Engellilere afet eğitimi

 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kent Konseyi, deprem ve yangın gibi afetlerden korunmak için kamuoyunun bilgilendirilmesi çalışmalarına yeni bir halka daha ekledi. Türkiye'de ilk kez "Engelli Stratejik Planı" hazırlamak üzere yola çıkan İzmir Büyükş

Engellilere afet eğitimi

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kent Konseyi, deprem ve yangın gibi afetlerden korunmak için kamuoyunun bilgilendirilmesi çalışmalarına yeni bir halka daha ekledi. Türkiye'de ilk kez "Engelli Stratejik Planı" hazırlamak üzere yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin doğal afetler sırasında yapması gerekenler, öncesinde alınacak önlemler ve uygulanacak eğitim programının oluşturulması için proje hazırlıklarına başladı. 
 
Engellilere yönelik Türkiye'deki ilk uluslararası kongre için hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu doğrultuda yürütülen "Engelsizmir Projesi" kapsamında, engellilerin yaşamın her alanında karşılaşabileceği sorunların çözümüne yönelik örnek çalışmalara imza atıyor. Proje hazırlıklarının bir ayağını ise "Afet Yönetimi ve Engelliler" adı altında devam eden proje oluşturuyor. Deprem, yangın gibi afetler sırasında yapılması gerekenlere yönelik eğitimlerin genellikle fiziksel engeli olmayanlara yönelik hazırlandığını düşünen İzmir Kent Konseyi Engeli Meclisi üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışma başlattı. İlk uygulama İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Toros Doğal Afet ve Deprem Eğitim Merkezi'nde yapıldı. 
 
Deprem simülatöründe canlandırılan yapay sarsıntılarla engellilerin deprem anında yapması gerekenler, başlangıç anındaki yangınlara müdahale teknikleri gibi eğitimler itfaiye çalışanları tarafından uygulamalı olarak anlatıldı. 
Uygulama eğitimine Engelsizmir Kongresi Başkan Doç. Dr. Levent Köstem, Yürütme Kurulu üyelerinden İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Murat Bakan, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Gülgün Tosun, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Ferhan Şirvan'la birlikte Çağdaş Görmeyenler Derneği, İzmir MS Derneği, İşaret Dili Eğitmen ve Çevirmenleri Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği temsilcileri de katıldı. 
 
Engelliler, engellileri eğitecek 
 
Eğitimde deprem ve yangın anında engellilerin yaşamsal olarak nelere dikkat etmesi ve nasıl önlem almaları gerektiği konusunda tespitler ve görüşler ele alındı. Bir sonraki aşamada ise engelli temsilcileri gözetiminde, her engel grubunda bulunan engellilere ayrı ayrı eğitimler verilecek. Bir yıl içinde her engel grubundaki engellilerin 2 kez eğitim almaları hedefleniyor. 
 
İzmir ilk olacak 
 
Projede yer alan Engelsizmir Kongresi Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, Türkiye'nin engellilere yönelik birçok konuda gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu belirterek, "Türkiye'de hiçbir kentin engellilere yönelik stratejik planı yok. İzmir olarak bu konuda bir ilk olacağız. Biz burada engellilere yönelik yapılmamış birçok şeyin yapılabilirliğini ortaya koymaya çalışıyoruz. Önümüzdeki 6 ay içinde İzmir olarak engellilere yönelik bir stratejik plan yaparsak herkesin elinde neyi, ne zaman yapacağı ve bunun bütçesinin ne olacağı yönünde bir rehber olacak. Bu bir ön çalışma. Bu afet çalışmasıyla eksiklerimizi, yapılması gerekenleri değerlendirip doğal afetlerde engellerin kendilerini nasıl koruyacaklarına ilişkin bir rehber hazırlanacak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam