Darısı Trabzon'un başına

Nevşehir Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, 2014 yılında yaklaşık 40 milyon liralık yatırımla 165 derslik ile 600 öğrenci kapasiteli pansiyon, öğretmenevi yapılacağını ve önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirileceğini söyledi. Şimşek, kentte görev yapa

Darısı Trabzon'un başına
Nevşehir Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, 2014 yılında yaklaşık 40 milyon liralık yatırımla 165 derslik ile 600 öğrenci kapasiteli pansiyon, öğretmenevi yapılacağını ve önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirileceğini söyledi.
 
Şimşek, kentte görev yapan yerel ve genel basın temsilcileriyle bir araya gelerek, 2014 yılındaki eğitim-öğretim çalışmalarının değerlendirmesini yaptı.Turizm Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde yapılan kahvaltılı toplantıya Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri ile birlikte katıldı.
 
Nevşehir genelindeki okullarda tekli eğitim verildiğini, derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğrenci başına düşen öğretmen sayısı bakımından ise ülke standartlarına göre çok iyi durumda bulundukları bilgisini veren Şimşek, “İl genelinde kamuya ait örgün eğitim yapan 305 okul bulunuyor. 56 bin öğrenci ve 3 bin 370 öğrenci var. Nevşehir genelindeki tüm okullarda tekli eğitim uygulaması bulunuyor. Çok güzel bir olaydır. Ülke genelindeki çoğu ile nasip olmayan bir özelliktir. Bu konuyu çok önemsiyorum. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğrenci başına düşen öğretmen sayısı bakımından ilimiz ülke standartlarına göre çok iyi durumdadır. İlkokullarda öğretmen başına 16 öğrenci düşerken, derslik başına düşen öğrenci sayısı 18, ortaokullarda ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 14, derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 19’dur. Liselerde ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 14, derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 25’dir. Bu rakamlar Türkiye standartlarına göre çok iyi durumda olduğumuzu göstermektedir” dedi. 
 
İMAM HATİPLERE TEVECCÜH ARTTI
 
3 yıl önce 6286 sayılı kanunda yapılan değişiklikle meslek liselerinde okuyan öğrencilerin üniversiteye girişteki katsayısı eşitsizliği konusunun çözüme kavuşturulduğunu hatırlatan Şimşek, bunun sonucu olarak İmam Hatip Liseleri'ne teveccühün arttığını söyledi. Meslek liselerine ilginin azalmadığını, özellikle İmam Hatip okullarına girmek isteyen öğrenci sayısında ise ciddi artış meydana geldiğini ifade eden Şimşek “ 3 yıl önce İmam Hatip Ortaokulları'na 100 ortaokul öğrencisinden 9’u kayıt yaptırırken bu yıl ise bu rakam 20’ye yükselmiştir. Diğer meslek liselerindeki oranlar ise aynı kaldı. 3 yıl önce liselerde okuyan 100 öğrenciden 38’i meslek liselerine giderken, bu yıl ise 40 öğrenci oldu. Akademik lise dediğimiz Anadolu, fen, sosyal bilimler liselerine giden öğrenci sayısı 3 yıl önce 52 iken, bu yıl ise 40’a düştü. Bu oranlara göre de okul yapım planlamalarımızı yapmaktayız” diye konuştu. 
 
Geçtiğimiz yıllarda 8. sınıflardan 9. sınıflara geçişte girilecek liselerin belirlenmesi amacıyla OKS veya SBS sınavlarının yapıldığını hatırlatan Şimşek, bu yıldan itibaren artık puanla girişin başlayacağını söyledi.
 
Bundan önce OKS veya SBS ile öğrencilerin fen, Anadolu veya meslek liselerine girdiğini, giremeyenlerin ise genel liseye yerleştirildiklerini anlatan Şimşek, bu yıl uygulamaya başlanacak yeni sistemi ise şöyle açıkladı: “ 2014- 2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren tüm okul türleri Anadolu lisesine çevrildi. Her bir okula giriş puan usulüne göre olacak. 8. Sınıf öğrencileri birinci ve ikinci dönemde girdikleri merkezi sınavlarda aldıkları notlara göre meslek liselerine kayıt yaptıracaklar. Sınav sonuçları 11 Haziran 2014 tarihinde açıklanacak. Açıklanan sonuçlardan sonra tüm öğrenciler iki liste halinde okul tercihlerinde bulunabilecek. Öğrenciler önce istedikleri Fen, Anadolu veya Meslek Liselerini içeren 15 tercih yapacak. Burada iki ayrım bulunacak. Eğer özel okullara gitmek istiyorlarsa direk gidip kayıt yaptırabilecekler. Özel Yetenek Sınavı’yla öğrenci alan ilimizde bulunmayan Güzel Sanatlar Liselerine tercihte bulunmayacaklar. Tercihlerine puanlarına göre yerleşen öğrenciler kayıtlarını yaptıracak. Yerleşemeyenler için ikinci bir liste oluşturulacak. Burada okul türlerine göre istedikleri tercihi yapacaklar ama okul ismi yazamayacaklar. Puanlarına göre buralara yerleştirme yapılacak. Bu şekilde de yerleşemeyen öğrenciler ise oturdukları evlerinin en yakınındaki okullara kayıtlarını yaptırabilecekler. Hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak.”
 
FATİH PROJESİ
 
Şimşek, FATİH Projesi'nin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullardaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla Bilişim Teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için başlatıldığını belirtti. Ülke genelindeki okul öncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okulların 620 bin dersliğine LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlanacağını kaydeden Şimşek, aynı zamanda her öğretmene ve her öğrenciye de tablet bilgisayar verileceğini ifade etti.
 
FATİH Projesi kapsamında Nevşehir’de toplam 27 ortaöğretim okuldaki 509 sınıfa akıllı tahta ile öğretmen ve öğrencilere tablet bilgisayar dağıtıldığını söyleyen Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek “Önümüzdeki günlerde ise birinci baz kapsamında 111 Meslek Lisesine, sonraki yılda ise kalan 129 okula dağıtılacak. 2014- 2015 eğitim öğretim yılında birinci baz bitecek. 2015- 2016 eğitim öğretim yılı sonunda anaokulları hariç tüm okullarda akıllı tahta ve tablet bilgisayarı olmayan okul kalmayacak” ifadelerini kullandı.
 
"40 MİLYON TL YATIRIM YAPILACAK"
 
İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2014 yılında planladıkları yatırımları da ana hatlarıyla açıklayan Osman Şimşek “ Okul dönüşümleri çerçevesinde 2013 yılında Eras Bölgesi’nde anaokulu, ilkokul ve ortaokul olmak üzere temel eğitimle ilgili gelişim süreçleri de göz önüne alınarak yapıldı. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında Anadolu veya Meslek Lisesi yapılacak. 20- 25 yıllık gelecek ihtiyaçlar giderildi. Yeni TOKİ bölgesine 24 derslikli ilköğretim okulu planlandı. Bu yıl inşaatı yaz döneminde başlayacak ve eğitim-öğretim yılı başında tamamlanacak. Göre yolu üzerinde 24 derslikli İmam hatip erkek ve kız liseleri yapılacak. Bu öğrenciler için de ayrı ayrı 200’er kişilik pansiyonlar yapılacak. Okulların altlarında da Kapalı Spor Salonu yapılacak. Modern, çağın gereklerine uygun bir proje yapıldı. İmam Hatiplere olan ilgi de gözönüne alınarak derslik planlaması yapıldı. Projeler tamamlandı, zemin etütleri yapıldı. 10 gün içerisinde zemin etüt değerleri ortaya çıkacak. Sonrasında ihaleye çıkacağız. Aynı bölgede 32 derslikli İmam Hatip Ortaokulu yapımı da planlandı. Bunun da proje çalışması tamamlandı. Nevşehir eğitimine önümüzdeki süreçte kazandırılacak. Özel Eğitime muhtaç öğrencilere yönelik olarak Eras bölgesinde Özel Eğitim Uygulama Okulu yapılacak, ihale aşamasındadır. Acıgöl’de İmam Hatip Lisesi ihtiyacı karşılamıyor. Göre Yolu’ndaki projeye benzer özel bir okul yapacağız. Endüstri Meslek Lisesi’nin ihtiyaçları doğrultusunda özel bir proje hazırlanarak 16 derslik yapılacak. Proje hazırlıkları devam ediyor. Sonuçta 2014 yatırım il programlarında 165 derslik eğitime kazandırılacak. Yaklaşık olarak 600 öğrenci pansiyonu kazandırılacak. Göre Yoluna yapılacak 3 okul ve pansiyonlar ile Acıgöl’e yapılacak okulun yaklaşık maliyeti 33 milyon lira olacak. Bu 2014 yılı ödenekleri ile yapılacak. 2014 yılında 40 milyon liralık eğitime kaynak transfer edildi. Bu ülke genelindeki illerde derslik ihtiyaçlarını da göz önüne alındığında ciddi bir paydır. Bunda Valimiz ve milletvekillerimizin ciddi gayretleri olmasaydı, bunlar kazandırılamazdı” dedi.
 
"ÖĞRETMENEVİNİN TEMELİ ATILACAK"
 
Basın toplantısında yıllardır gündemde olan, kamuoyunda da tartışma konusu haline gelen Öğretmen Evi yapımı konusunu da açıklığa kavuşturan Osman Şimşek “Göreve başladıktan sonra projeyi revize ettik. Avanos Yolu’nda üniversitenin bittiği taş ocakları mevkiine yapılacak. Projeyi revize ederek 220 yatağa çıkardık. Milli Eğitim camiasınca onlarca hatta binlerce hizmet içi eğitim programları yapılıyor. Bu her hafta burasının dolması demektir. İçinde sosyal ve sportif mekanların, restaurantların, kongre salonlarının bulunduğu devasa bir yapı olacak. Geçmişte buna 5 milyon 500 bin liralık ödenek ayrılmıştı. Yeni proje ise 13 milyon 500 bin liaraya mal olacak. Bu ödeneğin çıkarılması Bakanlık nezdinde zaman aldı. Temmuz sonu veya Ağustos başında ihaleye itiraz olmazsa sonuçlanır ve Ağustos ayı içerisinde temel atma gerçekleşir” diye konuştu. 
 
"OKULLARIN DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANACAK"
 
4+4+4 okul dönüşümü konusunda Bakanlığın kademeli bir geçişi uygun gördüğünü anlatan Şimşek “ Nevşehir olarak kesin dönüşümü sağlayacağız. Yani okullar ya ilkokul ya ortaokul olacak. Önümüzdeki günlerde öğrenci ve öğretmen transferlerini gerçekleştireceğiz. Böylece herkes kendi yerinde eğitim ve öğretimine devam edecek. Bakanlığın genel dönüşüm politikaları kapsamında sıkıntılar ortadan kalkacak” dedi.
 
DERSHANELERİN DÖNÜŞÜMÜ
 
Dershanelerin dönüşümü konusunda takvimin işlemeye başladığını anlatan Şimşek “Nevşehir’de 10 adet dershane vardı. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıldı, dershanecilerle görüşüldü. Bunların dönüşümleri ile ilgili istekleri, talepleri alındı. Süreçte başladı, artık dershaneciler neye dönüşmek istiyorsa gelip bize başvuracaklar. Bu bağlamda takvim çalışmaya başladı. Dönüşüm başvuruları 02 Haziran 2014 yılında başladı, 31 Ağustos 2015 yılına kadar da tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.
 
ÖĞRETMEN FAZLALIĞI DA EKSİKLİĞİ DE VAR
 
Nevşehir’de 532 öğretmene ihtiyaç duyulurken, 165 norm fazlası da öğretmen bulunduğunu açıklayan Şimşek “ Branşlara bakıldığında 66 sınıf öğretmeni, 16 Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni fazlalığı bulunuyor. Buna karşın 60 İngilizce Öğretmeni, 12 Okul Öncesi Öğretmeni, 77 Özel Eğitim Öğretmenine ihtiyaç duyuluyor. Yeni yapılan okullar açıldıkça norm fazlası öğretmenler buralara yerleştirilecek. 16- 20 Haziran 2014 tarihleri arasında il dışı tayin istekleri duyurulacak. 04- 08 Ağustos 2014 tarihleri arasında ise Özür durumu tayinleri duyurusu yapılacak. Öğretmenler kendi talepleri olursa tayin edilecek. Bu yıl için il içi yer değiştirme için 435 öğretmen başvuru yaptı. 44 öğretmenin il iç tayini gerçekleşti. Şubat ayında özür durumundan 14 öğretmen il dışına tayin olurken 28 öğretmen de Nevşehir’e geldi” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler