Bu manzara çiftçiyi korkutuyor

Elazığ’ın Baskil ilçesindeki kayısı ağaçlarıyla Ordu’daki kivi bahçelerini don vurdu.Ordu’da kivi bahçeleri düşen ısı nedeniyle büyük ölçüde zarar gördü.Kışın yağan karla yıkılan ve büyük ölçüde zarar gören kivi bahçeleri şimdi de düşen ısı nedeniyle meyv

Bu manzara çiftçiyi korkutuyor

Elazığ’ın Baskil ilçesindeki kayısı ağaçlarıyla Ordu’daki kivi bahçelerini don vurdu.

Ordu’da kivi bahçeleri düşen ısı nedeniyle büyük ölçüde zarar gördü.

Kışın yağan karla yıkılan ve büyük ölçüde zarar gören kivi bahçeleri şimdi de düşen ısı nedeniyle meyve sürgünleri tamamen dondu. Zararın büyük olduğuna dikkat çeken üretici Adem Köroğlu, yaşanan don ile kivinin tamamen yok olduğunu söyledi.

Kışın yağan karla birçok kivi bahçesinin yıkıldığını belirten Köroğlu, “Kış ayında yağan kar birçok kivi bahçesinde direkleri yıkmış, kivi ağaçlarını kırmıştı. Baharın geldiği bu günlerde birden bire eksinin altına düşen ısı nedeniyle meyve sürgünleri tamamen dondu. Bu yıl kivinin olması artık mümkün değil” dedi.

Tüm emeklerinin bir gecede kaybolduğunu aktaran Cemil Bayazıt ise, “Günlerdir yaşanan bahar havası nedeniyle kivi ağaçları tüm meyve sürgünlerini vermişti. Ancak ısının birden bire düşmesiyle yaşanan don tüm emeklerimizin bir gecede yok olmasına neden oldu” diye konuştu.

KAYISI AĞAÇLARINI DA DON VURDU

Elazığ’ın kayısısıyla ünlü Baskil ilçesinde erken çiçek açan ağaçları don vurması nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor. Üreticiler, kayısı ve meyve ağaçlarındaki tüm çiçeklerin yandığını ve bu yıl verimsiz geçeceğini belirterek destek istedi.

30 yıldır bahçe ile uğraşan ve kayısıdan elde ettiği gelirle geçimin sürdüren Muhittin Altuğ, “400 kök kayısı ağacım var. 65 yaşındayım, ilk defa bu yıl Mart’ın 9-10’unda kayısılar çiçek açtı. Geçmiş yıllarda 12-15 Nisan tarihlerinde çiçek açardı. Bu yıl yaz gibi bir kış geçirdik, yağışta olmadı. Bazen kısım kısım yanma olmuyordu ama böyle olmuyordu. Allah yardım etsin, ağlanacak bir durumumuz var. Allah bütün Türkiye’mize yardım etsin. Bu bir felakettir, bu bir afettir. Tek bir kayısı kalmadı. Bu yıl kayısıyı kenara bırakın ceviz, elma, armut gibi hiçbir meyve kalmadı. Bu Allah’tan gelen bir felakettir, hiç kimse bunun önüne geçemez" dedi.

Dondan kayısılarının yanmasına rağmen umutlarını yitirmediklerini dile getiren Altuğ, "Biz çok umutluyuz, hükümetimize inanıyoruz. Başbakan’dan belediye başkanımıza, kaymakamımıza kadar herkese güveniyoruz. Devletimizin kolu uzundur. Bahçesini don sigortası yapanlar zararının büyük bir bölümünü alırlar ama sigortası olmayanlar için de banka kredileri ertelenirse çok iyi olur” şeklinde konuştu.

“CİDDİ BİR HASARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Don nedeniyle zorda olan kayısı üreticilerinin sorunlarıyla yakından ilgilenen Kaymakam Mustafa Ünver Böke ise, “Maalesef kötü hava koşulları nedeniyle kayısı ve diğer meyve ile sebze üreticileri yara aldı. Bu konuda alan da tespitlerimiz var. Tarım İlçe Müdürümüz ve sorumlu personellerimiz de bu konuda çalışıyorlar. Şuanda alandan verileri alıyoruz. Dondan kaynaklanan çok ciddi bir hasarla karşı karşıyayız. Bu konuda şuan için ne yapılabilir kestirmek güç ama umuyorum ki üreticimize devlet olarak elimizden gelen yapmak için her türlü girişimde bulunacağız” diye konuştu.

Elazığ’da kayısı üretiminin yüzde 90’ını karşılayan ve Türkiye’de kayısı üretiminde söz sahibi olan Baskil ilçesinde ağaçların çiçeklerinin tamamına yakını geçtiğimiz hafta yaşanan soğuk havalar nedeniyle dondan dolayı yandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler