Ergenekon davasında son durum

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Birinci Ergenekon Davası'nda Mahkeme Heyeti sanıkların ve avukatların sözlü ve yazılı taleplerine ilişkin kararlarını yaklaşık 5 saatlik aranın ardından açıkladı. 5 sayfalık ara kararlar Mahkeme Başkanı Hasan H

Ergenekon davasında son durum

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Birinci Ergenekon Davası'nda Mahkeme Heyeti sanıkların ve avukatların sözlü ve yazılı taleplerine ilişkin kararlarını yaklaşık 5 saatlik aranın ardından açıkladı. 5 sayfalık ara kararlar Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı. Mahkeme Heyeti 2008/209 esas sayılı Birinci Ergenekon Davası ile 2009/191 esas sayılı İkinci Ergenekon Davasının birleştirilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, kararında her iki dava dosyası arasında hukuki, fiili irtibat bulunması, davaların birleştirme talepli açılmış olması, kovuşturmada gelinen aşama, delillerin birlikte değerlendirilmesindeki zorunluluk ve usul ekonomisi dikkate alındığını belirtti. Kararda şu ifadelere yer verdi: İddia olunan Ergenekon Terör Örgütünün faaliyetleri kapsamında değerlendirildiği yönündeki iddiaların varlığı karşısında Yargıtay 9. Dairesinin aynı örgütün kuruluşu ve terör örgütü olarak tespiti aşamasında görülmekte olan farklı dosyalar üzerinde yürütülen davaların bir arada yargılamaların yapılması gerektiği yönündeki yerleşik içtihatları da göz önünde bulundurularak davaların birleştirilmesine karar verildi.

SEMRA DUYAR'IN MÜDAHİLLİK TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme Heyeti, Özdemir Sabancı suikasti faili Mustafa Duyar'ın eşi Semra Polat Duyar'ın, davaya müdahillik talebinin ise reddine karar verdi. Mahkeme müdahillik talebinin reddine ilişkin ara kararda şu ifadelere yer verdi: Semra Polat Duyar'ın Birinci Ergenekon Davasına katılma talebinde bulunmuş ise de Mustafa Duyar'ın öldürülmesi olayına ilişkin sanıklara iddianamede sevk maddesi tesis edilmemiş olması da dikkate alanarak katılma talebinin reddine, 18 Nisan 2012 tarihinde Semra Polat Duyar tarafından mahkemeye gönderilen dilekçede yer alan iddialarla ilgili gereğinin takdir ve ifası için dilekçenin onaylı bir suretinin CMK 250. Maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verildi."

KÜÇÜK VE PERİNÇEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Tutuksuz sanıklar Sami Hoştan ve Güler Kömürcü'nün yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini reddeden Mahkeme heyeti sanıklar Veli Küçük, Doğu Perinçek, Abdullah Arapoğulları ve avukat Zeynep Küçük'ün gizli tanık Dilovası'nın kimliğini deşifresine yönelik beyanlarda bulundukları gerekçesiyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

VELİ KÜÇÜK'ÜN TANIK DİNLETME TALEBİ BU AŞAMADA REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, eski Başbakan Tansu Çiller ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da aralarında bulunduğu 28 kişinin tanık olarak dinlenmesini talebinin ilerki aşamada değerlendirilmesine karar vererek bu aşamada talebin reddine karar verdi.

BAYRAM VE ZAYİM TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme Cumhuriyet Gazetesine molotof kokteyli atılması dosyası sanıkları Bayram Demir ve Seyhun Zayim'in tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca Demir ve Zayim'in yurtdışına çıkışını yasakladı. Veli Küçük ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'inde aralarında bulunduğu 29 tutuklu sanığın tahliye taleplerini oy birliğiyle reddeden Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Nisan saat 09.30'a erteledi.

ERGENEKON DAVASI'NDA SANIK SAYISI 256'YA YÜKSELDİ
Bu arada, Birinci Ergenekon Davasında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'inde aralarında bulunduğu 31'i tutuklu 108 sanık yer alıyor. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un sanıkları arasında yer aldığı İkinci Ergenekon Davası'nda ise 32'si tutuklu 148 bulunuyor. İnternet Andıcı Davası İkinci Ergenekon Davası ile 5 Nisan 2012 tarihinde birleştirilmişti. Davaların tek dosyada birleştirilmesi ile davada tutuklu sanık sayısı 63, toplam sanık sayısı ise 256'e yükselmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam