Faili meçhul cinayet daha

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Aysun köyündeki kuyuda geçen yıl yapılan kazıda elde edilen kemiklerin kime ait olduğu Adli Tıp Kurumu tarafından tespit edildi. Kemiklerin, 1995 yılında JİTEM tarafından faili meçhul cinayete kurban giden Mehmet Emin Abak’a ait

Faili meçhul cinayet daha
Mardin’in Kızıltepe ilçesi Aysun köyündeki kuyuda geçen yıl yapılan kazıda elde edilen kemiklerin kime ait olduğu Adli Tıp Kurumu tarafından tespit edildi. Kemiklerin, 1995 yılında JİTEM tarafından faili meçhul cinayete kurban giden Mehmet Emin Abak’a ait olduğu kesinleşti. Mardin ve ilçelerinde yapılan 8 faili meçhul kazısında toplam 32 kişinin kemiklerine ulaşıldı, 13 kişinin kimliği tespit edildi. 
 
Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen İnsan Hakları Derneği Başkanı Erdal Kuzu, Geçen yıl Haziran ayında Mardin’in Kızıltepe ilçesi Aysun köyünde yapılan kazılarda ortaya çıkan kemiklerin yapılan DNA testinden sonra 1995 yılında JİTEM tarafından faili meçhul cinayete kurban giden Mehmet Emin Abak’a ait olduğunun kesinleştiğini belirtti.
 
1995 tarihinde Mardin ili Eroğlu Köyünde yaşayan Mehmet Emin Abak ve Mahmut Abak, Mardin İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı görevliler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınmadığını belirten İnsan Hakları Derneği Başkanı Erdal Kuzu, geçtiğimiz yıl Kızıltepe ilçesi Aysun (Tilzérin) köyü sınırları içerisinde bulunan bir kuyuda bir erkek cesedinin bulunduğu ihbarı üzerine savcılık tarafından başlatılan kazılarda insan kemiklerinin ortaya çıktığını söyledi.
 
FAİLİ MEÇHUL CİNAYETİN SANIKLARI ERGENEKON VE DERİN DEVLET SANIKLARIDIR
 
Yapılan kazılarda ortaya çıkan kemiklerinin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini belirten Kuzu,”Yakınlarından alınan DNA örneklerinin yapılan inceleme sonucu kemiklerin Mehmet Emin Abak’a ait olduğu kesinleşti. Mehmet Emin Abak, köyden gözaltına alındığında dönemin görevlilerinin Ergenekon ve benzeri derin devlet ile ilgili yargılamalarda sanık olduklarını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Mardin ilinde son olarak kemikleri bulunan kayıp Mehmet Emin Abak, devlet adına çalışan JİTEM adlı cinayet şebekesinin işlemiş olduğu suçların somut kanıtıdır. Devlet mekanizmalarının şu ana kadar kayda değer bir soruşturma yapmamış olması, buna ilişkin araştırma komisyonları kurmamış olması, devletin söz konusu cinayetleri sahiplendiğinin açık kanıtıdır.” dedi.
 
55 KİŞİNİN FAİLLERİ YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMASI GEREKİR
 
Mardin il ve ilçelerinde kaybolan 55 kişinin faillerinin bir an önce yargı makamları önüne çıkarılması gerektiğini ifade eden Kuzu şöyle konuştu,” Failler bilinmektedir. Gerçekler ortaya çıkmaktadır. Sistematik ve örgütlü bir şekilde işlenen ve insanlığa karşı suç olarak kabul edilmesi gereken bu cinayetlerin faillerinin dışarıda olmaları, kamu vicdanını yaralamaktadır. Elde edilen bunca delile rağmen failler hakkında dava açılmaması, dosyaların üzerinin kapatılma ihtimalini güçlendirmektedir. Bugüne kadar Mardin ve ilçelerinde yapılan 8 faili meçhul kazılarda toplam 32 kişinin kemiklerine ulaşıldı.13 kişinin kimliği tespit edildi. 44 aileden kan örneği alındı. 5 kişinin DNA tespiti devam ediyor. Zorla kaybettirilme, insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Failler derhal yargı önüne çıkarılmalıdır.”
 
OĞLUMUN KATİLLERİ YARGILANSIN
 
19 yıl sonra oğlunun kemiklerine kavuşan Mehmet Emin Abak’ın babası Halil Abak ise, oğlunun 1995 yılında dönemin İlçe Jandarma Komutanı Atilla Uğur ve Şeref Çakmak tarafından gözaltına alındığını iddia ederek, oğlunun katledilip Aysun köyünde kuyuya atıldığını söyledi.
Abak,” Üzülüyoruz. Fakat onu bulmaktan da sevinç duyuyorum. Aynı zamanda faillerinin de yargı önüne çıkarılması ve yargılanması gerekir. Bu insanların yaşamlarının kaybettirilmesi Türkiye’deki demokratikleşmenin Türkiye’deki barış adına olan bir şeydir. Bu nedenle çok fazla üzülmedim. Aynı zamanda bu olay içinde adalet arayışı içindeyim.” 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam