Fındık çok sancılı yılında!

Sezona 6 TL 50 Kuruştan giren fındık fiyatı, yılbaşında 5 TL 90 Kuruşa kadar gerilediği halde, 30 Mart’ta etkili olan soğuk sebebiyle 8 TL 50 kuruşu gördü.  Samsun’un Terme ilçesinde, halkın geçim kaynağını oluşturan fındık bahçelerini soğuk vurdu, incele

Fındık çok sancılı yılında!
Sezona 6 TL 50 Kuruştan giren fındık fiyatı, yılbaşında 5 TL 90 Kuruşa kadar gerilediği halde, 30 Mart’ta etkili olan soğuk sebebiyle 8 TL 50 kuruşu gördü. 
 
Samsun’un Terme ilçesinde, halkın geçim kaynağını oluşturan fındık bahçelerini soğuk vurdu, inceleme yapmak için bahçeleri gezen yetkililer, soğuktan yanan fındık ağaçlarını fotoğraflayıp tutanak tuttu. Mevsim şartları dışında beklenmedik bir zamanda yağan kar ve soğuk havayla birlikte oluşan don fındık üreticisini üzdü. Fındık ağaçlarının filizlenme döneminde etkili olan soğuk hava nedeniyle çok sayıda ihbar alan tarım kuruluşları, zararların karşılanması için tespit yaparak yetkililere ileteceklerini belirtti. 
 
Özellikle bölgenin yüksek kesimlerinde etkili olan kar ve soğuk hava, fındık üreticilerini tedirgin etti. Çok sayıda şikâyet ve ihbar alan yetkililer bölgede inceleme başlatılmasına karar verdi. Özellikle 140 bin hektar alanı kapsayan yüksek kesimlerde soğuk hava yüzünden fındık yapraklarının yandığının görülmesi çiftçiyi tedirgin etti. Vadide dikili olan fındık bahçeleri de sisle etkili olan soğuktan etkilendi.
 
"DON FINDIK YETİŞTİRİCİSİNİ MAĞDUR ETTİ"
 
Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, fındık üreticisinin ve bölgede tarımla uğraşan çiftçinin, baharı beklerken birden etkili olan kar ve soğuk havayla karşılaştığını ifade etti. Karamollaoğlu, şöyle dedi: "Mevsim şartları nedeniyle baharın erken gelmesi ve sıcak havayla birlikte fındık ağaçları canlanmıştı. 30-31 Mart akşamı etkili olan kar ve soğuk hava fındık ağaçlarının yapraklarını yakmış durumda. Farklı bölgelerden de gelen haberlerden anlaşıldığı üzere don ve soğukla birlikte etkili olan sis ilk doğum dediğimiz fındığın kozalağının yanmasına neden oldu. Bizim kendi ekiplerimiz de bölgede inceleme çalışmalarına başladı. Geçimini fındıktan sağlayan bölge halkı endişeli. Bölgede kapsamlı bir çalışma yapılması gerekir, fındık olanlarının afet kapsamına alınarak zararlarının karşılanması için gerekli müracaat ve görüşmeler yapılacak."
 
FINDIK 8.50 TL’Yİ GÖRDÜ
 
Bu yıl sezona 6.30 TL’den satışa giren fındık, yılbaşında 5.90'a kadar gerilemişti. 29 Mart Cumartesi akşamı Terme’nin yüksek kesimlerinde yağan kar ve don ile 30 Mart günü bahçelerde don yaşandığı söylentileriyle fındık fiyatı yükselmeye başladı. Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin de incelemeleri sonucu Terme’nin yüksek kesimlerindeki fındık dallarının dona maruz kaldığı belirtilince, fındık fiyatı bir haftada zirveye doğru tırmandı. 5.90 TL olan fındık fiyatı, bu günlerde 8,50 TL’yi buldu. Fındık tüccarları, böyle giderse fiyatların daha da artacağını belirtti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler