En eski Kur'an-ı Kerim bölümlerinden biri ortaya çıktı

 Şimdiye kadar bulunan en eski Kur'an-ı Kerim bölümlerinden biri, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde ortaya çıkarıldı. Karbon testi, iki parşömendeki el yazmasının bin 370 yıl öncesine ait olduğunu gösterdi.   İngiliz Kütüphanesi'nin el yazması uz

En eski Kur'an-ı Kerim bölümlerinden biri ortaya çıktı
 Şimdiye kadar bulunan en eski Kur'an-ı Kerim bölümlerinden biri, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde ortaya çıkarıldı. Karbon testi, iki parşömendeki el yazmasının bin 370 yıl öncesine ait olduğunu gösterdi.  
 
İngiliz Kütüphanesi'nin el yazması uzmanlarından Muhammed İsa Valey, "Bu son derece heyecan verici keşfin, İslam dünyasında büyük sevince yol açacağına eminim" dedi.  
 
Hicaz Arapçasında yazılmış Kur'an-ı Kerim'in,  Birmingham Üniversitesi Kütüphanesi'nde Ortadoğu'dan gelen kitaplar ve belgeleri gözden geçiren bir doktora öğrencisi tarafından bulunduğu belirtildi. 
 
Birmingham Üniversitesi Özel Koleksiyonlar Müdürü Susan Worrall, doktora öğrencisinin önerisiyle el yazmasına yaşının belirlenmesi için karbon testi uygulandığını ve test sonucunun kendilerini şaşkına çevirdiğini söyledi. Worrall, "Dünyanın en eski Kur'an-ı Kerimlerinden birinin üniversitemizde olması, hayal bile edemeyeceğimiz bir şeydi" dedi. 
 
Worrall, sayfaları sergilemeyi planladıklarını kaydetti.  
 
- Yazan kişinin, Hz. Muhammed'le aynı dönemde yaşadığı tahmin ediliyor
 
Oxford Üniversitesi Radyo Karbon Hızlandırıcısı Birimi'nde yapılan test, sayfaların 568 ve 645 yılları arasında yazıldığını ortaya çıkardı. 
 
Birmingham Üniversitesi Hristiyanlık ve İslamiyet Profesörü David Thomas, "Bu el yazmaları, İslamiyet'in kurulduğu ilk yıllara ait. Kur'an-ı Kerim, 610 ve 632 yılları arasında indirildi. Bu el yazmalarını yazan kişinin, Hz. Muhammed'le aynı dönemde yaşadığını, hatta peygamberi tanıdığını düşünüyoruz" dedi. 
 
Kur'an-ı Kerim'in bölümlerinin önce parşömen, taş, palmiye yaprakları ve develerin kürek kemikleri üzerine yazıldığını hatırlatan Thomas, kutsal kitabın daha sonra 650 yılında kitap haline getirildiğini ve üçüncü halife Osman bin Affan tarafından dağıtıldığını söyledi. 
 
El yazması Kur'an-ı Kerim sayfaları, Irak'ta dünyaya gelen Keldani Kilisesi mensubu Alphonse Mingana tarafından toplanıp 1920'li yıllarda İngiltere'ye getirilen yaklaşık 3 bin kitap ve belge arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler