'Eşekli' logo alay konusu oldu

Bor'un 'Eşekli' logosu alay konusu olunca...Niğde’nin Bor İlçe Belediyesi, geç kalmışlığın ifadesi olarak kullanılan ‘Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye’ sözünden yola çıkılarak 1984 yılında tasarlanan ilçenin ‘eşekli’ logosunu değiştiriyor.Bor Beled

'Eşekli' logo alay konusu oldu

Bor'un 'Eşekli' logosu alay konusu olunca...

Niğde’nin Bor İlçe Belediyesi, geç kalmışlığın ifadesi olarak kullanılan ‘Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye’ sözünden yola çıkılarak 1984 yılında tasarlanan ilçenin ‘eşekli’ logosunu değiştiriyor.

Bor Belediye Meclisi, bugün yaptığı toplantıda ilçenin logosunu gündeme getirdi. Geç kalmışlığın ifadesi olarak kullanılan ‘Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye’ sözünden yola çıkılarak tasarlanan ilçenin ‘eşekli’ logosunun alay konusu olduğu vurgulandı. Toplantıda, eşekli logo yerine ilçeye uygun ticari ve tarihi değerlerin ön plana çıkarılmasını sağlayan yeni bir logo hazırlanmasına karar verildi.

 

Toplantı çıkışında bir açıklama yapan Bor Belediye Başkanı AK Parti’li Sıtkı Erat, üzerinde eşek bulunan logonun bazı durumlarda sıkıntı yarattığını söyledi. Erat, ticari, dini ve tarihi değerleri bir arada işleyen yeni bir logoya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Erat, “Logodaki eşek üstündeki insan figürü, Bor’un ticari değerini düşürdüğü kanısı uyandırıyor. Mevcut logo, 1984’te dönemin Belediye Başkanı Abdulkadir Sakarya ile Bor Kaymakamı Ertan Yüksel tarafından hazırlanmış. Bor ile özdeşleşen ‘Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye’ sözünü bu logo çok iyi anlatıyor ama eşek figürü sıkıntı yaratıyor, alay konusu oluyor” dedi.

 

Erat, ilçede çok sayıda tarihi eser bulunduğunu, Türkiye’nin ilk deri organize sanayiinin Bor’da olduğunu kaydetti. Erat, “Bor artık ticaretiyle, sanayisiyle, tarihi eserleriyle, manevi kişileriyle ön plana çıkmalı. Bor, manevi anlamda da Selçuklu ve Osmanlı döneminde önemli bir merkez olmuş. Bu nedenle eşekli logo yerine başka bir logo daha uygun olacak. Bu konuda yeni bir logo için yarışma düzenleyeceğiz. Belediye Meclisinde kabul edilecek yeni logomuzu kullanacağız” diye konuştu.

 

Bir yere geç kalmanın ifadesi olarak kullanılan ‘Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye’ sözünün halk arasındaki hikayesi ise şöyle;

“Bir köylü salı günü kurulan pazara alışveriş yapmak için yola çıkar. Sabah yolda gelirken bir çeşme kenarında mola verir. Daha sonra eşeğini bir ağaca bağlayıp uyumaya başlar. Uyandığında ise hava kararmak üzeredir. Bor İlçesi'ne geldiğinde pazarın yerini sorar. Oysa sabah kurulan pazar, öğleden sonra dağılmıştır. Pazar yerini soran köylüye ‘Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye’ denilerek geç kaldığı anlatılır. Çarşamba günü Niğde’de pazar kurulduğu için köylü Bor yerine Niğde’ye yönlendirilmiştir.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler