Dünyanın en eskileri KTÜ'de!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesinde kurulan Karadeniz Müzik Arşivi Merkezi'nde Türkiye’ye ilişkin dünyadaki en eski ses kayıtları yer alıyor.KTÜ Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, Karadeniz Müzik Arşivi (KARM

Dünyanın en eskileri KTÜ'de!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesinde kurulan Karadeniz Müzik Arşivi Merkezi'nde Türkiye’ye ilişkin dünyadaki en eski ses kayıtları yer alıyor.

KTÜ Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, Karadeniz Müzik Arşivi (KARMA) Merkezi'nin, Türkiye’nin ilk bölgesel müzik arşivi olduğunu belirtti.

Akat, merkezin ilk dijital müzik arşivlerinden birisi olduğunu da ifade ederek, merkezin oluşturulması için hazırlanan projenin 2011 yılında başladığını, bu ay tamamlandığını anlattı.

Merkezin, önümüzdeki aylarda dünyanın en eski ses kayıt arşivlerinden temsilcilerin, önemli müzik arşivistlerinin ve akademisyenlerin katılımıyla açılışının gerçekleştirileceğini bildiren Akat, "Merkez, KTÜ Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi’nde faaliyetlerini sürdürüyor. Merkezin teknik altyapı çalışmaları bitirildi" dedi.

Müziklerin veri tabanına kayıtların girilmesi işleminin sürdüğünü belirten Akat, şimdiye kadar veri girişlerinin yüzde 20’lik kısmının tamamlandığını, giriş işlemlerin yoğun şekilde sürdürüldüğünü söyledi.

Veri girişlerinin önümüzdeki yılın mart ayında tamamlanarak bilim insanlarının, araştırmacıların, öğrencilerin ve ilgililerin hizmetine açılmasının hedeflendiğine işaret eden Akat, şöyle devam etti:

"Türkiye’ye ilişkin dünya üzerindeki en eski ses kayıtları ülkemizde sadece bu arşivde mevcut. 1902 yılına ait bu kayıtlar, Almanya’daki Berlin Phonogram Archiv ile protokol yapılarak ülkemize kazandırıldı. Merkezimizde Kafkasya coğrafyasından 1909 yılı, Balkan coğrafyasından 1906 yılı kayıtları var. Merkezde Türkiye, Gürcistan, Rusya, Kırım, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Azerbaycan, Özbekistan ve Almanya’dan ses ve görüntü kayıtları da bulunuyor. Bugüne kadar 30 bin civarında kayıt elde edildi, bu kayıtların tamamına yakını kategorize edildi. Veri tabanına yaklaşık 5 bin civarında kaydın girişi tamamlandı."

Akat, merkezde bulunan kayıtlarının önemli kısmının Türkiye’nin dışında Almanya, Avusturya, İngiltere, Gürcistan ve Amerika’daki arşivlerden elde edilen koleksiyonlardan oluştuğunu kaydetti.

Doç. Dr. Abdullah Akat, Karadeniz ve çevre coğrafyasının müzik kültürüne ışık tutacak arşivin bir sonraki adımda araştırma merkezine dönüştürülmesi için çalışmalar başlatıldığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler