Dört mükelleften üçü kaçtı

 Maliye Bakanlığı, 2011 yılı vergi listelerini açıkladı ancak listelerde gelir vergisine tabi 25 bin şirket ve mükellefin yarısının beyanda bile bulunmadığı görüldü. Beyanda bulunanların yarısı da zarar açıkladı. Zarar ilan eden şirketlerde liderliği, yat

Dört mükelleften üçü kaçtı

 

Maliye Bakanlığı, 2011 yılı vergi listelerini açıkladı ancak listelerde gelir vergisine tabi 25 bin şirket ve mükellefin yarısının beyanda bile bulunmadığı görüldü. Beyanda bulunanların yarısı da zarar açıkladı. Zarar ilan eden şirketlerde liderliği, yatırım muafiyetleri nedeniyle 5 yıldızlı oteller aldı. Sonuçta Ada’da her 4 mükelleften 3’ü vergi vermekten kaçınmış oldu. 2011 yılı gelir vergisi beyanlarının listesini hakkında Hürriyet’e çarpıcı bilgiler veren KKTC Gelir ve Vergiler Genel Müdürü Yusuf Kaçmaz, 5 yıldızlı otellerin zarar ilan etmesinin normal olduğunu belirterek, “Yatırım teşvik ve indirimleri nedeniyle 5 yıldızlı oteller zarar beyanında bulunuyor çünkü ilk yatırımları vergiden düşülüyor. Zarar beyan etmeleri çok doğal. Ada’ya yatırım gelmesi için bu teşvikler veriliyor” dedi.
 
Şirketler zarar
 
Yusuf Kaçmaz’ın verdiği bilgilere göre, KKTC’de 19 bini bireysel, 6500’ü de şirketler olmak üzere 25 bin 500 vergi mükellefi bulunuyor. 2011 yılı gelir vergisi beyan verme süresi bu yıl Haziran ayında sona erdi. Hazırlanan listelere göre, 10 bin 280 gerçek kişi ve 3 bin 957 kurum vergi beyannamesi verdi. Çoğu esnaf ve bireysel işletme 9 bine yakın gerçek kişi ile 2543 şirket, gelir vergisi beyannamesi bile hazırlamadı.
 
Beyandan kaçmak gelenek
 
YUSUF Kaçmaz, geçen yıl da benzer sonuçların alındığına dikkat çekerek, “Bu durum ezelden beri aynı şekilde sürüyor. Beyanda bulunmayan mükellefleri yine uyarıyorum. Bir an önce beyanda bulunun, beyan düzeltme yoluyla, uzlaşmayla mümkün. Yoksa gelecek cezalar ve resen vergilerden şikâyet etmeyin. Sadece beyan vermeyenler değil, beyan vermelerine rağmen zarar, asgari ücret ya da eksik bildirimde bulunanları da takip ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler