lahana çorbası, etli lahana sarması, kara lahana yemeği, Trabzon döneri, hamsili pilav, hamsi kuşu, hamsili kaygana, kuymak, Akçaabat köftesi, Trabzon peynirlisi, Trabzon burmalısı, Laz böreği ile bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere farklı bir damak zevki sunuluyor. Taş fırında pişirilen Trabzon ekmeği de kendine özgü tadıyla satıldığı her yerde aynı isimle tanınıyor.
 
KAPADOKYA'DA ''AĞ BAKLA'' ÖNERİLİYOR
 
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya da zengin yemek çeşitleriyle lezzet tutkunlarının durağı oluyor. Bölge halkının ''ağ bakla'' olarak bildiği, tandırda kuru fasulye, kırılarak servis edilen testi kebabı, Nevşehir tava ve sanayi pilavı, tadılması önerilen lezzetler arasında bulunuyor. Nevşehir ve Kapadokya bölgesinin yemeklerinin yanı sıra çerezlik kabak çekirdeği, kuru ve yaş üzümü ile patatesi de ziyaretçilerin damaklarında unutulmaz tatlar bırakıyor. 
 
Türk ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip Gaziantep yemekleri ve tatlılarının da lezzet tutkunları için ayrı bir önemi buluyor. Baharatlar, salçalar ve soslarıyla ünlü Gaziantep yemekleri arasında, ekşili taraklık, yuvarlama, kabaklama, doğrama, şiveydiz, keme kebabı, patlıcan kebabı, altı ezmeli islim kebabı, patlıcan kebabı, katmer, Beyran çorbası bulunuyor. İçli köfte, sini köftesi, omaç ve ekşili ufak köfte de kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
 
Gaziantep'in tatlıları da gurmelerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Baklava, havuç dilimi, şöbiyet, bülbül yuvası, dolama, fıstık ezmesi, kırma kadayıf, burma kadayıf, aşure, zerde, bastık, nişe helvası, küncülü helva, şıllık, kerebiç, kahke ve hedik bu lezzetlerin başında geliyor.
 
Şanlıurfa'da mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan; et, bulgur, kuru soğan, salça ve pul biberin yanı sıra farklı baharatlarla yoğrulan çiğ köfte, kenti ziyarete gelen turistlere, konuk evleri ve lokantalarda ikram ediliyor.
 
Yemeklerinin en önemli özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatlar olan Adana'da, kebaptan sonra sofraların vazgeçilmezi ise içli köfte. Bu lezzetlerin yanı sıra kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, kıyma ve bulgurla hazırlanan içli köfte, süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, ekşili topalak, sarımsaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı da Adana mutfağının özgün yemekleri arasında yer alıyor. Kentin hemen hemen her köşesinde bulunan şırdancılar ile mumbarcılar ise sıradışı bir lezzeti sunuyor. Şalgam suyu ise eşlik ettiği kebap başta olmak üzere her yemeğin yanında içilen ve sofradan eksik olmayan bir yöre içeceği.
 
HOŞGÖRÜ KENTİ HATAY'DA KÜLTÜREL ZENGİNLİK MUTFAKTA DA KENDİNİ GÖSTERİYOR
 
Farklı dine inananların bir arada barış içerisinde yaşadığı ve "hoşgörü kenti'' olarak da adlandırılan Hatay'da, birbirinden etkilenen kültürlerin yansıması mutfakta da görülüyor.
 
Arap kültürü başta olmak üzere, Fransız yemeklerinin de yer aldığı zengin mutfakta, analı kızlı çorbadan başlayan menüde, kağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), tepsi kebabı, humus, kabak borani gibi ana yemeklerin ve mezelerin yanı sıra künefe, kabak ve incir tatlısıyla adeta bir kültür mozaiği yaşanıyor.
 
Elazığ da zengin mutfağıyla lezzet tutkunlarının gözde şehirleri arasında buluyor. Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığ'ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor. 
 
Başkent'in de ünü il sınırları dışına taşan "Ankara tavası"nın dışında alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran gibi ilginç yöresel yemekleri bulunuyor.
 
EGE MUTFAĞI, ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİYLE LEZZET TUTKUNLARININ VAZGEÇİLMEZİ
 
Zeytinyağı denince akla ilk gelen ise Ege mutfağı oluyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, balıkçı lokantalarında, deniz mahsulleri, mezeleri ve zeytinyağlı ot yemekleriyle ziyaretçilere Ege mutfağında sağlıklı bir yemek ziyafeti sunuluyor. Ege mutfağında, etli yemekler, sebzeler, pilavlar, dolmalar tamamen zeytinyağlı olarak pişiriliyor. Ege mutfağında başta enginar dolması, börülce, pırasa, patlıcan olmak üzere sebzeler diğer yörelerden daha çok kullanılıyor. Keşkek, patlıcan böreği, mercimekli bükme, katmer, çeşitli yahniler ve gözleme özel gün ve yemeklerinin başında geliyor. 
 
Kıyma, soğan, tavuk suyu ve undan yapılan bulamaç çorbası veya tavuk suyu, süt ve tereden yapılan tere çorbası, İzmir köfte, sakız yahnisi ve krepe benzeyen kuzu eti ile yufkadan yapılan kirde ile sütlü kadayıf, İzmir lokması ve incir tatlısı Ege sofralarını süslüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam