Dikkat! Okul başarısızlığı...

Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri (BATI) Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Coşkunol, son yıllarda okullarda uyuşturucu madde kullanımının arttığını işaret ederek, "Yaptığımız araştırmalara göre, madde kullanımından dolay

Dikkat! Okul başarısızlığı...

Ege Üniversitesi (EÜ) Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri (BATI) Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Coşkunol, son yıllarda okullarda uyuşturucu madde kullanımının arttığını işaret ederek, "Yaptığımız araştırmalara göre, madde kullanımından dolayı okul başarısı düşmüyor. Önce okul başarısı düşüyor sonra madde kullanımı başlıyor" dedi. 

Yaz tatilinin ardından 16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen, yeni eğitim öğretim yılı için ders başı yapmaya hazırlanırken, uzmanlar da okullarda artan uyuşturucu madde kullanımına karşı aileleri uyarıyor. 

Prof. Dr. Coşkunol, konuyla ilgili  yaptığı açıklamada, okullardaki tehditlere karşı herkesin bilgilendirilmesinin atlanmaması gerektiğini söyledi. 

Okulu koruyan "sosyal çevre" içindeki mahalle muhtarlarının, o mahallenin ileri gelenlerinin ve cami imamlarının da bu bilgilendirme çalışması içerisine katılması gerektiğini savunan Coşkunol, İzmir'de belirli bölgelerde madde kullanımı ile ilgili aile eğitimlerine başladıklarını belirtti. 

Coşkunol, aile eğitimlerinde ebeveynlere, özellikle annelere, çocuğunda madde bağımlılığıyla ilgili ortaya çıkabilecek belirtileri ve bu belirtiler görüldüğünde ne yapacaklarını anlattıklarını böylece okulda madde bağımlılığı konusunda erken önlem almayı hedeflediklerini aktardı. 

-Risk altındakiler 

Eğitimlerde bağımlılık yapan maddelerin özelliklerinin, nasıl etki ettiğinin ve kimlerin risk altında olduğunun anlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Coşkunol, şunları söyledi: 

"Gençteki madde kullanımına zemin oluşturabilecek bazı ruhsal özellikler madde kullanabilme ihtimalini arttırıyor. Örneğin dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranış bozuklukları, mutsuzluk, içine kapanıklık, sıkıntı hali, arkadaş ilişkileri oluşturamayacak kadar bir sosyal çekingenlik. Okuldaki performans aynı şekilde etkiliyor. Yaptığımız araştırmalara göre, madde kullanımından dolayı okul başarısı düşmüyor. Önce okul başarısı düşüyor sonra madde kullanımı başlıyor. Okulda performansı düşük olan bir öğrenci madde kullanımına eğimli oluyor."

Coşkunol, okul ve çalışma hayatındaki başarının insanlara bir kimlik verdiğini işaret ederek, "Ben başarılı olunca başarılı grup arasında yer alıyorum ve o grupta madde kullanan kişi olmadığı için benim de kullanma ihtimalim olmuyor. Başarı düştükçe okulla ilgili arkadaşlıklarım ve okula yatırımım azalıyor ve dışarıdan arkadaşlıklar başlıyor. Dışarıdaki arkadaşlar da madde kullanımı ihtimalini doğuruyor" ifadesini kullandı.

-"Kızlar, erkek arkadaşlarını taklit ediyor"

Gençlik döneminde duygusal ilişkilerin de uyuşturucu madde kullanımında etkili olduğunu vurgulayan Coşkunol, şöyle devam etti: 

"Yaptığımız araştırmaya göre gençlerde aslında çok ilginç bir özellik var. 'Sevgililik' durumunda erkekler, kız arkadaşlarının madde kullanmasında etkilenmiyor. Kızlarsa erkek arkadaşlarının madde kullanmasında etkilenip madde kullanmaya başlayabiliyorlar. Yani erkekler, kızlarda madde kullanımı ile ilgili bir olumsuz durum görünce kızı bırakabilirken kız, erkek arkadaşı madde kullanıyorsa erkek arkadaşı gibi madde kullanmaya başlıyor. Bu kadının 'yuva kurma' refleksinde dolayı geri dönemeyecek bir şekilde bağlanmasından kaynaklanıyor."  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler