"Çalışanın hakkı verilmeli"

 Trabzon'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kamuda Yönetici Yetkinliklerinin Artırılması Bölgesel Eğitim’ programı başladı.    Trabzon Ramada Otel'de düzenlenen eğitim programının açılışına Artvin Val

"Çalışanın hakkı verilmeli"
 Trabzon'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kamuda Yönetici Yetkinliklerinin Artırılması Bölgesel Eğitim’ programı başladı. 
 
Trabzon Ramada Otel'de düzenlenen eğitim programının açılışına Artvin Valisi Kemal Cirit, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Vali Vekili Şükrü Kara, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Trabzon, Ardahan, Erzurum, Artvin, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Giresin, Ordu ve Tokat illerinden valiliklerin sınırları içerisinde bulunan mahalli idareler, yükseköğretim kurumları ve diğer kamu kuruluşlarının taşra teşkilatları bünyesinde istihdam edilen şube müdürleri ve üstü unvana sahip yönetici personel arasından yaklaşık 200 kişilik bir katılımcı katıldı.
 
Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, 3 buçuk milyona vatan kamu çalışanın olduğunu belirterek, “İnsan çok önemlidir. 3 buçuk milyona varan kamu çalışanı. İnsanla uğraşmak çok zor. Çokta kutsal aynı zamanda. Şuanda 600 milyar TL’ye yaklaşan bir bütçemiz var. Bunun yüzde 30’u kamu çalışanlarımızın maaşlarına ve sosyal güvenlik giderlerine gitmektedir. En son toplu sözleşme ile en düşük memur maaşı 2 bin 300 TL’yi aşmış durumda. Dolayısıyla bir çalışanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Yüzde 30 az bir rakam değil. Avrupa Birliği standartları üzerinde şuanda” dedi.
 
20151123aw584533_04.jpg
 
2002 yılından beri güzel şeyler olduğunu kaydeden Kumbuzoğlu, “Güzel şeyler yaptık ama yapamadığımız şeylerde oldu. Performans konusu. Sicil sistemini kaldırdık. Bir boşluk var. Şuanda çalışanı ölçmeyen tek ülke biz kaldık. Kurumların bazılarını yapıyor. Ama biz önderlik ve öncülük yapıyoruz. İnşallah bunu yürürlüğe koyduğumuz zaman çalışanımızı ölçme konusunda bir adım atmış olacağız” ifadelerini kullandı.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ise Türkiye’nin kendine 2023 hedefi koyduğunu ifade ederek, “O hedefe ulaşmak için aslında en önemli faktör vasıflı insan gücü. Bizim de üniversiteler olarak bazı sıkıntılarımız var. Büyük yatırımlar yaparak birimler açıyoruz. Ama maalesef bu birimlere görevlendirecek elemanda sıkıntı yaşıyoruz. Belki en doğrusu aslında bu haliyle bu birimleri açmamak ama şehrin zorlaması var. İhtiyaç var. Dolayısıyla bu anlamda destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
20151123aw584533_01.jpg
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, maliye paylarının alan ve nüfusa göre dağıtımının son derece eksik olduğunu kaydederek, “Daha çok ilçelerinde ve onların bir araya gelmesiyle oluşmuş olan Büyükşehir Belediyelerinin en büyük sorunu maliye paylarının düzenlenmesi ve belediyelerin hizmetlerini nasıl organizede edebileceği idi. Trabzon’un tüm yol ağı 20 bin km. Ordu’nun da öyle. Rize ve Artvin’in de öyle. Gümüşhane’de engebeli bir bölge. Maliye paylarının alan ve nüfusa göre dağıtımı son derece eksiktir. Mutlaka onlar iki kriter olarak alınmalı ama sevdiğimiz Konya Vilayetimizin alanı 40 bin km2, Trabzon’un 4 bin 685 km2. Trabzon’un yol ağı 20 bin km. En büyük masraf kalemi. Konya’nın yol ağı 10 bin km. Alan kriter ama bu alana belediyecilik hizmeti olarak getirilen daima en büyük unsur yol, beton, asfalt, su ve kanalizasyondur. Trabzon bölge illerden kendisini hiçbir zaman ayırt hissetmedi ve hissetmeye de devam etmektedir. Trabzon’umuzun 81 il içerisinde Türkiye’nin en yaşanılabilir ili ilan edildi. Aklınıza gelebilir İstanbul, Ankara ve İzmir nerede duruyor. Ama en yaşanılabilir il olmak sadece iş sahasının fazlalığı ile oluşmuyor. Birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşuyor” diye konuştu.
 
20151123aw584533_03.jpg
 
“ÇALIŞANIN HAKKI VERİLMELİ, ÇALIŞMAYANA DA TAHAMMÜL EDİLMEMELİ”
 
Programda bir konuşma yapan Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, kamu personel rejiminde çok radikal ama kesin ve kararlı düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
 
“Var olan personel vekaletle yürüttüğü için inisiyatif kullanma yetkisi kendisinde olmadığını düşünüyor. İşte böyle olunca Gümüşhane, Bayburt gibi normal gelişmekte olan illerimizde yaşanan sıkıntı budur. Bölgesel farklılık dediğimiz olay. Yaşanılan coğrafyanın getirdiği zorluklar. Ama burada da yaşayan insanlar. Gümüşhane’de 430 tana yaylamız. Bunların tamamı Trabzonlular ve Giresunlular tarafından kullanılıyor. Ancak mülki olarak ta Gümüşhane sınırlarında. Bizim Özel İdaremize gelen İller Bankası payı yaz nüfusuna baktığımız zaman bu paylarla işi çevirmek çokta kolay değil. Türkiye’mizde kamu yönetiminde özellikle idare rejimde radikal bir değişiklik şarttır. Performansa dayalı, çalışana hakkını veren, çalışmayanı da hakkını vermek zorunda olmayan bir sistem olmalıdır. Böyle olmadığı taktirde Türkiye’miz biz ne yaparsak yapalım 2023 vizyonuna, dünyanın en güçlü 10 ülkesi olma yolundaki bu yoğun gayret ve iyi niyete uyum sağlamakta zorluk çekeceğiz. Çünkü hepimizin bildiği gibi ‘devlette ne olursa olsun bir işe kapağı at gerisini tamam düşünme.’ Var mı bugüne kadar kamuda iyi çalışmadığı için performansı düşük olduğu için işine son verilen. Yok. Peki burada neyi düşünmek zorundayız. 1. siyasi angajman. 2 akraba ve diğer ilişkiler. Ama işin yürütümüne baktığımız zaman neticede herkesin sıkıntı çektiği de aşikar. Dolayısıyla artık şu günümüzde siyesi istikrarlık ve önümüzde Allah’ın izniyle önümüzde hiçbir engelin olmadığını hepimiz kanaat getirdiğimize göre bu konularda da her zaman yapmış olduğu çalışmalarla Türkiye’mizin önüne açan Devlet Personel Başkanlığımızın öncülüğünde kamu personel rejiminde de çok radikal ama kesin ve kararlı düzenlemeler yapılmalı. Çalışanın hakkı verilmeli, çalışmayana da tahammül edilmemeli.”
 
20151123aw584533_05.jpg
 
“KENDİ GÖREVİMİZİ LAYIK BİR ŞEKİLDE YAPMAMIZ GEREKİYOR”
 
“Makam, mevki, masa ve unvan ne olursa olsun bizim kendi görevimizi layık bir şekilde yapmamız gerekiyor” diyen Trabzon Vali Vekili Şükrü Kara, şunları söyledi:
 
“Bu nedenle başta eğitim sistemimizle birlikte üretken çağın ötesine geçmiş ve sorgulayan düşünmeyi insanlara bir meleke olarak sunabilen bir sistemimizin olması lazım. Dünya’nın en gelişmiş ülkelerine bakıyorsunuz mesela ABD 100 üniversiteden en iyi 42 üniversite orada. Onlar o zaman başarılı olacaklar. Onlar üretecekler. Onlar yönetenler olacaklar. Bu nedenle ilime, eğitime ve kamu yönetimindeki başarıyı asrın icraatlarına göre getirdiğimizde bunu başarmak zorundayız. Başka koşulumuzda yoktur.”
 
Konuşmaların ardından Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu tarafından konuşmacılara çiçek takdim edildi.
 
20151123aw584533_08.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler