D-8 Genel Sekreteri Musavi, Trabzon'da

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, D-8 ülkeleri arasında 1997 yılında 20 milyar dolar olan ticaretin şimdi 150 milyar dolara çıktığını söyledi.Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü makamında ziyaret ed

D-8 Genel Sekreteri Musavi, Trabzon'da

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, D-8 ülkeleri arasında 1997 yılında 20 milyar dolar olan ticaretin şimdi 150 milyar dolara çıktığını söyledi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü makamında ziyaret eden Musavi, burada yaptığı konuşmada, teşkilatın 16 yıl boyunca büyük başarılar elde ettiğini belirtti.

Vize, tercihli ticaret ve gümrük anlaşmalarının D-8 ülkeleri arasında yürürlüğe girdiğini anlatan Musavi, "1997 yılında D-8 ülkeleri arasındaki ticaret yaklaşık 20 milyar dolardı. Bugün bu rakam 150 milyar dolara çıktı" diye konuştu.

"Eğer müslüman ülkeler arasında bir şeyler yapılacaksa, başarılacaksa inanıyorum ki bu D-8 içerisinde olacak" diyen Musavi, "Liderlerimiz tarafından öngörülen yol haritasında 2018 yılına kadar 4 yılımız var. Yaklaşık 500 milyar dolarlık bir D-8 içi ticaret hacmi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Musavi, D-8'in, İslam dünyasının çatı örgütü olan İslam İşbirliği Teşkilatının ilk sekizini oluşturan ülkeler olduğunu belirterek, Türkiye'nin D-8 içerisinde öncü durumda olduğunu kaydetti.

Bundan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Musavi, "Türk hükümetine gösterdikleri bu öncü rolden ve destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Mevcut hükümetin son 12 yıldaki yönetimi sayesinde Türkiye'nin ekonomik anlamda ve her anlamda büyük bir dönüşüm geçirdiğini hep beraber müşahade ettik. Türkiye birçok alanda öncü konumunda" şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Öz de D-8 teşkilatının, kuruluşundan bu yana 8 ülke arasında ekonomik işbirliğinin, ticaret hacminin geliştirilmesi ve ortak barış ve dostluk konusunda çalışmaların yürütülmesi amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

D-8 ülkelerinin güçlü bir nüfus potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Öz, pazar imkanlarının bu işbirliğini daha güçlü ve daha gelişmekte olan bir alana yönelttiğini ifade etti.

Vali Öz, teşkilatın ülkeler açısından önemli olduğu kadar dünyadaki mazlum Müslümanlar açısından da önemli bir işbirliği platformu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın Dışişleri Bakanlığı döneminde bu teşkilatla ilgili yoğun çalışmaları ve bu teşkilata verilen ehemmiyet açısından önemlidir. Önümüzdeki süreçte teşkilatın yapısı daha güçlenecek hem de uluslararası arenada, uluslararası kuruluşlar bünyesinde teşkilatın daha etkin hale gelmesi için hep birlikte gayret gösterilecektir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler